Trancedans - de droom van onze planeet dansen
  de Droom van onze Planeet dansen!

Layne Redmond

uit: Trancedans E-zine januari 2011
gepost door: Els Van Sonhoven

< vorige pagina

"‘Anahata’ is het Sanskriet woord voor het onhoorbare hemelse gezoem van de schepping. Er wordt verteld dat het hoorbare geluid dat het meeste lijkt op deze onhoorbare vibratie, het gezoem van bijen is. In de zomer van 2008, toen ik aan een kwaadaardige ziekte leed, bracht ik veel tijd door al luisterend naar zoemende bijen en ik hoorde prachtige liederen. Ik stemde mijn framedrums af op de toonhoogte van het gezoem en nodigde briljante muzikanten uit om me te helpen de bijenliederen naar de mensenwereld te brengen: de stemmen zijn van Amit Chatterjee, Mariella Santiago, en Marcela Belas; de viool wordt bespeeld door Vicki Richards; de percussie is van Tommy Be, Everton Isidoro, Eduardo Mota en Ubaldo Oliveira; de gitaar van Alex Mesquita; en de piano en keyboards van Tadeu Mascarenhas. Wat je op deze opname hoort, is de som van ons allemaal, en Tadeu Mascarenhas was de technicus die alles samenweefde." Layne Redmond

Layne Redmond
& Tadeu Mascarenhas
Hymns from the Hive

 
Cd (album) | januari 2011
ASIN: B004TICUWU

Het album ‘Hymns of the Hive’ is een lofzang van en voor de bijen, en bevat zeven nummers:

Tracks beluisteren-->

-- bestel CD bij Amazon.com ->

  • 1. Het begint rustig en hemels met ‘Sunrise of Forever’ (7 min), lekkere ritmische klanken van verschillende framedrums, waaronder de kanjira (Indische tamboerijn) en de pandeira (Portugese tamboerijn).
  • 2. Tijdens ‘Grieving Protest’ (8 min) versnelt het ritme. Framedrums, berimbau en de stem van Marcela Belas verweven zich met het bijengezoem tot een opzwepende klaagzang, een protestdans waarin je al je verontwaardiging kwijt kan.
  • 3. ‘Mantra of the Bee Goddess, Bhramari Devi’ (10 min) vangt aan met een gezongen ‘ohm’ en vederlichte belletjes die klinken als gestolde honingdruppels. Na drie minuten beginnen de stemmen de bijenklank ‘hring’ te zingen, en wordt deze Indische mantra zeer dansbaar door toevoeging van de framedrum.
  • 4. ‘The Journey In’ (12 min) is vreugdevol en licht, ritmisch en jubelend. De muziek van framedrums en piano wordt gedragen door een koor van ‘apitos’ (metalen fluitjes) en bijen.
  • 5. In ‘The Forgotten Hive’ (10 min) dansen de soms ietwat snerpende gitaargeluiden en zweverige synthesizermelodieën op het harteklopritme van de pandeiro en metalen shakers.
  • 6. ‘The Hive of the Mysteries’ (6 min) brengt vredige rust en integratie met klankschalen, belletjes, gong en bijengezang.
  • 7. ‘The Garden of the Hive’ (19 min) is een hymne gezongen door een bijenvolk, zonder verdere muzikale begeleiding. De bijenliederen werden opgenomen in de bijentuin van Debra Roberts.

 

Layne Redmond (1952-2013) was gespecialiseerd in kleine framedrums die traditioneel vooral door vrouwen bespeeld werden in de oude culturen van de mediterrane wereld. Ze deed intensief onderzoek naar het gebruik van de framedrum in voorchristelijke genezingsrituelen. Ze ontwierp ook enkele drums die geproduceerd werden door Remo. In februari 2000 stelde het Amerikaanse magazine DRUM! een lijst samen van de 53 meest invloedrijke drummers van de jaren 1990. Layne Redmond was de enige vrouw in deze lijst, en speelde samen met oa. Glen Velez en Tommy Brunjes.

Layne was een prachtige vrouw, die de levens van veel mensen beroerde. Toen ze voor het eerst borstkanker kreeg, bracht ze veel tijd door bij de bijen, en zo ontstond het album ‘Hymns from the Hive’. In juni 2013 werd opnieuw borstkanker vastgesteld. Layne noemde de laatste maanden voor ze stierf de mooiste tijd van haar leven. Ze laat een waardevolle erfenis achter voor ons en de komende generaties, waaronder het boek 'En de drummers waren vrouwen'.

Layne Redmond
Chanting the Chakra's

 
CD | Sounds True | 10 oktober 2008
EAN: 0600835012423

Tracks beluisteren
en CD bestellen bij
Bol.com ->Layne Redmond
Invoking the Muse

 
CD | Sounds True | 29 juni 2004
EAN: 0600835081627

Tracks beluisteren
en CD bestellen bij
Bol.com ->

 

< vorige pagina