www.Trancedans.net

E-zine Wellspring
jaargang 6 nr. 3 - november 2013

redactie: Els Van Sonhoven
vormgeving:
Aernoudt Knecht

onze nieuwsbrief ook ontvangen?
naam:
email:

 

Inhoud

Delen met je vrienden:

 

~ voorwoord ~
door Aernoudt Knecht

Loslaten en composteren

 
 

Ik beleef de seizoenen steeds bewuster. Dat begint zijn vruchten af te werpen in mijn leven. Meegaan met de stroming maakt het mogelijk om te 'surfen' op de golven die de natuur me biedt. Bovendien leert het me hoe ik tegen de stroom in kan peddelen wanneer ik daarvoor kies... want zoals Moeder Zilvervis uit het ‘Aquarius’ sprookje me ooit vertelde:

"Wie met de stroom mee zwemt ziet, en wie ziet kan tegen de stroom in zwemmen".


De Kracht van Duisternis: Nieuwe retraite
TrancedansHet dragen van een blinddoek tijdens onze trancedansen, helpt om te ontspannen en diep in je innerlijke wereld te duiken. Als je wel eens bij ons hebt mee gedanst, heb je dat zelf kunnen ervaren. Als begeleiders en verspreiders van het trancedans ritueel, werken we al sinds 2002 met de transformerende kracht van duisternis.

Komende midwinter, wanneer de natuur ons uitnodigt om in onszelf af te dalen, heb je de kans om mee te doen aan een bijzondere retraite die in het teken staat van ceremoniële duisternis. In dit programma scheppen we ruimte en doen we activiteiten waardoor je een ongekende rust, diepte en helderheid in jezelf kan ontdekken. Hieronder staat meer uitleg. Als je nog vragen hebt, kan je die stellen via de contactpagina op onze website.

En voor nu... laten we het oude los, opdat het mag composteren tot het voedsel van morgen... Een prachtige herfst gewenst!

 
 

~ activiteit in de kijker ~
5-daagse retraite - 18 t/m 22 december 2013

 
 

Midwinter
~ Sacrale Duisternis ~

Wil jij veilig ontspannen, in baarmoederlijke duisternis,
en opnieuw geboren worden in het licht?


In deze bijzondere retraite krijg je de kans om diepgaand contact te maken met de bron van levenskracht en creativiteit in jezelf. Ceremoniële duisternis speelt van oudsher een belangrijke rol in meditaties en sjamaans werk. Wanneer de geest de beelden van de zichtbare wereld veilig kan loslaten, worden onzichtbare landschappen van creatieve inspiratie zichtbaar.

 
 

Trancedans Thuiskomen aan de Bron

Je brengt het grootste deel van deze retraite door in volledige duisternis. Een korte periode van duisternis, zoals tijdens een meditatie of een geblinddoekte trancedans, kan al erg veel deugd doen. Wanneer je langer in duisternis bent, komt de drukte in je hoofd tot rust en ontstaan er helderheid en ruimte voor contact met de bron van levenskracht en creativiteit in jezelf. Lees ook eens ons artikel over blinddoek, overgave en transformatie.

 
 

In Duisternis worden we Zieners
Trancedans
Begeleiding
Aernoudt Knecht, Els Van Sonhoven,
Roger Vossen & Cin

Deelname: 545 euro
Minimum inkomen: 495 euro


We bieden een veilig kader waarin je jezelf kan overgeven aan je innerlijke reis. Momenten van stilte worden afgewisseld met activiteiten. We dansen, mediteren, maken muzikale droomreizen, we prikkelen onze zintuigen en zijn op verschillende manieren creatief. We ontdekken nieuwe manieren van waarneming en maken diep contact met onze levenskracht. Om aan het einde van de retraite vanuit de baarmoederlijke duisternis herboren te worden in het licht.

Deelname is inclusief

 
 

Locatie en verblijf: Wellspring

Wellspring, Hauptstrasse 13, D-54655

 

St. Thomas, Kyllwald, Eifel

Anderhalf uur van Luik/Maastricht

 

Inschrijven: well-spring.eu/thuiskomen

 

~ nieuws ~
door Els Van Sonhoven

Layne Redmond

 
 

Op 28 oktober 2013 verliet Layne Redmond haar aardse lichaam. Layne was een prachtige vrouw, die de levens van veel mensen beroerde. Ze werd geboren op 19 augustus 1952 en groeide op in Florida. Als getalenteerd framedrumster speelde ze oa. samen met Glen Velez en Tommy Brunjes. Layne deed belangrijk historisch onderzoek naar de geschiedenis van de framedrum, en zette zich met hart en ziel in voor het welzijn van de bijen.

Toen Layne voor het eerst borstkanker kreeg, bracht ze veel tijd door bij de bijen, en zo ontstond het album ‘Hymns from the Hive’. In juni 2013 werd opnieuw borstkanker vastgesteld. Layne noemde deze laatste maanden de mooiste tijd van haar leven, en beleefde veel vreugde aan het maken van de film Axé Orixá, over de Orisha goden en godinnen van de Yoruba in Brazilië. Ze was ook bezig met een nieuwe versie van ‘When the Drummers were Women’, met nog meer afbeeldingen van framedrummers. Ze laat een waardevolle erfenis achter voor ons en de komende generaties.

Dank je wel, Layne, voor de prachtige geschenken die ik van je mocht ontvangen. Mijn hart is vol van vreugde, omdat ik weet dat ik je nog vaak zal ontmoeten, dansend op je prachtige muziek, spelend op de lotustamboerijn, tijdens het doen van de bijenmeditatie, ...

Els

 
 

www.LayneRedmond.com

 
 

~ boekbespreking ~
door Els Van Sonhoven

Layne Redmond: En de drummers waren vrouwen

192 pagina's | mei 2012 | A3 Boeken | geïllustreerd | ISBN: 9789077408971

 
 

"The drum represents the first sound. The first sound that we hear in the womb is the sound of our mothers blood, pulsing ..." Layne Redmond

‘En de Drummers waren vrouwen’ is het verhaal van een vergeten aspect van de vrouwelijke spirituele erfenis. De framedrum werd en wordt traditioneel bespeeld in veel culturen op de planeet. Layne Redmond vond talrijke afbeeldingen van vrouwen die framedrum speelden tijdens rituelen in Egypte, Israel, Turkije, Griekenland, Rome, ... sommige meer dan 4000 jaar oud.

Aan de hand van deze afbeeldingen, geschiedkundig onderzoek en mythologische verhalen, reconstrueerde Layne de vergeten geschiedenis van de vrouwelijke framedrummers uit het Middellandse Zeegebied. Ze komt tot de conclusie dat het verbannen van de vrouwelijke drummers uit het religieuze leven, mee heeft bijgedragen tot het ontkrachten van de vrouw. Dit waardevolle boek helpt om een oeroude traditie, die bijdraagt aan individuele en culturele genezing en transformatie, weer tot bloei te laten komen.

When the Drummers were Women’ werd, na 30 jaar onderzoek, in 1997 gepubliceerd bij Random House. De Nederlandse vertaling is van de hand van Isabella Verbruggen en verscheen in 2012 bij A3 Boeken.

-- Origineel bestellen (engels) - >
-- Vertaling bestellen (nederlands) - >

 
 

~ film ~
door Els Van Sonhoven

En de drummers waren vrouwen

In deze film spreekt Layne Redmond over de ontdekkingen die ze deed
tijdens het schrijven van 'En de drummers waren vrouwen,
een spirituele geschiedenis van het ritme'.

-- video bekijken - >

 
 

~ muziekbespreking ~
door Aernoudt Knecht

Layne Redmond & Tommy Brunjes: Trance Union

 
 

Tommy Brunjes is gepassioneerd door ritmische klanken, zoals die van framedrums, stokjes, bellen, ratels en andere oerinstrumenten. Tommy is een multi-instrumentalist en componist. Hij werkte samen met veel bekende artiesten, zoals Layne Redmond, en gaf les aan Berklee College of Music.

In 2002 maakten Layne en Tommy samen een prachtig album, Trance Union, waardoor ik mezelf al vaak heb laten meevoeren. Anders dan bijvoorbeeld de snelle ritmes van de Afrikaanse trommelaar Guem, brengen de zachtere, pulserende, tikkende, schuddende, rinkelende en zoemende klanken van Tommy en Layne mij altijd weer in vervoering én tot rust tegelijkertijd.

Overgave is relatief gemakkelijk als je rondspringt op het opzwepende tempo van een djembe. Maar ik heb gemerkt dat het voor veel mensen niet zo gemakkelijk is om hun onrustige westerse geest over te geven aan de zachtere bezwerende klanken van dit album. Daarom speel ik deze muziek meestal niet op een open middag- of avondworkshop. Ik reserveer het eerder voor retraites of meerdaagse programma's, waarin we tijd hebben om onszelf écht te openen en te laten meevoeren naar enorme dieptes en grote hoogtes.

 

Amazon: beluisteren & downloaden als MP3 - >
Amazon: beluisteren & bestellen op CD - >
iTunes: beluisteren & downloaden als MP3 - >

 

~ collega in de kijker ~

Mariëtte Koop

 
 

Mariëtte kwam ongeveer vier jaar geleden in aanraking met trancedans, en na een reeks overweldigende ervaringen greep ze de kans om tijdens het Eigentijds Festival onderdeel te zijn van het team dat de trancedans workshops gaf, waardoor ze nog meer de kracht van het trancedansen op het individu en op de groep heeft mogen ervaren.

“De spirits die aanwezig zijn tijdens de dans, die mensen bij elkaar brengen of juist uit elkaar drijven en hen het juiste meegeven, heeft diepe indruk op me gemaakt. Het raakt me als ik zie hoe mensen hun omhulsel afwerpen en oprecht aan het dansen zijn.”

Wij hebben Mariëtte vorig jaar leren kennen, als een open, nuchtere en heldere vrouw, en zijn blij dat zij met trancedans rimpelingen gaat creëren in Den Haag. Begin dit jaar rondde ze onze opleiding voor begeleiders af, en sinds kort biedt ze trancedansen voor vrouwen aan in Centrum WAJID, de plek waar ze zelf haar eerste trancedansen meemaakte.

 

~ nieuwe rimpelingen ~
Trancedansen voor vrouwen in Den Haag


met Mariëtte Koop
WAJID - Osho Meditatie Centrum - Den Haag
www.WAJID.nl

 

~ activiteiten ~

 
 
Kalender Trancedansen
Nederland en Vlaanderen ~
komend seizoen -->

Antwerpen
Breda
Delft
Diest

Den Haag
Eindhoven
Groningen
Hasselt

Leuven
Melle
Roosendaal
Veendam

 
 

NIEUWE DATA: Opleiding voor Trancedans begeleiders
volgende 2 modules vanaf 27 september 2014 ~ St. Thomas ~ info & inschrijven -->

Module 1: van zaterdag 27 september t/m zaterdag 4 oktober 2014
Module 2: van donderdag 29 januari t/m zondag 1 februari 2015

Is deze training iets voor jou? Wil jij leren hoe je, volgens eigen kracht en inspiratie, een trancedans ritueel begeleidt, en met trancedans kan bijdragen aan groei en levenskwaliteit?

 
 

CREATIVITEIT: Maak je eigen Sjamanenratel
24 november 2013 ~ Antwerpen ~ info & ischrijven -->

Wij jij leven blazen in jouw eigen sjamanenratel?
Je maakt in deze workshop een ratel van kalebas, een sacraal instrument waarmee een sacrale of magische sfeer kan worden opgeroepen, energie in beweging kan worden gebracht, processen kunnen worden aangestuurd, en trancereizen kunnen worden ondernomen. Je kiest je eigen klank en vulling, en bezielt je ratel gedurende het proces, om af te werken vanuit jouw persoonlijke inspiratie.

 
 

MIDWINTER: Sacrale Duisternis
18 t/m 22 december 2013 ~ Wellspring ~ Kyllwald ~ info & ischrijven -->

Wil jij veilig ontspannen, in baarmoederlijke duisternis, en opnieuw geboren worden in het licht?
In deze bijzondere retraite krijg je de kans om diepgaand contact te maken met de bron van levenskracht en creativiteit in jezelf. We bieden een veilig kader waarin je jezelf kan overgeven aan je innerlijke reis. Om aan het einde van de retraite vanuit de baarmoederlijke duisternis herboren te worden in het licht.

 
 

LENTE: Dansen langs de Levensboom
15 t/m 18 mei 2014 ~ Wellspring ~ Kyllwald ~info & inschrijven -->

Trancedansen en natuurbeleving in het Kyllwoud
In deze retraite doen we vier trancedansen, waarbij we via de levensboom reizen naar de onderwereld, de bovenwereld en de middenwereld. We reizen voor inspiratie, genezing en kracht voor onszelf en onze gemeenschap. We maken pelgrimstochten naar plekken in de natuur die verbonden zijn met de drie werelden.

 
 

Workshop op jouw locatie?
Programma op maat? -contact>

 

Groepsverblijf met zaal en gastenkamers te huur
Wellspring, Hauptstrasse 13, D-54655

 

Wellspring, St. Thomas,
Kyllwoud, Eifel


Anderhalf uur van Luik/Maastricht

 

www.Trancedans.netBericht doorsturen