De Geblinddoekte Danser
 
 
Trancedans E-zine
jaargang 9 nr. 4 ~ 21 december 2016
 

onze nieuwsbrief ook ontvangen?
naam:
email:

 
 
Volg ons op Facebook: Facebook
Inhoud
 
 
Voorwoord: Midwintergroet!
Activiteit: Flow
Boek: In den beginne was het water
Muziek: Taiko - KODO
Video: Life is a dance!
Agenda: Activiteiten
 
~ voorwoord ~
door Aernoudt Knecht
 
Midwintergroet!
 
Trancedans
Door het oog van de duisternis
De afgelopen maanden werden de dagen steeds korter en korter, het licht nam af, en duisternis nam toe. Momenteel krijgen we het licht van de zon nog maar nauwelijks acht uur per dag te zien.

Iedereen voelt deze verschuiving van licht naar duisternis. Met of zonder kunstlicht, ieder jaar opnieuw maken we een schaduwreis door een donkere winter. Wanneer het buiten donker en koud is, ben je vanzelf meer naar binnen gericht. Je ontsteekt de haard, en terwijl je kijkt naar het knisperende vuur, maak je contact met dingen die diep in jezelf leven, en die zelden het daglicht zien.

De stap van slachtoffer naar levenskunstenaar is het sluiten van een bondgenootschap met de energieën waaraan je onderhevig bent, en deze aan te wenden in je groeiproces. Als je tijd en ruimte maakt om het echt te doorleven, kan je door het oog van de duisternis heen bewegen... alles opstoken in het knisperende haardvuur, wat je niet meer nodig hebt... tot er enkel witte as over is.
Trancedans

Velen van ons hebben een moeilijk jaar achter de rug, zo heb ik gemerkt. Het afgelopen jaar was een jaar van confrontaties, en van opschonen. Maar er gloort licht aan de horizon! Het keerpunt, waarna de dagen weer zijn gaan lengen, en de zon weer hoger aan de hemel komt te staan, was dit jaar precies op 21 december, vanmorgen om 10:44 uur.

De vogeltjes fluiten altijd zo mooi wanneer 's ochtends de zon weer opkomt! Ïk wens je een prachtig nieuw jaar toe, waarin je weer mag verademen, en genieten van al wat het leven brengt!
 
 
   
 
 
~ activiteit in de kijker ~
 
F l o w
26 februari t/m 4 maart 2017
Flow - Soundhealing, Trance, Dans & Aqua Wellness Retraite Flow - Soundhealing, Trance, Dans & Aqua Wellness Retraite Flow - Soundhealing, Trance, Dans & Aqua Wellness Retraite
Unieke Herbronningsweek
Op één van de meest helende plekken op Aarde!
 
Toskana Therme is een uitgebreid complex van baden, sauna’s, stoom baden, etc. Je kan er baden in helende zoutwaterbronnen, waarin je kan drijven! Dit unieke water ontspant je lichaam diep, stimuleert je bloedsomloop, en creëert een verfrissend gevoel.
 
Ontwaken
van Lichaam & Geest
 
Deze retraite is speciaal ontworpen om te revitaliseren, met een combinatie van elementen als Dans en Aqua Wellness. We bieden je de kans om je Essentie diep te voeden. Intensieve programma onderdelen worden afgewisseld met vrije tijd om te drijven en ontspannen in het warme helende water.
Revitaliserende retraite
inclusief:
 
6 nachten in een- of tweepersoonskamer
3 voedzame maaltijden per dag
Onbeperkte toegang tot Spa en Thermen
Revitaliserend Retraite Programma
Meer lezen>
 
 
Trancedans
Liquid Sound & Liquid Sound Temple

In Toskana Therme is het luisteren naar muziek onder water tot een kunst verheven! Eén van de meest bijzondere baden in Toskana Therme is de Liquid Sound Temple, een prachtig koepelvormig tempel-bad, waarin je kan baden in kleur en klank...

Liquid Sound is een innovatieve uitvinding, waarin lichaam, geest en ziel samenkomen, en een unieke ervaring van ‘baden in klank’ scheppen.
 
Trancedans
Enkele ervaringen van onze deelnemers:

"Elke dag een laag dieper, een reis verder. In het water: Of ik nu in het water lig en zij mij door het water danst of omgekeerd, de dans gaat verder. Ik ben danseres-vogel-vis tegelijkertijd in elkaar vloeiend, vliegend, dansend. Er is geen ruimte meer, alles is ruimte. Er is geen tijd meer, alles is tijd…"
Helene

"Ik geniet nog heel erg na… Als ik over onze week vertel aan mensen, zeggen ze dat mijn ogen schitteren!"
Trancedans
Ingrid

"Dank je voor de ongedwongen manier waarop jullie deze week aanboden. Het warme thermaalwater is een fantastische ondersteuning om ONTVANKELIJKER te worden… En ik vond jullie programma absoluut geslaagd! Ik voel me dankbaar dat ik hier bij mocht zijn."
Hilde
 
Info & inschrijven: Well-spring.eu/Flow/
 
 
   
 
 
~ boekbespreking ~
door Aernoudt Knecht
 
Marc Verhaegen ~ In den beginne was het water
Nieuwste inzichten in de evolutie van de mens
 
Trancedans
We komen allemaal voort uit het water en velen van ons keren er regelmatig terug tijdens vakanties of bezoekjes aan kuuroorden. Waarom houden mensen van water? Het heeft sommige wetenschappers ertoe gebracht onze soort de 'wateraap' te noemen. De meest bekende van eigen bodem is de arts Marc Verhaegen die in zijn boek In den beginne was het Water antwoorden probeert te vinden op vragen over menselijke eigenschappen, die erop wijzen dat onze verre voorouders een wadend bestaan hebben geleid.

De 'Wateraaptheorie' stemt grootendeels in met met de gangbare evolutieleer, maar breekt met de 'Savannetheorie' die stelt dat de mens zich van de bosapen losmaakte, de Afrikaanse savanne bevolkte, en rechtop ging lopen om beter op wild te kunnen jagen. Volgens Verhaegen leefden onze voorouders niet in een warm en droog, maar in een warm en vochtig milieu. Ze leidden een wadend bestaan langs tropische meren en zeeën, en trokken van daaruit via rivieren het binnenland in, zich voedend met fruit, kokosnoten, schildpad- en vogeleieren, schaal- en schelpdieren, vis en waterplanten. Al in de jaren twintig verkondigden artsen als G.L. Sera en Max Westenhöfer soortgelijke ideeën en in 1960 ontwikkelde Sir Alister Hardy zijn 'Aquatic Ape Theory'. Ook Desmond Morris besteedde hier aandacht aan in zijn 'Naakte Aap'.

Niemand weet natuurlijk precies hoe het zit, het zijn allemaal theorieën en stukjes van de puzzel, maar deze ideeën over mijn voorouders prikkelen mijn geest over wie ik ben. Ik hou gewoon van water, voel me als een vis in het water, en ken weinig manieren die me net zo goed helpen ontspannen als mezelf onderdompelen in warm water...

Boek bestellen bij Bol.com >>

 
   
 
 
~ muziekbespreking ~
door Aernoudt Knecht
 
Taiko ~ KODO
 
Trancedans
Taiko (太鼓) is een japanse muziekvrom, en betekent letterlijk "grote trommel" (太, tai: groot, breed; 鼓, ko: drum). Hoewel een exacte datering speculatie is, zou taiko vermoedelijk meer dan 2000 jaar oud zijn. Er zijn verschillende soorten taiko's, en ze zijn deel van het Japans traditioneel theater, en van festivals. Het bespelen van een taiko in ensembles, zoals men dat tegenwoordig kent, heet Kumi-Daiko (組太鼓; 組, kumi: groep) en betekent letterlijk: trommelen in groep. De bekendste moderne Taiko groep is Kodo.

Trancedans

Kodo (鼓 童) is een professionele taiko trommel groep, met een basis op het eiland Sado, in Japan. Het Japans het woord "Kodo" herbrengt twee betekenissen: "hartslag", de oerbron van alle ritme, en op een andere manier gelezen kan het woord ook "kinderen van de trommel" betekenen. Kodo heeft een grote rol gespeeld in het populariseren van taiko trommelen, zowel in Japan als in het buitenland. Ze zijn regelmatig op tournee in Japan, Europa en de Verenigde Staten. Sinds hun debuut op het Festival van Berlijn in 1981, heeft Kodo meer dan 4000 optredens gedaan. De bandleden zijn ongeveer een derde van het jaar in het buitenland, een derde touren ze in Japan, en een derde nemen ze rust, en werken ze aan nieuw materiaal op het eiland Sado. Kodo is als het ware dé ambassadeur van de japanse traditionele muziek in de wereld.

Trancedans

Hoewel de taiko het belangrijkste instrument is in het werk van Kodo, gebruiken ze ook andere traditionele Japanse muziekinstrumenten zoals de fue, shamisen, en verschijnen ze ook op het podium met traditionele dans en met vocale stukken. Kodo's repertoire omvat stukken gebaseerd op de traditionele ritmes van regionale Japan, stukken die werden gecomponeerd voor Kodo, door hedendaagse songwriters, en ook stukken die door Kodo leden zelf geschreven werden.


Trancedans

Traditionele Japanse trommelmuziek associeer je niet direct met trancedans. De ritmes zijn sterk en indrukwekkend, maar nou niet echt dansbaar. Er is echter een album van Kodo dat anders is. In een poging om de hypnotiserende muziek van Kodo naar de 21e eeuw over te brengen, bracht Kodo in 1999 het album Sai-so uit. Op Sai-so staan 10 ambitieuze remixes van Ibuki, het veelgeprezen album uit 1997, geproduceerd door Bill Laswell. De integratie van sterke en traditionele beats met moderne samples, maakt dit album heel bijzonder. De remix bijdragen van Laswell, japanse hip-hop artiest DJ Krush, en tal van anderen, maken Sai-so een puur ritmisch genot, en een zeer dansbaar album!

Album Sai-so - kopen bij Bol.com>>

Repertione van KODO - CD's en MP3's downloaden en beluisteren>>

 
 
   
 
 
~ video ~
 
Alan Watts: Life is a Dance!
 
Trancedans
"The existence, the physical universe is basically playful.
There is no necessity for it whatsoever.

It isn’t going anywhere.
That is to say, it doesn’t have some destination that it ought to arrive at.

We missed the point the whole way along. It was a musical thing, and you were supposed to sing or to dance while the music was being played."
 
- Video bekijken>
 
 
   
 
Andere activiteiten
 
 
 
 
Zien in Duisternis
Unieke 5-daagse retraite ~ 25 t/m 29 januari 2017
 
Trancedans & Transformatie Trancedans & Transformatie Trancedans & Transformatie
 
Info & inschrijven: Trancedans.net/Duisternis
 
 
 
 
 
F l o w
Soundhealing, Dans & Aqua Wellness Herbronningsvakantie
26 februari t/m 4 maart 2017
 
Wellspring Wellspring Wellspring
Info & inschrijven: well-spring.eu/flow
 
 
 
 
 
Trancedans & Transformatie
Intensieve opleiding voor dansers en begeleiders - Nieuwe data!
 
Trancedans & Transformatie Trancedans & Transformatie Trancedans & Transformatie
 
Module 1: 11 t/m 17 september 2017
Module 2: 18 t/m 21 januari 2018
Info & inschrijven: Trancedans.net/Opleiding
 
 
     
 
Workshop op jouw locatie? | Programma op maat? -contact>
 
Wellspring
Opleidingscentrum in de Eifel
Workshop op jouw locatie? Programma op maat? -contact>
 
Groepsverblijf met zaal en
gastenkamers te huur
 
Groepsverblijf met zaal en gastenkamers te huur Wellspring, Hauptstrasse 13, D-54655
 
Wellspring, Hauptstrasse 13, D-54655
Wellspring, St. Thomas,
Kyllwoud, Eifel
 
Anderhalf uur van Luik/Maastricht Wellspring, St. Thomas, Kyllwoud, Eifel
 
Anderhalf uur van Luik/Maastricht
 
bezoek onze website:
www.Trancedans.net
 
De Geblinddoekte Danser
 
Bericht doorsturen