www.Trancedans.net

E-zine Wellspring
jaargang 6 nr. 2 - juli 2013

redactie: Els Van Sonhoven
vormgeving:
Aernoudt Knecht

Tips en reacties zijn welkom: contact
Inschrijven voor: abonnement op e-zine

 

Inhoud

 

~ voorwoord ~
door Aernoudt Knecht

Bezige bijtjes

 
 

We zijn dankbaar voor de overvloedige hulp die we de voorbije tijd hebben gekregen bij de werken in ons huis en in de tuin. De afgelopen twee jaar werd er vooral gewerkt aan de binnenzijde van ons gebouw - de zaal, keuken, gastenkamers, ... - en deze zomer hebben we eindelijk ook onze gevel aangepakt. Hoera! Tijdens de laatste doe-vakantie is er een zwerm vlijtige bijtjes neergestreken om ons te helpen met het schilderen van het gebouw. En kijk eens wat een prachtig resultaat!

WellspringHet was een heerlijke zonnige week, waarin we prachtige mensen mochten ontvangen, die samen een cirkel hebben gevormd van openheid, flexibiliteit, kracht en liefde, en waarin iedereen zichzelf kon zijn. We hebben gewerkt, gelachen, gehuild, gedanst, muziek gemaakt, gewandeld, rituelen gedaan, en nieuwe vrienden gemaakt. De stralende gevel van ons herbronningshuis, die onze gasten als eerste verwelkomt bij aankomst, zal nog vele jaren herinneren aan deze prachtige week. Kijk maar eens naar de foto's in ons album op facebook.

Doe vakanties
Heb je ook zin om de handen uit de mouwen te steken, en met ons te genieten van de ruimte die onze plek biedt, en van de prachtige omgeving? Dan ben je welkom op één van onze volgende doe-vakanties: 18-25 augustus en 29 september t/m 6 oktober.

 
 

~ activiteit in de kijker ~
Afrikaans Sjamanisme

'Dansen met de Voorouders'
6 t/m 8 september 2013

met John Lockley ~ Senior Sangoma van de Xhosa

 
 

Op het festival PAGE2012, waar we uitgenodigd waren om een trancedans en een ritmecirkel te verzorgen, ontmoetten we John Lockley. John is senior Sangoma (medicijnman) van de Xhosa stam in Zuid-Afrika, waar o.a. Nelson Mandela en Bisschop Tutu deel van uitmaken, en vertegenwoordigt één van de oudste stammen op de planeet. Katrien Smeyers van PAGE2012 organiseert een weekendworkshop met John Lockley in Wellspring.

Een blanke Afrikaanse sjamaan
John is opgegroeid in Zuid Afrika, en werd ingewijd en opgeleid door Mama Ngwevu, een bekende medicijnvrouw. Leerling sangoma’s worden geroepen via voorouderlijke dromen om zich te trainen. Deze roeping noemt men “the calling”. Het is een ingewikkelde opleiding waarin specifieke kennis over geneeskrachtige planten, dromen, divinatie en trancedansen wordt overgedragen. Na deze opleiding die van 5 tot 20 jaar kan duren, en een reeks van inwijdingen, is de stage voltooid. John's opleiding duurde 10 jaar in totaal. Hij heeft ook een Master in de Psychologie.

* Vrijdagavond 6/9: Lezing & Blessing Ceremony
Wellspring, St. Thomas, Zuid-Eifel

-- meer info & boeken --->

* Weekend Workshop 6 t/m 8 september:
'Healing through Dreaming'

Wellspring, St. Thomas, Zuid-Eifel
-- meer info & boeken --->


We leren tijdens dit weekend o.a.:
- hoe je te verbinden met je voorouders / spirituele gids
- hoe je dromen te interpreteren
- Mindfulness Meditatie met focus op de hartslag
met behulp van:

 
 

Traditionele dans uit de Xhosa stam
Eenvoudige Xhosa gezangen
Begeleid door Zuidafrikaanse drums

meer info en inschrijven: Well-spring.eu/African-Shaman/

 
 

~ cultuur ~
door Els Van Sonhoven

Sangoma en Xhosa

 
 

Wat is een Sangoma?
WellspringSangoma is een Zoeloe term die algemeen gebruikt wordt voor traditionele medicijnmensen bij verschillende etnische groepen in Zuidelijk Afrika, waaronder de Zoeloe, Xhosa, Swazi, Sotho, Tswana, Venda en Tsongo. Sangoma betekent ook ‘degene die trommelt’ en ‘degene die zingt’, omdat Zuidafrikaanse medicijnmensen zang en ritmische muziek gebruiken om in trance te gaan en in contact te treden met de voorouders. Via de Sangoma geven de voorouders advies voor het genezen van ziektes, het oplossen van psychologische en spirituele problemen, en het in balans brengen van sociale disharmonie. Klik hier voor een reeks prachtige portretten van Sangoma’s door fotograaf Peter Frank.
Wellspring
Wat is Xhosa?
De Xhosa zijn een Zuidafrikaanse volk, ze zijn traditioneel veehouders. De taal isiXhosa (meestal afgekort tot Xhosa) maakt deel uit van de taalfamilie van de Bantoes, een tak van de Niger-Congo taalfamilie. IsiXhosa kent drie klikklanken, het is één van de 11 officiële talen van Zuid-Afrika, en wordt door ongeveer 9 miljoen mensen gesproken. Een Xhosa sangoma wordt igqirha genoemd. Enkele bekende Xhosa mensen zijn Desmond Tutu en Nelson Mandela, vredesactivisten die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het afschaffen van de Apartheid in Zuid-Afrika. Nelson Mandela kreeg in 1993 de Nobelprijs voor de vrede, samen met de toenmalige president FW de Klerk. In 1994 kwam er een einde aan de Apartheid, en werd Mandela de eerste democratisch verkozen president van Zuid-Afrika. Op 18 juli werd hij 95 jaar oud.

Je ziet en hoort meer van de Xhosa cultuur in de volgende filmpjes:

Video: Ted Talk door Craig Chamock ->
Video: Traditionele Xhosa bruiloftsdans (2 min) ->
Video: Documentaire (1985) van Dave Gardie over Xhosa boventoonzang ->

 
 

~ video ~
door Aernoudt Knecht

John Lockley over Voorouders

 
 

Het eren van de voorouders en spirits, via gebed, muziek en dans, is een belangrijke praktijk van de Sangoma's, en veel rituelen en ceremonies beginnen daar dan ook mee.

In dit filmpje vertelt John hierover.

Video: John Lockley over voorouders

 
 

~ muziekbespreking ~
door Els Van Sonhoven

Xhosa en Sangoma muziek

 
 

WellspringMiriam Makeba: Sangoma (1988)
Miriam Makeba is waarschijnlijk de bekendste Zuidafrikaanse zangeres, en draagt als bijnaam ‘Mama Afrika’. Ze werd in 1932 in Johannesburg geboren, haar moeder was een Swazi Sangoma en haar vader een Xhosa. Eén van haar bekendste liedjes is ‘Pata Pata’, geschreven door Dorothy Masuka en uitgebracht in 1957. In dit filmpje (met Nederlandse ondertitels) uit 1979 vertelt ze over de Xhosa taal en zingt ze het Xhosa bruiloftslied ‘Qongqothwane’, beter bekend als ‘the Click Song’

Miriam Makeba was een anti-apartheids-activiste. Ze leefde vanaf 1960 in ballingschap en haar muziek werd verboden in haar geboorteland. In 1988 werd de ban op haar muziek in Zuid-Afrika opgeheven en bracht ze het album ‘Sangoma’ uit. In 1990 keerde ze terug naar Zuid-Afrika. Ze maakte meer dan 30 albums en stierf op 10 november 2008.
Wellspring
Sibongile Nene: Sangoma (2000)
Sibongile Nene is een Zuidafrikaanse vrouw die gedurende haar jeugd in verschillende landen leefde. Tijdens een vakantie in haar geboorteland kwam ze in contact met traditionele helers en voelde ze de roeping om Sangoma te worden. Sinds 1998 werkt ze als Sangoma in Toronto, Canada.

De muziek van haar album ‘Sangoma’ is zeer bruikbaar in een hedendaagse trancedans muziekmix. ‘Sohamba’, ‘Intaba’ en ‘Inyoka’ zijn erg dansbare nummers, vol drums en zang. ‘Dlozi’ en ‘Ayovumo’ zijn ingetogener, met hartslagdrum en eenvoudige teksten die klinken als Afrikaanse mantras. In ‘Ngihawukele’ zitten engelse tekstfragmenten verweven: ‘Guide me God, guide me universe, guide me angel, guide me ancestors’. ‘Umoya’ is een spel van vrouwenstemmen, gedragen door een ritmisch klanktapijt van mannenstemmen. Het nummer ‘Sangoma’ klinkt als een subtiel web van gebeden en regenstokgeruis. -- album beluisteren>Wellspring

Madosini: Power to the Women (2005)
Madosini Latozi Mpahleni is een traditionele Xhosa verhalenvertelster, componist en muzikant. Haar moeder leerde haar traditionele muziekinstrumenten maken en bespelen, waaronder de umrubhe (mondboog), de uhadi (kalebas-muziekboog) en de sitolotolo (mondtrommel). De uhadi reisde met de Afrikaanse slaven mee naar Brazilië, waar het als berimbau het hoofdinstrument van de capoeira-dans werd.

Madosini's album ‘Power to the Women’ bevat zeer trance-opwekkende muziek, waaronder de nummers ‘Yaka Yaka’, ‘Uphando Luphelile’, en ‘Wenu Se Goli’. Madosini geeft, in samenwerking met anderen, regelmatig concerten op festivals. -- album beluisteren>

Xhosa Trancedans
In dit filmpje zie je Madosini aan het werk in haar thuisomgeving. Na twee minuten muziek en zang, begint de gemeenschap opzwepend in de handen te klappen, en ontstaat er een Xhosa trancedans.

Video: Xhosa Trancedans ->

 
 

~ collega in de kijker ~

Cin uit Gent

 
 

“Al jaren was ik op zoek naar oplossingen om me beter te voelen. Trancedans heeft mij weer op mijn zielenpad gebracht. De blinddoek is een belangrijk instrument in mijn leven geworden. Tijdens de meeste activiteiten die ik aanbied, draag je een blinddoek.”

Cin rondde begin 2013 met succes de opleiding Trancedans en Transformatie af. Ze is een enthousiaste trancedancer en –begeleider, die met subtiele kracht en dienstbaarheid een groot gevoel van veiligheid weet te scheppen. Cin geeft trancedans voor kleine groepjes, trancedans en rituelen op maat, en etentjes met blinddoek in de omgeving van Gent. Wil je haar boeken of op de hoogte gehouden worden van haar activiteiten? Stuur dan een mailtje naar: trancindance@hotmail.com.

 
 

~ activiteiten ~
komende periode

 
 
 


~ Losse workshops ~

 

Kalender Nederland en Vlaanderen
In overzichtelijke kalender met trancedans workshops kan je plekken vinden waar je deze zomer nog kan trancedansen.
Vertel er ook je vrienden over: Facebook Twitter More...

Heb je de openlucht Trancedans in Hasselt gemist?
Er is nog een bijzondere zomerspecial volgende week:

Trancedans in de Duinen
op een magische plek in de duinen van Oostduinkerke
26 juli 2013 -- info & inschrijven --->

 


~ Training ~

 

Trancedans en Transformatie ~ Training
Wellspring, St. Thomas, Zuid-Eifel
2 modules vanaf 5/8/2013 -- info & inschrijven --->

 


~ Workshops / Retraites ~

 

Dansen met de Voorouders
Wellspring, St. Thomas, Zuid-Eifel
6 t/m 8 september 2013 -- info & inschrijven --->

Maak je eigen Sjamaanse Ratel
Walpurgis in Antwerpen en Aquamarijn in Eindhoven
oktober en november 2013 -- info & inschrijven --->

Midwinter: Sacrale Duisternis
Wellspring, St. Thomas, Zuid-Eifel
18 t/m 22 december 2013 -- info & inschrijven --->

Dansen langs de Levensboom
Wellspring, St. Thomas, Zuid-Eifel
voorjaar 2014 -- info & inschrijven --->

 


~ Overige ~

 

Doe-vakanties
Wellspring, St. Thomas, Zuid-Eifel
18 t/m 25 augustus 2013
19 september t/m 6 oktober 2013 -- info & inschrijven --->

Groepsverblijf met danszaal te huur
Wellspring, St. Thomas, Zuid-Eifel
groepsverblijf -- meer info & boekingen --->

Aangepast programma op maat
tijdens jouw verblijf in onze groepsaccommodatie
Wellspring, St. Thomas, Zuid-Eifel -- meer info --->Workshop op jouw locatie?
Programma op maat? -contact>

www.Trancedans.netBericht doorsturen