Trancedans - de droom van onze planeet dansen
  de Droom van onze Planeet dansen!

Salem Tradition - Bezwerende muziek uit La Réunion

uit: Trancedans E-zineoktober 2011
gepost door: Enid Van Mierlo

< vorige pagina

In een winkeltje in Stone Town op Zanzibar, vonden mijn vriend en ik vorig jaar de CD 'Fanm' van Salem Tradition. Bij het beluisteren van de muziek kon ik m'n lijf onmogelijk in bedwang houden: het wou dansen...

De muziekstijl op deze CD heet maloya. Maloya is een muzikale traditie die vooral wordt beoefend door de afstammelingen van Afrikaanse slaven op het eiland La Réunion en op Madagascar. Na hun arbeid op de suikerrietplantages kwamen de slaven in het geheim bijeen om te zingen en te dansen. Ze zongen over hun zorgen en verdriet en soms werd er ook gelachen met de Franse meesters. De meeste liederen werden gezongen in het 'malagassisch' (de taal van Madagascar), aangevuld met woorden uit andere Afrikaanse talen (zoals het Creools, Arabisch, en Swahili) en met Franse woorden. Ook werden vaak klanknabootsingen gebruikt om de geesten op te roepen en de voorouders te vereren.

Nog steeds worden er op La Réunion jaarlijks rituelen gehouden waarin alle leden van een familie de nagedachtenis aan de overleden voorouders vieren met zang en dans, en hen op die manier levend houden. De muziek heeft dus een religieuze ondertoon en vormt een verbindingsschakel tussen de gemeenschap en de hogere machten. La Réunion wordt dan ook vaak bestempeld als een eiland waar de doden praten met de levenden...

Christine Salem is de leadzangeres van Salem Tradition, en zij wordt begeleid door een drietal percussionisten en zangers. Ze is een van de weinige vrouwelijke maloya-zangers en haar hypnotiserende stem heeft een diepe en meeslepende klank. Deze jonge vrouw groeide op in ‘le quartier des Camélias’, één van de armere wijken van de gemeente St. Denis op La Réunion. Al op zeer jonge leeftijd begon ze maloya-muziek te schrijven en te componeren. Inspiratie haalt ze uit haar nachtelijke dromen, en wanneer ze tijdens het zingen en dansen in extase gaat. Het lijkt alsof haar voorouders op die momenten haar lichaam overnemen om zich via haar te uiten in de vorm van zang en dans. Christine Salem wordt beschreven als een charismatische persoonlijkheid met een rebelse natuur die haar eigen weg volgt vanuit een absolute drang naar vrijheid. Ze werd geboren op 20 december, de herdenkingsdag van de afschaffing van de slavernij op La Réunion.

De pure, rauwe, nu eens opzwepende en dan weer ingetogen ritmes op de CD 'FANM' zijn eenvoudig en repetitief. Ik ervaar deze muziek als diep trance-opwekkend en heel helend. Andere CD’s van Salem Tradition zijn: Waliwa, Krié en Lanbousir (november 2010).

 

Salem Tradition - Fanm

Salem Tradition
Fanm


Cd (album) | 1 disk | Cobalt | maart 2006
EAN: 0794881806126

-- tracks beluisteren en
CD bestellen bij Amazon.com ->

Tracklist


1. Kabare
2. Ilae Ilao
3. Fanm
4. Fine Ale
5. Pile
6. Ase
7. 20 desamb
8. Mambo
9. Maloya
10. Oungone
11. Liberte
12. La Vi Wayo

 

 

Salem Tradition - Fanm

Salem Tradition
Krie


Cd (album) | 1 disk | Cobalt | april 2003
EAN: 3307510935820

-- tracks beluisteren en
CD bestellen bij Amazon.com ->


-- bestel CD bij Bol.com ->

Tracklist


1. Wadam
2. Allah
3. Waliwa
4. Lou Gou Nasyon
5. Kadjembawe
6. Ewa
7. La Limier
8. Soley
9. Gouloum
10. Bato Fou
11. Krie

 

 

< vorige pagina