Trancedans - de droom van onze planeet dansen
  de Droom van onze Planeet dansen!

Omar Faruk Tekbilek

uit: Trancedans E-zine oktober 2015
gepost door: Emmy van Keeken

--- Muziek beluisteren en bestellen>

< vorige pagina

Omar Faruk Tekbilek

De muziek van Omar Faruk Tekbilek raakte me vanaf het eerste moment dat ik het hoorde. Dat was tijdens een les Egyptische dans in 2007. De muziek roept iets mystieks op en doet me afreizen naar het verre oosten. Vooral de fluit zorgt ervoor dat ik naar een plek ga waar ik over een stad kan uitkijken, als een vogel. Een plek die in goud gehuld is en waar alles en iedereen nog slaapt. Er hangen sluiers van mist. Het is alsof de fluit symbool staat voor een plek waar alles in harmonie is... Het nummer Ghizemli sluit hier mooi bij aan.

Omar wordt gezien als vredestichter en zijn werk overstijgt politieke grenzen maar respecteert de traditionele gevoeligheden. De vier hoeken van zijn creativiteit gaan uit van mystiek, folklore, romantiek en verbeelding. Omar zelf symboliseert zijn muziek als diversiteit-in-eenheid.

Hij is geboren in Adana, Turkije en is in een muzikale familie groot gebracht. Toen Omar 8 jaar was is hij begonnen met spelen op de kaval, een diatonische fluit. Zijn interesse voor muziek maken werd in zijn jongere jaren gevoed door zijn oudere broer en een sympathieke oom. Deze oom gaf hem na schooltijd muziekles in ruil dat Omar hem af toe hielp in de winkel.

Omar Faruk Tekbilek

Naast muziek maken bestudeerde Omar ook religie met het idee om later een geestelijke of imam te worden. Omar heeft het bespelen van diverse muziekinstrumenten onder de knie, zoals de ney (bamboefluit), de zurna (dubbelriet hobo) en de percussie. Toen Omar 12 jaar was is zijn professionele carrière begonnen. In 1967 is hij naar Istanbul verhuisd en daar ontmoette hij de Mevlevi Dervishes en het hoofd van die orde is een bron van inspiratie geworden voor Omar. Hij werd diep geraakt door de mystieke aanpak en de samensmelting van geluid en spirit. Tijdens 1 van zijn toeren is hij zijn huidige vrouw tegengekomen en is toen naar New York verhuisd om met haar te trouwen. De muziek die Omar maakt geeft een vertrouwd gevoel en je kunt duidelijk horen (en voelen) dat de muziek bezield is. Het spreekt mij het meeste aan dat waar Omar door geïnspireerd is geraakt, de Mevlevi Dervishes, zelf weet over te brengen in zijn muziek. In zijn muziek smelten spirit en geluid ook samen.

--- Muziek beluisteren en bestellen>

 

Op de website van Omar Faruk Tekbilek vind je meer informatie.
Hier staan ook zijn cd’s en kun je zijn muziek downloaden:

www.OmarFarukTekbilek.com

 

Op youtube is ook veel van Omar te beluisteren.
Hier is bv het nummer Ghizemli van het album "Tree of Patience”

 

< vorige pagina