Trancedans - de droom van onze planeet dansen
  de Droom van onze Planeet dansen!

Archimandrite Seraphim - Psalm in Aramaic

gepost door: Aernoudt Knecht - e-zine oktober 2017

 

Toen Paus Franciscus vorig jaar Tbilisi bezocht, hebben de Georgiërs hem onthaald met deze prachtige uitvoering van een psalm in het Aramees - de taal van Jezus. De Assyrische minderheid in Georgië, die in het dorp van Qanda woont, dicht bij de stad Mtskheta, is de laatste tijd bekend geworden door het charisma en vocale talenten van de priester van die gemeenschap, vader Archamandrite Seraphim. Seraphim maakte de laatste tijd veel media optredens, en heeft meerdere video's op Youtube van zijn koor in Qanda's kerk, die zingt in het Aramees en Georgisch. 

Op internet is er discussie over de vraag of het hier om het Onze Vader gaat, of dat het Psalm 53 betreft. Lastig te bepalen, als je de Aramese taal niet kent. Hoe dan ook, de wonderschone klanken raken vele mensen diep, is uit de reacties op internet te merken. 

Zet je volume omhoog, sluit je ogen, en luister. Ook al begrijp je de woorden niet, Seraphim laat, samen met zijn koor, voelen waartoe de kracht van de menselijke stem in staat is.


Psalm in het Aramees- Tbilisi - 5:06 min


 

In de kerk in Qanda: