Trancedans - de droom van onze planeet dansen
  de Droom van onze Planeet dansen!

Trancedans ervaring

     deelnemer aan de Herbronningsvakantie

Ik wil jullie nog eens bedanken voor de ongelooflijke week in Bad Sulza. Mijn oorspronkelijke intentie was ontstressen en mijn batterijen herladen om weer fris in mijn job als grafisch webdesigner te kunnen vliegen. Die intentie is ingelost... ik heb het enthousiasme teruggevonden dat ik in de begindagen van mijn job had. Maar ik kreeg zoveel meer in Bad Sulza. Ik kwam om te ontstressen, maar ik vertrok als herboren mens. De trancedans zomerweek heeft van mij een ander mens gemaakt op religieus, emotioneel, relationeel en rationeel vlak.

1. mijn geloof is veranderd.

Vroeger liet ik mijn ratio domineren en wanneer ik nadacht over de diepere dingen des levens kwam ik telkens uit op 'willekeur', 'toeval' en 'er is geen god'. Zelfs al was ik omringd door mensen die ervan overtuigd waren dat er 'meer' is en voelde ik diep vanbinnen 'iets’. Ik had het gevoel dat 'wat ik voelde' en 'wat ik beredeneerde' tegenstellingen waren en dat ik moest kiezen tussen de twee. Voor mij waren er 2 soorten mensen: mensen die beredeneren en mensen die geloven. Ik besefte niet dat er ook mensen zijn die beredeneren én geloven. Tot ik jullie tegenkwam... jullie hebben mij geholpen om in te zien dat de twee kunnen samengaan. Dat was voor mij een revelatie.

2. mijn relatie met de mensen rondom mij is veranderd.

Bij de Soul Quest moest ik lang zoeken naar een intentie. Mijn eerste idee was: ‘Ik heb geen Soul Quest nodig. Alles gaat prima met mij. Ik heb geen trauma's, ik heb geen zwakheden. Naar welk stukje ziel zou ik in godsnaam op zoek moeten gaan?’ Ik heb er uren over gedaan voor 'mijn trauma' me plots te binnen schoot. Toen ik zes was onderging ik een hartoperatie. Zes weken ziekenhuis, waarvan drie weken in Leuven. Wij woonden toen in Kalmthout en ik had nog drie jongere broers. Wat een enorme ervaring moet dat geweest zijn voor een kleuter! En ook voor mijn ouders!

Ik had maar weinig herinneringen aan die tijd. Een paar flarden... sommige onaangenaam, sommige neutraal. Tijdens de Soul Quest heb ik enkele nieuwe herinneringen teruggevonden, maar ik wist niet meteen wat ze betekenden. Pas tijdens de reis naar huis legde Patricia de link en zag ik hoe die gebeurtenis invloed had op mijn huidige ik. Het werd me duidelijk dat mijn angst voor aanrakingen van vreemden daar een gevolg van was. De Soul Quest heeft me geholpen om terug mensen te durven aanraken.

3. ik kreeg nieuwe inzichten.

Er werden me veel kleine en grote dingen aangereikt die later mooi in mekaar bleken te passen en echt betekenisvol bleken te zijn. De stelling dat twee tegenstellingen soms tegelijkertijd waar kunnen zijn, vond ik heel straf, maar blijkt wonderwel juist in veel gevallen. Zo had ik de volgende tegenstellingen: mijn vader, die medium is, gelooft dat al wat je overkomt (ook de slechte dingen) je moéten overkomen en dat dit dient om je ziel te vormen. Uiteindelijk - na vele levens – eindig je dan in het walhalla. Dit geloof kon ik moeilijk overeenstemmen met het geloof dat je je ziel zelf actief en bewust kan helen (zoals bij de Soul Quest). Het eerste: alles overkomt je, alles ligt vast, alles is goed zoals het is. Het tweede: je hebt je lot zelf in handen, je kan je ziel helen, je verbetert jezelf, het is niet goed zoals het is.

Als we de twee tegenstellingen samenbrengen, misschien is de waarheid dan de volgende: Je bent in een proces je ziel/zelf te vormen tot iets nieuws. Andere mensen 'helpen' je daarbij door in je ziel te hakken en jij zoekt stukjes terug. Eigenlijk ben je zelf - samen met anderen - bezig je ziel te kneden (mooi dat we tijdens de Vision Quest daadwerkelijk klei gekneed hebben). Op die manier zijn 'slechte ervaringen' ook mooi... want zonder die gebeurtenissen zou je niet zijn wie je nu bent en je bent nu een mooi mens.
  
Vroeger had ik steeds weerkerende discussies met mijn vader. Ik kon het wereldleed moeilijk als iets goeds te zien. Ik gebruikte de holocaust als argument om te bewijzen dat kwaad nooit iets goeds kan zijn. Aernoudt vertelde dat er ook zoiets als een collectieve ziel bestaat: Palestijnen en Joden die elkaars ziel beschadigen. Niet alleen individuen kneden elkaars ziel... ook volkeren doen het.

OK, je bent dus bezig je ziel te kneden. En andere mensen zijn jouw ziel aan het kneden. En jij bent de ziel van andere mensen aan het kneden. En volkeren kneden mekaars ziel. Zoom nu uit totdat je de aardbol in haar totaliteit ziet. Miljarden knedende zielen. En ganse bevolkingsgroepen die mekaars ziel kneden... En dan zag ik dat de aarde ook gekneed wordt. Wij hakken met ontbossingen en bebouwingen ook in de ziel van de aarde. En het verhaal van Els over continenten die zich op plateaus bevinden en uiteen drijven en was plots zo passend: de aarde kneedt ook zichzelf!

Naast deze spirituele ervaringen en inzichten had ik ook meer wereldse genietingen tijdens de trancedans week: een ongelooflijk toffe groep, zalige muziek, heerlijk relaxen in de thermen (onderwater floaten was bangelijk), leuke gesprekken, heerlijk dansen,... Deze week heeft van mij een dieper, rijker en liefdevoller mens gemaakt. Bedankt hiervoor. Ik hou van jullie.

groetjes, Manu (Antwerpen, augustus 2007)