De Geblinddoekte Danser
 
 
Trancedans E-zine
jaargang 9 nr. 3 ~ oktober 2016
 

onze nieuwsbrief ook ontvangen?
naam:
email:

 
 
Volg ons op Facebook: Facebook
Inhoud
 
 
Voorwoord: Internationale Training
Activiteit: Dans je Dromen tot Leven!
Activiteit: Zien in Duisternis
Muziek: Yoik
Boek: Sacred Sounds
Agenda: Activiteiten
 
~ voorwoord ~
door Aernoudt Knecht
 
Internationale Trancedans Training
 
Trancedans
De opleiding Trancedans & Transformatie groeit langzaam uit tot een internationaal gebeuren, en daarmee groeit ook het netwerk van opgeleide faciliteerders uit tot een internationaal gezelschap. Naast deelnemers uit België en Nederland, namen vorig jaar ook mensen deel uit Oostenrijk en Duitsland, en de laatste keer ook Zwitserland.

Het is altijd mijn intentie geweest om deze opleiding voor een zo breed mogelijk publiek beschikbaar te maken. De kracht van muziek, adem, blinddoek en beweging, en de katalyserende levenskracht die er uit voortkomt, mag geleefd worden. Dat maakt ook dat ik intussen heb gekozen voor een opleiding waarin de voertaal in principe engels is, en waarin desgewenst nederlands- of duitstalige vertaling geboden kan worden.

Wil jij ook een diepgaand persoonlijk proces aangaan van heling en groei, via trance, dans, ceremoniële duisternis, en lichaamswerk? Wil jij ook leren hoe je een trancedans ritueel, vanuit eigen kracht en inspiratie, faciliteert? Schrijf je dan nu in op de nieuwe modules die gepland zijn.
 
Programma najaar en winter
 
Naast de trainng staan er ook weer mooie andere programma's op de planning voor komend seizoen, zoals dagworkshops in Nederland en België, en ook weer een duisternisretraite in januari.

Wees welkom!
 
 
   
 
 
~ activiteit in de kijker ~
 
Dans je dromen tot leven!
intensieve dagworkshops - van 10u tot 17u
 
Eindhoven: 12 november 2016
Antwerpen: 18 december 2016
 
 
Trancedans
Tijdens deze intensieve dagworkshops doen we twee trancedansen, twee krachtige rituelen, waarin we onszelf overgeven aan onze ware natuur.

De eerste dans staat in het teken van het loslaten van belemmerende energieën en overtuigingen. Tijdens de tweede dans dalen we diep af in onszelf om contact te maken met authentieke inspiratie.
Ochtend - 10 tot 13 uur:
Zelfbevrijding & kracht
 
Opening, afstemmen, eerste dans
Loslaten van belemmerende energieën
Openen voor je ware Natuur
Herontdekken van Kracht
   
Middag - 14 tot 17 uur:
Je dromen tot leven dansen
 
Tweede ritueel en dans
Op reis om je dromen te onderzoeken
Overgave aan authentieke Kracht
Toewijding om voor je dromen te gaan
 
Deelname: €75
€65 bij betaling een maand vooraf - €65 p/p als je met 2 of meer komt
Info & inschrijven>
 
 
   
 
 
~ activiteit in de kijker ~
 
Zien in Duisternis
winterretraite ~ woensdag 25 t/m zondag 29 januari 2017
Wellsping ~ St. Thomas ~ Zuid Eifel
 
 
Trancedans
 
 
Een magische workshop ...
Een unieke ervaring!
 
Wil jij écht ontspannen, en veilig op ontdekking gaan, in baarmoederlijke duisternis, om opnieuw geboren te worden in licht?
 
Trancedans
Thuiskomen aan de bron
In deze bijzondere retraite breng je het grootste deel van de tijd door in volledige duisternis.

We bieden een veilig kader waarin je jezelf kan overgeven aan je innerlijke reis. Momenten van stilte worden afgewisseld met activiteiten. We dansen, mediteren, maken muzikale droomreizen, we prikkelen onze zintuigen en zijn op verschillende manieren creatief. We ontdekken nieuwe manieren van waarneming en maken diep contact met onze levenskracht. Om aan het einde van de retraite vanuit de baarmoederlijke duisternis herboren te worden in het licht.
 
Enkele ervaringen van onze deelnemers:

"Een magische workshop vakkundig voorbereid en goed georganiseerd neergezet door een team prachtige mensen, dat oog heeft voor de flow van de groep, en openstaat voor wat zich aanbiedt in het Nu. Een unieke ervaring! Een echte aanrader voor al wie de krachten van het Duister waardeert op zijn zoektocht naar het Goddelijke Licht."
Danny Bogaert

"Letterlijk tot mezelf gekomen. Een ervaring die de investering meer dan waard is."
Ron van Maarel

"Dankbaar kijk ik terug op deze boeiende innerlijke reis die me meer mens maakte. Mijn ziel wordt doorheen mijn lichaam zichtbaar en zingt van liefde."
Gisele Lievens
 
Deelname: €595
Info & inschrijven>
 
 
   
 
 
~ muziekbespreking ~
door Aernoudt Knecht
 
'Yoik'
 
Trancedans
Het woord 'Yoik' of 'Joik' wordt de laatste jaren vooral gebruikt om een vorm van zang aan te duiden, waarin er geen tekst en woorden worden gezongen, maar het primair om de klanken zelf gaat. Het geluid van Yoik is vergelijkbaar met het traditionele zingen van sommige Indiaanse culturen, maar non-verbaal zingen als zodanig is niet beperkt tot deze culturen. Het woord Yoik is zelfs van een andere cultuur afkomstig, om precies te zijn van de Saami, een rendier hoedend natuurvolk uit Lapland, in het uiterste noorden van Scandinavië.

Saami Yoiks klinken echt magisch, en het zijn liederen die vol overgave worden gezongen, recht uit het hart. Een Yoik is niet een lied dat iets beschrijft, maar er wordt juist geprobeerd om het onderwerp in zijn geheel vast te leggen: het is een soort holografische, multi-dimensionale replica, en niet slechts een platte foto. De Yoik gaat niet óver iets, ... het ís dat iets. Kortom, de zanger(es) yoikt iets of iemand.

Trancedans

Bij de Saami had van oorsprong iedereen zijn eigen persoonlijke Yoik. Je maakt hem niet zelf, je krijgt hem van de mensen om je heen. “In our tradition it was very important for the personal identity to get a Yoik. It was like getting a name if you got your own Yoik,” zegt Ánde Somby. Je Yoik groeit vervolgens je hele leven met je mee, te vergelijken met een holografisch fotoalbum.... levensecht. Je Yoik laat je zien zoals je bent.

De Samicultuur is geen op tekst gebaseerde cultuur, en er zijn geen verwijzingen naar hoe en waar de Yoik is ontstaan. Volgens de mondelinge overlevering, hebben de feeën en elfjes van het arctische land de Yoik aan de Saami geschonken. Volgens muziekwetenschappers is de Yoik één van de langst levende muzikale tradities in Europa. Met de kerstening van de Saami, werd de Yoik veroordeeld als zondig, vanwege de associatie met pre-christelijke mythologie en rituelen. Dit heeft een lange tijd een belangrijke rol in de devaluatie van de Yoik gespeeld. Tot in de jaren '50 was het verboden om te yoiken in Saami gebieden. Toch is het yoiken vandaag de dag gelukkig nog steeds in leven.

Jon Henrik Fjällgren

Trancedans
Onlangs werd de Yoik plotseling bekend bij het grote publiek, via een heel onverwachte kandidaat. De jonge Zweed Jon Henrik Fjällgren, die nota bene was geboren in een indiaans dorp in Colombia, en op jonge leeftijd werd geadopteerd door een Zweedse familie, deed in 2014 mee aan een zweedse talentenshow. Hij was als kind altijd gepest, vanwege zijn donkere huidskleur, en groeide op onder de rendierhouders van Lapland.
Trancedans
Op zijn 14e begon hij traditionele Saami liederen te zingen, en in 2014 schreef hij zich in voor Talang Sverige (Sweden's got talent). Zijn optreden maakte de Yoik ineens bekend, en hij won uiteindelijk zelfs de talentenjacht.

Met het prijzengeld van 1 miljoen Zweedse kronen maakte hij zijn eerste album Goeksegh, dat in mei 2014 verscheen. Ik luister heel graag naar zijn yoiks, omdat het direct mijn hart opent als ik Jon Henrik hoor zingen. Zijn eerste album is echt een aanrader!

Album Goeksegh - 2014 - MP3's downloaden en beluisteren>>

Trancedans
Veel mensen kennen het optreden van Jon tijdens de Zweedse talentenjacht, maar voor degenen die het nog niet gezien hebben plaats ik hiernaast een link naar de video.

Het is prachtig om te zien hoe hij de harten van de mensen beroert met zijn klanken. In eerste instantie vraagt iedereen zich af wat hij daar komt doen, met zijn traditionele Saami kleding, maar zodra hij begint te zingen rollen bij velen de tranen over de wangen. Dit filmpje laat duidelijk zien hoe diep de Yoik soms beleefd wordt.
 
 
 
Maxida Märak
Trancedans

Ik wil jullie in dit verband ook graag nog even wijzen op een andere bijzondere jonge zweedse artieste, Ida Amanda "Maxida" Marak, die ook een brug weet te slaan tussen traditionele en moderne muziek, en daarmee de oude traditie van het yoiken naar jongeren weet te brengen. Maxida is een jonge hiphop muzikante, en maakt dus vooral moderne popmuziek. Haar muziek is meestal heel intens en rauw, en spreekt van verzet, zoals je aan dit voorbeeld kan horen.

Maxida is afkomstig uit Saami gebied, en ze is ook een mensenrechtenactivist, met een speciale interesse in de rechten van de Saami. Zo heeft ze bijvoorbeeld deelgenomen aan protesten tegen de mijnbouw in Kallak, en haar bekendheid als artieste in dit verband ingezet.

Trancedans

Ook in Zweden is er jaarlijks het 'glazen huis', een radio-evenement waarmee geld wordt opgehaald voor een goed doel. In het glazen huis treden regelmatig artiesten op, voor het goede doel. In 2015 treedde Maxida op in het glazen huis van Zweden, waar zij uiteraard vooral haar hiphop muziek bracht. Maar ze koos er ook voor om een Yoik te brengen. Klik hiernaast om de video te bekijken.

 
 
 
   
 
 
~ boekbespreking ~
door Aernoudt Knecht
 
Sacred Sounds
Magic & Healing Through Words & Music
 
Trancedans
We kennen Ted Andrews al van eerdere boekbesprekingen, over boeken zoals Magickal Dance, en vooral het bekende boek Luisteren naar Dieren, wat in de boekenkast staat van zo'n beetje elke moderne neo-sjamaan. Ted schreef een enorme reeks aan boeken, en deze keer wil ik je wijzen op een boek dat hij schreef over de magische werking kan klank en muziek.

In vrijwel elk spiritueel systeem dat de wereld ooit heeft gekend, wordt geluid beschouwd als een directe link tussen de mensheid en de goddelijke. De oude mysterie scholen onderwezen hun leerlingen het gebruik van geluid als een creatieve en helende kracht. In Sacred Sounds laat Ted Andrews zien hoe je de magische en genezende aspecten van de stem, resonantie, en muziek zelf kan aanboren. Deze technieken kunnen worden gebruikt om pijn te verlichten, bloeddruk te verlagen, balans te vinden, veranderde staten van bewustzijn op te wekken, intuïtie te stimuleren en creativiteit te vergroten.

Zoals altijd weet Ted theorie en praktijk aan elkaar te koppelen en geeft hij, naast een breed overzicht van culturele ideeën en praktijken, ook een boel praktische oefeningen waarmee je zelf aan de slag kan. In Sacred Sounds vind je geschiedenis, overlevering, trainingsmethoden, helende technieken, en nog veel meer.

Boek bestellen bij Bol.com >>

 
   
 
Andere activiteiten komend seizoen
 
~ KALENDER ~
 
Workshops in België en Nederland
komend seizoen
 
Trancedans & Transformatie Trancedans & Transformatie Trancedans & Transformatie
Trancedans website: Trancedans.net/Activiteiten
Facebook pagina: Facebook.com/Trancedans
 
 
   
 
 
~ WINTER ~
 
Zien in Duisternis
Unieke 5-daagse retraite ~ 25 t/m 29 januari 2017
 
Trancedans & Transformatie Trancedans & Transformatie Trancedans & Transformatie
 
Info & inschrijven: Trancedans.net/Duisternis
 
 
   
 
 
~ VOORJAAR ~
 
Trancedans & Transformatie
Intensieve opleiding voor dansers en begeleiders
 
Trancedans & Transformatie Trancedans & Transformatie Trancedans & Transformatie
 
Module 1: 8 t/m 14 mei 2017
Module 2: 7 t/m 10 september 2017
Info & inschrijven: Trancedans.net/Opleiding
 
 
     
 
Workshop op jouw locatie? | Programma op maat? -contact>
 
Wellspring
Opleidingscentrum in de Eifel
Workshop op jouw locatie? Programma op maat? -contact>
 
Groepsverblijf met zaal en
gastenkamers te huur
 
Groepsverblijf met zaal en gastenkamers te huur Wellspring, Hauptstrasse 13, D-54655
 
Wellspring, Hauptstrasse 13, D-54655
Wellspring, St. Thomas,
Kyllwoud, Eifel
 
Anderhalf uur van Luik/Maastricht Wellspring, St. Thomas, Kyllwoud, Eifel
 
Anderhalf uur van Luik/Maastricht
 
bezoek onze website:
www.Trancedans.net
 
De Geblinddoekte Danser
 
Bericht doorsturen