Trancedans - de droom van onze planeet dansen
  de Droom van onze Planeet dansen!

Taiko - KODO

uit: Trancedans E-zine december 2016
gepost door: Aernoudt Knecht

< vorige pagina

Taiko (太鼓) is een japanse muziekvrom, en betekent letterlijk "grote trommel" (太, tai: groot, breed; 鼓, ko: drum). Hoewel een exacte datering speculatie is, zou taiko vermoedelijk meer dan 2000 jaar oud zijn. Er zijn verschillende soorten taiko's, en ze zijn deel van het Japans traditioneel theater, en van festivals. Het bespelen van een taiko in ensembles, zoals men dat tegenwoordig kent, heet Kumi-Daiko (組太鼓; 組, kumi: groep) en betekent letterlijk: trommelen in groep. De bekendste moderne Taiko groep is Kodo.

Kodo (鼓 童) is een professionele taiko trommel groep, met een basis op het eiland Sado, in Japan. Het Japans het woord "Kodo" herbrengt twee betekenissen: "hartslag", de oerbron van alle ritme, en op een andere manier gelezen kan het woord ook "kinderen van de trommel" betekenen. Kodo heeft een grote rol gespeeld in het populariseren van taiko trommelen, zowel in Japan als in het buitenland. Ze zijn regelmatig op tournee in Japan, Europa en de Verenigde Staten. Sinds hun debuut op het Festival van Berlijn in 1981, heeft Kodo meer dan 4000 optredens gedaan. De bandleden zijn ongeveer een derde van het jaar in het buitenland, een derde touren ze in Japan, en een derde nemen ze rust, en werken ze aan nieuw materiaal op het eiland Sado. Kodo is als het ware dé ambassadeur van de japanse traditionele muziek in de wereld.

Hoewel de taiko het belangrijkste instrument is in het werk van Kodo, gebruiken ze ook andere traditionele Japanse muziekinstrumenten zoals de fue, shamisen, en verschijnen ze ook op het podium met traditionele dans en met vocale stukken. Kodo's repertoire omvat stukken gebaseerd op de traditionele ritmes van regionale Japan, stukken die werden gecomponeerd voor Kodo, door hedendaagse songwriters, en ook stukken die door Kodo leden zelf geschreven werden.

Traditionele Japanse trommelmuziek associeer je niet direct met trancedans. De ritmes zijn sterk en indrukwekkend, maar nou niet echt dansbaar. Er is echter een album van Kodo dat anders is. In een poging om de hypnotiserende muziek van Kodo naar de 21e eeuw over te brengen, bracht Kodo in 1999 het album Sai-so uit. Op Sai-so staan 10 ambitieuze remixes van Ibuki, het veelgeprezen album uit 1997, geproduceerd door Bill Laswell. De integratie van sterke en traditionele beats met moderne samples, maakt dit album heel bijzonder. De remix bijdragen van Laswell, japanse hip-hop artiest DJ Krush, en tal van anderen, maken Sai-so een puur ritmisch genot, en een zeer dansbaar album!

Album Sai-so - kopen bij Bol.com>>

Repertione van KODO - CD's en MP3's downloaden en beluisteren>>

 

 

< vorige pagina