Trancedans - de droom van onze planeet dansen
  de Droom van onze Planeet dansen!

Robert Sapolsky: Wat er (niet) uniek is aan mensen

gepost door: Aernoudt Knecht

Als je goed rondkijkt in de dierenwereld ontdek je al snel dat mensen in veel opzichten helemaal niet zo uniek zijn dan ze vaak denken. In deze film vertelt Robert Sapolsky over de overeenkomsten en de verschillen.

"If a rat is a good model for your emotional life, you're in big trouble."
(Robert Sapolsky)

Robert Sapolsky verkent de oorzaken en de effecten van stress op ons lichaam. Zijn lab documenteerde als eerste de schade die stress aanricht in de hippocampus van ons brein. Elk jaar reist Robert naar Kenia om een groep bavianen te bezoeken, die stress ervaren op dezelfde manier waarop mensen dat doen. Door niveaus van hormonen en de aanwezigheid van stress-gerelateerde ziekten in elke aap te meten stelt Robert vast hoeveel stress ze hebben, en kijkt daarbij naar de gedragspatronen en persoonlijkheidsstructuren die eraan bijdragen. Dit heeft Sapolsky inzichten gebracht in het sociale gedrag van alle primaten.

Sapolsky kan fantastisch vertellen. Hij heeft een aantal populaire boeken geschreven, waaronder 'Why Zebras Don’t Get Ulcers' en 'The Trouble With Testosterone'. Dit filmpje is niet alleen interessant, het tovert ook een glimlach op je gezicht. Helaas zijn de nederlandse ondertitels nog niet beschikbaar.

Zie ook:

www.ted.com