www.Trancedans.net

E-zine Wellspring
jaargang 6 nr. 1 - april 2013

redactie: Els Van Sonhoven
vormgeving:
Aernoudt Knecht

Tips en reacties zijn welkom:
contact
Inschrijven voor: abonnement op e-zine

 

Inhoud

 

~ voorwoord ~
door Els Van Sonhoven

Een droom krijgt vorm

 
 

De appelboom voor m’n raam wordt elke dag een beetje groener. De blaadjes ontvouwen zich en de knoppen zwellen. Nu het eindelijk warmer wordt, komt uit alle poriën van Moeder Aarde het leven te voorschijn. Elke dag zie ik nieuwe bloemen, nieuwe kleuraccenten in het groen. Ik ben diep geraakt door haar levenskracht.

Twee jaar geleden was het een overvloedig appeljaar, maar vorig jaar waren er weinig appels in ons dorp. Terwijl de bomen in bloei stonden, werd het weer ijzig koud. Toen ik nog in de stad woonde merkte ik weinig van de kwetsbaarheid van onze voedselvoorziening. In de supermarkt kan je immers altijd appels kopen, soms uit landen aan de andere kant van de oceaan.

Groepsverblijf met (dans)zaal te huur

Gestaag werken we aan de aanleg van de permacultuurtuin, met een diversiteit van eetbare planten en een bijenparadijs. Tegelijkertijd wordt er verder verbouwd aan het huis, de nieuw geleemde kamers ruiken heerlijk naar verse aarde. Het gastenverblijf met danszaal kan nu ook gehuurd worden. Meer info vind je via bovenstaand link.

Doe vakanties

We willen graag iedereen bedanken die ons de afgelopen anderhalf jaar heeft gesteund, zonder jullie zou dit project niet mogelijk zijn. Heb je zin om de handen uit de mouwen te steken, te dansen, muziek te maken, te wandelen, te genieten van de prachtige omgeving? Dan ben je welkom op één van onze doe-vakanties: 5-12 mei, 7-14 juli, 18-25 augustus. Je bent ook welkom om enkele dagen te komen.

 
 

~ nieuws ~

Wellspring ~ bron van levenskunst ~ Facebook


Wellspring heeft nu ook een eigen Facebookpagina.
We willen je graag uitnodigen om onze pagina
te bezoeken en te 'liken':

 
 

~ activiteit in de kijker ~

Dansen langs de Levensboom

 
 

In veel wereldbeelden en mythologische verhalen neemt de levensboom een belangrijke plaats in. De levensboom schenkt niet enkel leven, als wereldboom structureert ze ook het universum en verbindt alle dimensies van het leven en alle levende wezens met elkaar. De wereldboom, of axis mundi (wereldas), is de levende en symbolische verbinding tussen de zichtbare en de onzichtbare wereld.

4-daagse retraite
6 t/m 9 juni 2013


met: Els en Aernoudt
locatie:
Wellspring, Zuid-Eifel

deelname: vanaf 395 euro
inclusief verblijf en alle maaltijden

Max. 10 deelnemers
-- Info & Inschrijven->

Wellspring

Wellspring

Met haar wortels diep in de aarde, haar stam boven de grond, en haar takken die tot hoog in de hemel reiken, verbindt ze de onderwereld, de middenwereld en de bovenwereld met elkaar. Langs haar wortels, stam en takken reizen sjamanen al duizenden jaren lang naar de spirituele dimensies om er op zoek te gaan naar genezing en oplossingen voor hun gemeenschap.

Op zoek naar visie,
kracht en wijsheid


In deze retraite gaan we op zoek naar visie, kracht en wijsheid, door het doen van trancedansen in de benedenwereld, bovenwereld en middenwereld.

We maken ook elke dag een natuurwandeling naar een plek in de natuur die verbonden is met één van deze drie werelden, en doen er een ritueel.


 

Een weldaad voor lichaam en geest
Dit programma is een zorgvuldig afgestemd geheel en zal gedragen worden door een voedende en gezonde omgeving. We verblijven in de Eifel en Rhea, favoriete kok, zal heerlijke en gezonde maaltijden voor ons bereiden.

-- info & inschrijven->

 
 

~ artikel ~
door Els Van Sonhoven

De Levensboom ~ oeroud en actueel

 
 

WellspringWanneer ik de stam van de ontluikende appelboom in onze tuin aanraak, voel ik het binnenin en rondom de boom bruisen van leven. Ik probeer me voor te stellen hoe m’n voorouders heel heel lang geleden leefden. Hoe zou het zijn om in de bomen te wonen, vlot te kunnen bewegen langs de boomstam, en hoog in de boom vruchten en noten te plukken? Het beeld van de levensboom lijkt diep in mijn celgeheugen gegrift te zijn. Hoe kan het ook anders, de symbiotische relatie tussen bomen en mensen is oeroud. Bomen schenken ons vruchten en hout, en produceren een groot deel van de zuurstof die ons leven op Aarde mogelijk maakt.

In veel wereldbeelden en mythologische verhalen neemt de levensboom dan ook een belangrijke plaats in. De levensboom schenkt niet enkel leven, als wereldboom structureert ze ook het universum en verbindt alle dimensies van het leven en alle levende wezens met elkaar. De wereldboom, of axis mundi (wereldas), is de levende en symbolische verbinding tussen de zichtbare en de onzichtbare wereld.

- lees verder op onze website -->

 
 

~ Nieuwe Trancedans Foto's ~
door Cindy Blockeel

 
 

De opleiding 'Trancedans & Transformatie' kon afgelopen jaar voor het eerst doorgaan in St. Thomas. Cindy Blockeel maakte tijdens de tweede module prachtige foto´s, waarvan je een selectie kan bekijken op onze website.

 
Trancedans Trancedans Trancedans
 

-- bekijk de foto's in groot formaat -->

 
 

~ muziekbespreking ~
door Cindy Blockeel

Huun Huur Tu

 
 

Huun Huur Tu is een muziekgroep uit Tuva, die zich focust op traditionele volksmuziek. Ze zijn gekend voor hun keelzang of boventoonzang, die ook beoefend wordt door de Boeddhistische monniken uit Tibet en de Inuit-vrouwen uit Canada. Boventonen kunnen klinken als het fluiten van de wind door de hoge bergen.

Huun Huur Tu baseert zich op liedjes gemaakt voor sociale gebeurtenissen, zoals geboortes, huwelijken, zonnewendefeesten, ... Om hun herkomst te benadrukken gebruiken ze natuurgeluiden uit Tuva, gevormd door het ruwe landschap van schaars bevolkte steppes, bergen en grote meren, grenzend aan Mongolië en de Gobi-woestijn. Eeuwenlang gebruikten nomaden en sjamanen deze klanken om hun kuddes bijeen te roepen en in contact te treden met de spirits.

Huun Huur Tu gebruikt vooral instrumenten uit Tuva, zoals de sjamanendrum, de igil (een 2-snarig strijkinstrument uit dennenhout, met een gebeeldhouwd paardenhoofd), de doshpulur (een 2-snarig instrument) en een ratel (gemaakt uit de enkelbeenderen van een schaap en een stierentestikel). De laatste jaren voegden ze ook westerse instrumenten toe, zoals de gitaar en de synthesizer.

De groep werd in 1992 opgericht onder de naam Khöömei, was de eerste traditionele band uit Tuva, en bestond uit het akoestische kwartet Kaigal-ool Khovalyg, Albert Kuvezin en de broers Alexander en Sayan Bapa. Kort daarop veranderden ze hun naam naar Huun Huur Tu, wat zonnestraal betekent. Hun eerste album kwam uit in 1993 en heet ’60 horses in my herd’. Hun laatste nieuwe cd ‘Ancestors call’ (2010) werd gemaakt door Kagal-ood Khovalyg, Sayan Bapa en de nieuwe groepsleden Alexei Saryglaz en Radik Tyulyush. Een overzicht van beschikbare albums kan je vinden op de website van bol.com. In Tuva zelf is Huun Huur Tu een buitenbeentje en ze treden vooral op in het buitenland.

Keelzang roept bij mij beelden op van Mongolië en geeft me een diep gevoel van herkenning. Het maakt me vrolijk en doet me verlangen om ook keelzang te leren. Als ik trancedans op de muziek van Huun Huur Tu lijkt het alsof ik thuiskom. Ik heb de ervaring dat ik tijdens de dans zweef over de grote harmonieuze open vlaktes als een roofvogel. De geluiden werken voor mij heel goed en brengen me snel in trance. Terwijl ik dit schrijf, weerklinkt het nummer ‘Kara Turuya’. Ik kan het niet laten om even recht te springen en te dansen op de meeslepende muziek...

 
 

Video: Huun Huur Tu - Live in Berkeley -->

 
 

~ collega in de kijker ~

Eveline Mientjes

 
 

“Toen ik voor het eerst bij jullie ging trancedansen is er een vonk in mij ontstoken, die telkens als ik weer dans een grotere vlam wordt. Alsof ik iets dat ik vanbinnen al lang kende heb weergevonden, een plek waar ik mezelf kan helen en waar ik een grote vreugde vind. Levensvreugde, enorme vreugde voor het feit dat ik leef! Ik vind het belangrijk om wat ik leerde tijdens de opleiding ‘Trancedans en Transformatie’ weer door te geven in de wereld.”

Eveline Mientjes is een zachte en krachtige, warme en wijze vrouw. Ze is transpersoonlijk therapeut (Centrum Boswijk), coach en communicatietrainer en heeft zich gespecialiseerd in het werken met dromen. Samen met haar partner Hans biedt ze een programma aan waarin ze het werken met dromen en trancedansen samenbrengt.

 
 

Neem eens een kijkje op haar website:
www.LevenVanuitVreugde.nl

 
 

~ activiteiten ~
komende periode

 
 
 


~ Losse workshops ~

 

Kalender Nederland en Vlaanderen
Overzichtelijke kalender met trancedans workshops in Antwerpen, Bilzen, Delft, Eindhoven, Groningen, Leuven, ...
Vertel er ook je vrienden over:
Facebook Twitter More...

 


~ Training ~

 

Trancedans en Transformatie ~ Training
Wellspring, St. Thomas, Zuid-Eifel
2 modules vanaf 5/8/2013 -- info & inschrijven --->

 


~ Groei-vakanties ~

 

Doe-vakanties
Wellspring, St. Thomas, Zuid-Eifel
5 t/m 12 mei 2013
7 t/m 14 juli 2013
18 t/m 25 augustus 2013 -- info & inschrijven --->

 


~ Workshops / Retraites ~

 

Dansen langs de Levensboom ~ 4-daagse
Wellspring, St. Thomas, Zuid-Eifel
6 t/m 9 juni 2013 -- info & inschrijven --->

 


~ Overige ~

 

Groepsverblijf met danszaal te huur
Wellspring, St. Thomas, Zuid-Eifel
groepsverblijf -- meer info & boekingen --->

Aangepast programma op maat
tijdens jouw verblijf in onze groepsaccommodatie
Wellspring, St. Thomas, Zuid-Eifel -- meer info --->Workshop op jouw locatie?
Programma op maat? -contact>

www.Trancedans.netBericht doorsturen