De Geblinddoekte Danser
 
 
Trancedans E-zine
jaargang 9 nr. 1 ~ januari 2016
 
Zie je geen afbeeldingen: online versie
Tips en reacties zijn welkom: contact
Doorsturen aan een: vriend(in)
 
 
Volg ons op Facebook: Facebook
Inhoud
 
 
Voorwoord: Overlijdensbericht
Film: Ter nagedachtenis aan Els
Muziek: Keruna - Blessing for Els
Gedicht: Het Grote Mysterie
Muziek: Mantra - Dankjewel!
Gedicht: Regenboog
In memorian: Els Van Sonhoven
 
~ voorwoord ~
door Aernoudt Knecht
 
 
Een getraumatiseerde samenleving
Overlijdensbericht:

Els Van Sonhoven
21/9/1971 - 15/12/2015
 
Op 15 december is Els onverwachts overleden, plotseling heengegaan, terug naar het Licht. De schok was enorm. Els is mijn grote Liefde ... mijn partner, ... mijn maatje, ... mijn collega, ... mijn zielsverwant.
 
Op 19 december hebben we een afscheidsceremonie gehouden, ter ere van Els, met vrienden en familie. Ik ben Roger, Roel, Griet, Anja, Patricia, Ivo, Irene, Lieve, Esta, Carla, Wim, Lut, Jo, Noa, Metta, Anne en Lotte, uit het diepste van mijn hart dankbaar voor het onbeschrijflijk mooie afscheid dat zij hebben helpen verzorgen voor Els. Het was de meest authentieke, krachtige en liefdevolle ceremonie die ik ooit heb meegemaakt! We hebben Els overladen met bloemen, en een brug geslagen om haar reis naar het Licht te zegenen. Een ritueel waarin zware aardse energie voelbaar transformeerde naar liefde en lichtheid.

Els verlangde naar een wereld waarin mensen elkaar liefdevol dragen, en heeft zelf enorm veel betekend, voor veel mensen, in haar leven. Op deze dag werd zíj liefdevol gedragen, en geëerd op een manier die past bij wie zij was. Ik wil ook iedereen bedanken, voor de steun, de diepgaande betrokkenheid, en de open harten. Al die betrokkenheid was voelbaar aanwezig, en heeft mij en de ouders van Els enorm gesteund.

Byron Metcalf
De pijn van het gemis is soms nog moeilijk te dragen. Els is nog steeds voelbaar aanwezig. Maar ik besef me gelukkig ook, dat ik Els voor altijd in mijn hart zal meedragen, en dat haar inspiratie en lessen - die me voor altijd hebben veranderd - in mijn leven zullen blijven doorwerken.

Els was de grootste leraar in mijn leven - mijn kompas - in zaken als zuiverheid, liefde en integriteit. Met deze nieuwsbrief wil ik Els eren, voor wie zij was, waar zij voor stond, wat zij uitdroeg, en de mooie wereld die ze wilde helpen creëren. Uit de reacties die ik ontving en op internet las, blijkt dat Els vele mensen geraakt heeft in haar leven, vele harten heeft beroerd, met haar zachtheid en vrouwelijke wijsheid. Els heeft goed gezaaid, en laten we deze zaadjes liefdevol water geven, en de plantjes die er uit voortkomen koesteren.

Dank je, dank je, dank je, lieve Els, voor alle geschenken die je in mijn leven gebracht hebt! Dank je voor je zachtheid! Dank je voor je liefde! Dank je voor je wijsheid! Dank je voor je steun! Dank je voor je gevoeligheid! Dank je voor je innerlijke vuur! Dank je voor alle levenslessen die ik samen met je mocht leren!

Jij bent nu thuis, vrij van het aardse bestaan. Ik wens je oneindig veel liefde en zegeningen op je nieuwe pad. We'll meet again....
 
 
   
 
 
~ film ~
door Natalie Leenders
 
Film ter nagedachtenis aan
Els Van Sonhoven
 
Natalie Leenders maakte deze prachtig mooie film,
die de schoonheid, zachtheid en liefde van Els heel mooi weerspiegelt.
  Ter nagedachtenis aan Els Van Sonhoven  
- Film bekijken>
 
 
   
 
 
~ muziek ~
door Keruna - Women's Voices
 
Blessing for Els
 
Byron Metcalf
De muziek waar Els d'r hart altijd van open ging, was het gezang van Keruna. Met hun betoverend mooie stemmen zingen de vrouwen van Keruna - women's voices - prachtige liederen over de Godin, de Liefde, en het Leven.

Altijd als ik de muziek van Keruna hoor denk ik aan Els.

Anja Louisa en Patricia van Keruna hebben ook gezongen voor Els tijdens de afscheidsceremonie. Het was prachtig! Ik ben hen heel dankbaar dat ze gekomen zijn, en dat ze hebben gezongen, om Els te eren.
Anja Louisa en Patricia schreven ook dit lied, speciaal voor Els:

- het lied 'Blessing for Els' beluisteren>

"Het ga je goed lieve Els. Dank voor alles.
Love Keruna"
 
 
   
 
 
~ gedicht ~
door Els Van Sonhoven
 
Het Grote Mysterie
Els Van Sonhoven
 

”het Grote Mysterie
wordt met vele namen aangesproken

sommige mensen zeggen God,
anderen zeggen Allah of Brahman,
Jahwe of Wakan Tanka,
Spirit of de Schepper

ontelbaar zijn de namen van
het Grote Mysterie

alle mensen op deze planeet
drinken water uit haar rivieren
eten voedsel van haar land
ademen haar lucht

ontelbaar zijn de vormen van 
het Grote Mysterie"

Els

 
     
   
 
 
~ muziek ~
door Roger Vossen
 
Mantra van Els: Dankjewel!
 
Byron Metcalf
Dank je, Els. Dank je voor je eenvoud, de stille manier waarop je je dingen deed. Met aandacht, als een schildpad, kleine stapjes, maar onstuitbaar. Het poetsen, het werken in de tuin. Je concentratie heeft me geboeid en geïnspireerd. De zachtheid van je wezen, naast de felheid die ik ook van je heb gekend.

Voor velen was en ben je een inspiratiebron, en niet in het minst voor mij. Ik heb genoten van je dansen, waarin felheid, vrouwelijkheid, compassie, sierlijkheid, geaardheid, onverzettelijke kracht en verfijndheid bij mekaar kwam. Je prachtige stem, die door de ether sneed, als een fijne draad die de ziel met feilloze precisie raakte. De heerlijke sprookjes, die je bij het haardvuur - en ook elders - vertelde met zoveel inleving, dat het leek of de sprookjes daadwerkelijk tot leven kwamen. Alsof je er echt bij was - en wij ook. Dat zal ik misschien nog het meeste van je missen, omdat dat de momenten waren, dat ik zelf volledig onbevangen de geschenken van de hemel via jou kon ontvangen. Geen druk, geen 'moeten', simpelweg stilletjes luisteren naar de stem die mij verhalen over mythische taferelen bracht. Daar ben ik je dankbaar voor.

Dezelfde dankbaarheid die jij hebt uitgedrukt in een mantra die je vanuit je eigen hart hebt gemaakt. Een mantra die ik graag namens jou de wereld inbreng. Lieve Els, het licht dat je me hebt gegeven, zit in mijn hart, en ik neem dat licht, samen met jou, in dankbaarheid met me mee!

Roger
 
- Mantra 'Dankjewel' beluisteren>
 
 
   
 
 
~ gedicht ~
door Els Van Sonhoven
 
Regenboog
Els Van Sonhoven
 

"wanneer ik een zonnestraal dans
die op weg naar de aarde
een groep waterdruppels ontmoet,
verander ik vanzelf in een regenboog
die aarde en hemel begroet."

Els

 
 
   
 
 
~ In Memorian ~
 
enkele reacties van vrienden en collega's
 
 
 
 
Lieve, lieve Els, jij bent er niet meer...... Waarom? waarom? waarom? Jouw 'zuiverheid' als voorbeeld voor iedereen, met het grootste respect voor onze moeder Aarde en alles wat daarop loopt en leeft..... Jij, een boegbeeld voor de vrouwen met je wilde kracht en onuitputtelijke liefde. Het enige wat ik kan bedenken is dat ze je waarschijnlijk boven hard nodig hebben!
Bedankt lieve Els dat ik even met je mee mocht lopen en dansen.....
Warme hartegroet, Nandi
 
Liefste Els, ik wens je een zachte en liefdevolle reis naar het licht. Wat koester ik nog steeds jouw wonderlijke geschenken in mijn hart. Ik herinner het mij nog goed... hoe ik als 19 jarige knul je heilige ruimte binnenstapte voor de jaaropleiding tot trancedans begeleider. Honderden uren heb ik onder jouw vleugels gedanst, nog nooit was ik op zo een integere manier begeleid naar de essentie van wie ik ben. Dankjewel mooie ziel om je passie te delen, ik ben zo blij dat we die mooie tijden samen hebben doorgebracht. Ik pink een traantje weg en ik zal je missen.
Veel liefs x Dimitri
 
Lieve Els, ooit mocht ik naar aanleiding van een traumatische gebeurtenis tijd met je doorbrengen. Je wist woorden te geven aan wat er binnenin mij gebeurde, dankzij jullie passie voor trancedans kreeg ik de gelegenheid mijn trauma te verwerken. Sterker nog, tijdens 1 van jullie workshops samen met Aernoudt, Roel en Griet ontstond mijn droom: 'The Key Of Life'... dank je wel voor wat je hebt betekend, voor mij, voor anderen, dans verder in het Licht lieve engel, beter nog, laat ons samen dansen in het licht...
Het ga je goed xxx Carla Van Den Eeckhoudt
 
Ik zie Els voor me schuin over haar schouder kijkend met n lachje. Ze lacht om een grapje van mij. Els zegt dat het waar kan zijn wat ik denk, wat ik voel want ze heeft iets gelezen, gehoord, gezien, ervaren, geleerd........ ze geeft me het vertrouwen dat ik op het goede pad zit. We kijken naar en vergelijken situaties, herkennen dingen in elkaar, het versterkt onze band, vrouwen onderling. Ze komt steeds met iets nieuws dat me verder helpt. Ze bevestigt mij terwijl ik in me eentje aan het rommelen ben in mn hoofd. Zij rommelt ook wat af in haar hoofd. Bevestigen elkaar. Els geeft Inspiratie en Liefde om ermee verder te gaan, Elskracht. Ze geeft, vertelt, ze zingt, kwetsbaar, open en ik luister en ben heel dankbaar. Ze sluit af met; "witte nie....", lieve Els.
Wendy Wetzels
 
Lieve Els, Ik heb zoveel van jou en Aernoudt mogen leren. En ik ben daar zo dankbaar voor. En jij en ik deelden de passie van het joyken. Jij hebt mij mijn stem teruggegeven. Ik durfde niet te zingen en al helemaal niet in gezelschap. Maar jij leerde mij te joyken, klanken te zingen die voor mij inhoud hadden, jij liet mijn ziel spreken. Ik moest zelfs weer zacht leren zingen omdat het geluid er vol en hard uitwilde omdat ik het zolang had binnengehouden. Vanochtend heb ik speciaal voor jou gejoykt. En mijn zang zal altijd met jou verbonden blijven. Je was al een shining Star, nu zul je van de andere zijde op ons neerstralen. Zegeningen op je pad naar het Licht, en ik hoop je ooit weer te ontmoeten.
Nicole Nacinovic
 
Tegen je rugzak leunen we in de shaduw, m'n ipod tussen ons in het gras, eén draadje naar jou oor, ééntje naar dat van mij. In kleermakerszit zitten tussen de vrouwemantel, aan de voet van het beeld van de Godin, dat vond je een mooie plek. Bijen vlogen af en aan. Ja, dat ik ook maar eens met de bijen aan de slag moest. Een kommetje koude boontjes, n' fris sapje van aan't kraampje, samen luisterden we Einaudi. Je vond het zooo mooi, samen met mij keek je vanaf dan uit naar het nieuwe album dat in oktober zou verschijnen. "Oktober is een mooie maand om een nieuwe stap te zetten" en je glimlachte. "In oktober zijn Aernoudt en ik 3 jaar getrouwd." Je sloot je ogen er verscheen een gelukkige glimlach. Je bent niet weg, Je bent dichterbij dan ooit ! Jij bent de Zon nu, nog meer dan je hier al was : Liefde Liefde Liefde ! Ik heb me ingeschreven, de cursus gaat door op "'t zonneveld" Son - zon ...Hoven...hof...veld. Ik hou van je !
Helen Dehaese
 
Voor mijn geestesoog, zie ik een talentrijke, mooie en eeuwig jonge vrouw. Ik voel haar zachtheid, haar tederheid en de liefdevolle aandacht, die ze graag gaf aan anderen, ter ondersteuning van hun genezingsproces en zoektocht. Warm en zacht als een pluimpje, herinner ik me de handen die even bij me kwamen, terwijl ik daar lag op de vloer na een trancedans. Ook nu komen de tranen terwijl ik dit schrijf. Els zal altijd een plek in mijn hart hebben.
Liane Dewallef
 
Ik droomde dat ik een vriendin vertelde over Els, wie ze was, het eind van haar leven in deze 3d realiteit, en hoe de afscheidsceremonie was. Ik werd er nog emotioneel van en zag door een heel klein boven raampje een zonnestraal schijnen... ik zei verwonderd tegen mijn vriendin "kijk dat is Els, dat is Els, kijk". Het was zo'n warm gevoel, en verdrietig en blij ook. Ineens zat ik in een rijk met hoge bomen en gebergten, en ik keek erna als een film waar ik zelf in zat. Ik zag een wezentje voorbij komen met dik stijl grijs bruin haar in een schijding, met n groot voor hoofd en grote ogen, en vanuit het voorhoofd helemaal lang uitgerekt tot aan de kin. Het gezicht en de neus was niet te zien, en het mondje heel klein. Ik zou het eens moeten tekenen... Ze lachtte, en was heel vriendelijk, en had een hele fijne energie. Ik besefte me dat ik in het elfenrijk was, en dat dat dus een elf was, en dat dat Els was. Ik vond het zo mooi te zien en te voelen, ik werd er weer emotioneel van. Ik zei tegen die vriendin van mij weer "jaaa, dat is nou echt Els, ja dat is zij.. Ooh els wat ben je mooi.." Ze was heel gelukkig en blij, en haar huid had dezelfde kleur als de bomen, groen bruin mossig. Mooi zou je misschien niet zeggen, maar het was juist wel zó mooi...
Dionne Fritz
 
Lieve Els, Ik voel me een zielsverwant van je. Wat heb jij mijn pad verlicht met je liefde, je zachtheid, je diepe betrokkenheid en vooral met je wijsheid. Ik weet dat jij de diepte van het leven kende, de diepte van de pijn en de diepte van de liefde. De laatste tijd als ik je bij me voel ben je omringd met wijze grootmoeders en je ziet er heel vreugdevol uit.
Ik hou van je, Eveline
 
We namen afscheid van onze dierbare geliefde Els, en haar afscheidsceremonie zindert nog steeds na in ons hart. Onze verbinding met Els nodigde ons uit om te reflecteren over wat werkelijk belangrijk is in het leven. Het maakte ons stil en deed ons begrijpen dat we opnieuw kunnen kiezen voor wat er in ons wil groeien, welke waarden we in het leven willen brengen en welke keuze we daarin hebben.
We besloten om met ons gezin samen aan tafel te zitten, onze agenda’s te nemen en te kijken naar wat er mogelijk is, zodat er meer ruimte ontstaat om als geliefden en als ouders de vreugde te delen van het samenzijn. Er werd geschrapt en dan weer opnieuw bijgeschreven en we maakten plaats voor open ruimtes. “Het leven dient geleefd te worden”, zo sprak de innerlijke stem, het zaad werd geplant.
Hartegroet, Griet Heylen
 
Liefste Els, Nooit iemand gekend zachter dan jij. Je was je tijd ver vooruit las ik van één van je vrienden, en dat was je... Een dimensie verder, een dimensie gevoeliger, een dimensie anders dan de rest.
Toen ik mijn kindertjes vertelde dat Els gestorven was, werd Ganga stil. Ravi zei: "mama hoe kan dat nou, ze is nog niet eens een oma geweest?" Wel Els, voor mij ben je dat geweest. Je bent een hele generatie geweest. En velen terug en vooruit. Je was de verwondering van een kind, als je geruisloos door de bossen liep, met respect voor ieder leven wezen. Ik vergat mezelf altijd even als ik zo naar je keek. Je was de zorg van een moeder voor al diegenen die je begeleid hebt. Bovenal was je de wijsheid van een grootmoeder. Els je hebt me veel geleerd, en het is bijna alsof ik dat nu nog dieper voel, nu je die andere dimensie binnenstapt. Missen ga ik je zeker, en velen met mij. En ook, gun ik je zo je vrijheid, en is het vanuit daar misschien nog wel vele malen weidser en gemakkelijker voor je om vanuit je essentie jouw liefdeswerk te doen.
Lieve Els, spreid je mooie krachtige vleugels, en kom goed thuis.
In liefde, Miriam
 
Lieve Els,
Uitzonderlijk mooi wezen, krachtige prachtige vrouw. Zo dankbaar dat ik je heb mogen ontmoeten en zoveel van je heb mogen ontvangen. De verbinding te voelen in de ontmoetingen, elkaar echt zien, onze kwetsbaarheid, onze schaduwzijde.....en zo genieten van het zien van het licht, het spelen, het dansen,het leven. Els.....ik heb je naam gegoogled en de betekenis gelezen "Gewijd aan God". Eerst kon ik er niets mee tot ik op FB de laatste posting zag en las (gedicht: Het Mysterie). Ontroerd en vol bewondering zie ik jou daar staan. ....als een Godin!
Toen ik de tekst las, drong de diepere betekenis van jouw naam tot mij door. "Gewijd aan het Grote Mysterie". Ja, zo zal ik me je blijven herinneren en zo zal je blijven voortleven...... voorbij het aardse leven.
Voor 'altijd' in mijn ♡ Debbie
 
 
   
 
     
 

www.Trancedans.net
 
De Geblinddoekte Danser
 
Bericht doorsturen