www.Trancedans.net

Trancedans E-zine Wellspring
jaargang 7 nr. 1 - februari 2014

redactie: Els Van Sonhoven
vormgeving:
Aernoudt Knecht

onze nieuwsbrief ook ontvangen?
naam:
email:

 

Inhoud

 

~ voorwoord ~
door Aernoudt Knecht

Een innerlijke beeldenstorm

 
 

Mensen programmeren zichzelf en anderen vol denkbeelden en ideeën. Tegenwoordig, in het tijdperk van bewustwording, beginnen we te ontdekken dat onze denkbeelden lang niet allemaal zo gezond en nuttig voor ons zijn. Soms zijn ze zelfs ziek en gekmakend, en staan ze ons geluk in de weg. Dan is het tijd voor een innerlijke beeldenstorm.

Het is relatief gemakkelijk om de denkbeelden van een ander te relativeren, omdat je de ‘gekke’ ideeen van een ander gemakkelijk ‘doorziet’, maar het is veel moeilijker om het met je eigen programmering te doen. De sjamaan realiseert zich dat je niet naakt bent als je je kleren uittrekt. Je draagt dan nog steeds je idealen, je vooroordelen, je religieuze denkbeelden, je angsten, je aspiraties, enz. Pas wanneer je je culturele besturingssysteem heb afgeworpen sta je naakt tegenover jezelf, naakt om door je eigen ziel geïnspecteerd te worden.

In een zoektocht naar manieren om je geprogrammeerde besturingssysteem af te werpen, kan trancedans een fantastische gereedschap zijn. Trancedans helpt je om door je normale conditionering heen te breken, en een soort ‘reset’ van je besturingssysteem te verwezenlijken, waardoor er iets veel ouders, iets wat veel dieper in contact staat met je natuurlijke bron, tevoorschijn kan komen. Trance brengt je naar de leegte, naar de Duistenis diep vanbinnen, naar de plek waar oneindige mogelijkheden zich tonen en ontvouwen, en waar vormen, intenties, krachten en spirits huizen, zwermend in de verbeelding. In trance kom je in een wereld die niet gebonden is aan tijd en ruimte, en waarin afgescheidenheid oplost en alles verbonden is. Een bewustzijnsstaat waarin je jezelf diepgaand kan opschonen. Dans je met ons mee?

 
 

~ film ~
door Aernoudt Knecht

Een ode aan de Duisternis!

In deze film spreekt Aernoudt over de waarde
van sacrale of ceremoniële duisternis.

-- video bekijken - >

 
 

~ activiteit in de kijker ~
wegens grote belangstelling: extra 5-daagse retraite

 

Zien in Duisternis

 

13 t/m 17 april 2014

Wil jij écht ontspannen,
en veilig op ontdekking gaan,
in baarmoederlijke duisternis,
om opnieuw geboren te worden in licht?

Meer info & inschrijven:
Well-spring.eu/Thuiskomen

Enkele ervaringen:

"Een magische workshop vakkundig voorbereid en goed georganiseerd neergezet door een team van vier prachtige mensen, een team dat oog heeft voor de flow van de groep en openstaat voor wat zich aanbiedt in het Nu.

Een unieke ervaring! Een onderdompeling in een bad van klank, geur en zorg! Een ware sensatie voor de gehoorbeentjes en de smaakpapillen. Een echte aanrader voor al wie de krachten van het Duister waardeert op zijn zoektocht naar het Goddelijke Licht."
Danny Bogaert

"Letterlijk tot mezelf gekomen. Een ervaring die de investering meer dan waard is." Ron van Maarel

"Dankbaar kijk ik terug op deze boeiende innerlijke reis die me meer mens maakte. Mijn ziel wordt doorheen mijn lichaam zichtbaar en zingt van liefde." Gisele Lievens


13 t/m 17 april 2014 ~ Interesse?
Well-spring.eu/Thuiskomen

 

Thuiskomen aan de Bron

In deze bijzondere retraite breng je het grootste deel van de tijd door in volledige duisternis. Een korte periode van duisternis, zoals tijdens een meditatie kan al erg veel deugd doen. Wanneer je langer in duisternis bent, komt de drukte in je hoofd tot rust en ontstaan er helderheid en ruimte voor diepgaand contact met de bron van levenskracht en creativiteit in jezelf.


In Duisternis worden we zieners

Ceremoniële duisternis speelt van oudsher een belangrijke rol in meditaties en sjamaans werk. Wanneer de geest de beelden van de zichtbare wereld veilig kan loslaten, worden onzichtbare landschappen van creatieve inspiratie zichtbaar. Lees ook eens het artikel Sacrale Duisternis.

We bieden een veilig kader waarin je jezelf kan overgeven aan je innerlijke reis. Momenten van stilte worden afgewisseld met activiteiten. We dansen, mediteren, maken muzikale droomreizen, we prikkelen onze zintuigen en zijn op verschillende manieren creatief. We ontdekken nieuwe manieren van waarneming en maken diep contact met onze levenskracht. Om aan het einde van de retraite vanuit de baarmoederlijke duisternis herboren te worden in het licht.

 

Locatie en verblijf: Wellspring

Wellspring, Hauptstrasse 13, D-54655

 

St. Thomas, Kyllwald, Eifel

Anderhalf uur van Luik/Maastricht

 
 

~ boekbespreking ~
door Aernoudt Knecht

Belinda Gore: Ecstatic Body Postures

305 pagina's | mei 1995 | Bear & Company | geïllustreerd | ISBN: 1879181223

 
 

Overal in de wereld, zelfs in culturen die in afstand en tijd ver van elkaar gescheiden zijn, vinden we kunst en artefacten waarin dezelfde specifieke lichaamshoudingen worden uitgebeeld. Wat zijn dat voor beelden, en wat hebben deze ongebruikelijke houdingen ons te vertellen? Antropologe Felicita Goodman ontdekt dat mensen die deze houdingen aannemen opvallend vergelijkbare meditatieve ervaringen rapporteren, en dat deze heilige kennis al duizenden jaren lang wordt doorgeven door gezezers, sjamanen, priesters en priesteressen van inheemse culturen. De resultaten van haar onderzoek zijn inspirerend, en laten zien dat bepaalde lichaamsdelen, gebaren en bewegingen ons toegang verschaffen tot een hogere staat van bewustzijn.

"Through the stories we experience in trance, we are learning about the multidimensional matrix that underlies our existence on this planet. The next layer of research and practice will be to use and teach the wisdom that has been made available to us at this emergent time on our planet to heal ourselves and the Earth" Belinda Gore

In het boek 'Ecstatic Body Postures' toont Belinda Gore deze sjamaanse houdingen met duidelijke instructies en illustraties, en laat ze zien hoe je ermee kan werken. Ecstatic Body Postures is een boeiend boek voor iedereen die geïnteresseerd is in yoga, meditatie, sjamanisme of lichaamswerk.

 

-- Boek bestellen bij Bol.com - >

 

~ muziekbespreking ~
door Aernoudt Knecht

Droomtijd Muziek: Myths and Legends

 
 

WellspringDavid Arkenstone
Het is alweer een hele tijd geleden dat ik de dubbel-CD 'Myths and Legends' van David Arkenstone ontdekte, per toeval, toen ik bladerde door het online aanbod op emusic. De klanken beroerden me, en ik kocht alle MP3's. Sindsdien heb ik al vele prachtige droomreizen gemaakt op de klanken van dit hartverwarmende en geestvervoerende album.

Laatst zocht ik, i.v.m. het schrijven van deze recensie, informatie op internet over deze artiest, en ontdekte ik zijn enorme oeuvre. Alleen al bij Bol.com vond ik 25 albums van Arkenstone, en op Amazon.com zelfs een aanbod van 52 albums! Arkenstone creëert schijnbaar vooral keltische klanken, een genre waar 'Myths and Legends' ook een voorbeeld van is, maar hij maakt ook muziek geïnspireerd op inheems-amerikaanse of oosterse klanken. Ik ga binnenkort nog eens verder rondneuzen, maar intussen wilde ik je het werk van deze artiest alvast als tip meegeven.

'Myths and Legends' is een dubbel-CD die je urenlang mee op reis neemt naar een sprookjesachtige wereld, met tracks zoals Tree Of Life, Legend Of Bell Rock, Song Of Sheherazade, Daughter Of The Sun, Oceanus, Across The River, The Wolf's Head, Temple Of Isis en El Dorado. Heerlijke muziek om bij weg te dromen. En als je de dubbel-CD besteld krijg je er een bonus DVD bij kado!

Special CD-Box + bonus DVD: CD+DVD-box bestellen bij Bol.com ->

Arkenstone heeft trouwens het hele album beschikbaar gemaakt op YouTube, in de vorm van een playlist, dus als je alle nummers eens wil beluisteren kan je hieronder doorklikken naar onze website.

Muziek-video playlist: Myths and Legends ->

 
 

~ collega in de kijker ~

Nieuwe website van Dimitri De Veerman
Dancing Spirit

 
 

In het e-zine van september 2010 vertelden we je al over Dimitri De Veerman, toen hij net begon met het begeleiden van trancedansen in Gent. Sindsdien is Dimitri enorm gegroeid. Hij verdiepte zich verder in hedendaagse sjamaanse technieken, en volgde hierin verschillende trainingen. Zo ontwikkelde hij de afgelopen jaren zijn eigen stijl in het begeleiden van rituelen. Trancedans is nog steeds de rode draad in zijn werk.

“Geblinddoekt dansen is helend en gezond voor lichaam en geest. Je brengt je lichaam in beweging op een manier die goed voelt voor jou. Er is niemand die je aankijkt, waardoor het ego meer op de achtergrond verdwijnt. Laat je lichaam spreken op de klanken van de muziek, laat je spirit vrij en bewandel je eigen zielepad, al dansend in de richting van de bestemming die je zelf kiest.” Dimitri De Veerman

Dimitri is ook DJ en vanuit zijn passie voor dans en muziek is hij destijds begonnen met trancedansen. Zijn muziek deelt hij graag met de wereld. Neem eens een kijkje op zijn nieuwe website, waar je niet alleen zijn activiteiten vindt, maar ook zijn muzikale dansreizen kan beluisteren:

 

www.DancingSpirit.be

 

~ activiteiten ~

 
 
Kalender Trancedansen
Nederland en Vlaanderen ~
komend seizoen -->


...van Antwerpen tot Groningen!

 
 

MAART: Doe-vakantie in de Eifel
24 t/m 30 maart 2014 ~ Wellspring ~ St. Thomas ~ info & inschrijven ->

Een leuke en betaalbare vakantie voor dansers en doeners

 
 

APRIL: Zien in Duisternis
13 t/m 17 april 2014 ~ Wellspring ~ info & ischrijven ->

Veilig ontspannen, in baarmoederlijke duisternis,
en opnieuw geboren worden in Licht

 
 

MEI: Dansen langs de Levensboom
15 t/m 18 mei 2014 ~ Wellspring ~ St. Thomas ~ info & inschrijven ->

Trancedansen en natuurbeleving in het Kyllwoud

 
 

SEPT: Opleiding voor Trancedans begeleiders
volgende 2 modules vanaf 27 september 2014 ~ info & inschrijven ->

Module 1: van zaterdag 27 september t/m zaterdag 4 oktober 2014
Module 2: van donderdag 29 januari t/m zondag 1 februari 2015

 
 

Workshop op jouw locatie?
Programma op maat? -contact>

 

Groepsverblijf met zaal en gastenkamers te huur
Wellspring, Hauptstrasse 13, D-54655

 

Wellspring, St. Thomas,
Kyllwoud, Eifel


Anderhalf uur van Luik/Maastricht

 

www.Trancedans.netBericht doorsturen