www.Trancedans.net

Trancedans E-zine
jaargang 5 nr. 1 - januari 2012

redactie: Els Van Sonhoven
vormgeving:
Aernoudt Knecht

Tips en reacties zijn welkom: contact
Inschrijven voor: abonnement op e-zine

 
 

Inhoud

 

~ voorwoord ~
door Els Van Sonhoven

 
 

Honingbijen zijn wonderlijke en indrukwekkende wezens. Een groot deel van hun leven brengen ze in de duisternis van de bijenkorf door, tot ze klaar zijn om uit te vliegen in het zonlicht. Ze houden de Aarde in bloei, samen met solitaire bijen en andere bestuivers. Wanneer ze thuiskomen vertellen ze dansend aan de rest van de korf waar voedsel te vinden is. Tijdens hun kilometerslange foerageertochten, waarbij ze worden gedragen door vleugels die wel 200 keer per seconde klapperen, bestuiven ze vele duizenden planten per dag. Om 1 kilo gouden honing te produceren, leggen ze een afstand van zo’n 40.000 kilometer af, de omtrek van de Aarde.

Mensen en bijen hebben een symbiotische relatie. Een groot deel van ons voedsel zou er niet zijn zonder het bevruchtingswerk van de honingbijen. Bijen waren niet enkel één van de eerste bronnen van zoetheid voor de mens, maar ook van licht. Bijenwaskaarsen worden al duizenden jaren gebruikt om licht in de duisternis te brengen. In vele oude culturen bestonden dan ook heilige bijentradities, zoals bij de Egyptenaren, de Grieken en de Maya’s.

Maar nu een groot deel van ons voedsel geproduceerd wordt door grootschalige industriële landbouw, hebben de bijen het moeilijk. Bijen zijn een barometer voor de gezondheid van de planeet. 2012 werd in Nederland uitgeroepen tot ‘het jaar van de bij’. Een heel jaar is er aandacht voor wilde- en honingbijen. Op de website www.jaarvandebij.nl vind je volop informatie over hoe je bijvriendelijk kan handelen.

Het leven van de bijen en van de mensen is nauw met elkaar verbonden. Ik voel een diepe dankbaarheid voor alle mooie dingen die de honingbijen ons schenken: de prachtige bloemen, het heerlijke voedsel, de genezende honing en de propolis, de bijenwas... Honingbijen leren ons over de kracht van een samenwerkende gemeenschap.

Dank je wel!
Els

 
 

~ activiteit in de kijker ~
film + dans

 

Queen of the Sun
filmvertoning + trancedans

waar:
Theatergarage, Antwerpen
wanneer: 10 maart 2012, van 13 tot 18 uur

trancedans begeleid door:
Els Van Sonhoven en Aernoudt Knecht

deelname: 25 euro (film + dans)
Een deel van de opbrengst wordt gebruikt
om de bijen te ondersteunen.

Wellspring


Betoverend


Ontroerend


Prikkelend

 

filmvertoning: Queen of the Sun
De film is een reis naar de geschiedenis van de symbiotische relatie tussen mens en bij, die duizenden jaren oud is... ‘Queen of the Sun’ is Nederlands ondertiteld en je kan ter plekke de DVD kopen. Een deel van de opbrengst wordt gebruikt om de bijen te ondersteunen. Je bent ook welkom om enkel naar de filmvertoning te komen.

aansluitend: Trancedans
We zullen ondermeer dansen op muziek van het album 'Hymns from the Hive' van Layne Redmond en Tadeu Mascarenhas, veel framedrummuziek en een koor van bijen.

-- inschrijven>
www.Well-spring.eu/Bijen

 
 

~ muziekbespreking ~
door Els Van Sonhoven

Layne Redmond
Hymns from the Hive

 
 

"‘Anahata’ is het Sanskriet woord voor het onhoorbare hemelse gezoem van de schepping. Er wordt verteld dat het hoorbare geluid dat het meeste lijkt op deze onhoorbare vibratie, het gezoem van bijen is. In de zomer van 2008, toen ik aan een kwaadaardige ziekte leed, bracht ik veel tijd door al luisterend naar zoemende bijen en ik hoorde prachtige liederen. Ik stemde mijn framedrums af op de toonhoogte van het gezoem en nodigde briljante muzikanten uit om me te helpen de bijenliederen naar de mensenwereld te brengen: de stemmen zijn van Amit Chatterjee, Mariella Santiago, en Marcela Belas; de viool wordt bespeeld door Vicki Richards; de percussie is van Tommy Be, Everton Isidoro, Eduardo Mota en Ubaldo Oliveira; de gitaar van Alex Mesquita; en de piano en keyboards van Tadeu Mascarenhas. Wat je op deze opname hoort, is de som van ons allemaal, en Tadeu Mascarenhas was de technicus die alles samenweefde." Layne Redmond

 
 
 • Het album ‘Hymns of the Hive’ is een lofzang van en voor de bijen, en bevat zeven nummers:

  • 1. Het begint rustig en hemels met ‘Sunrise of Forever’ (7 min), lekkere ritmische klanken van verschillende framedrums, waaronder de kanjira (Indische tamboerijn) en de pandeira (Portugese tamboerijn).
  • 2. Tijdens ‘Grieving Protest’ (8 min) versnelt het ritme. Framedrums, berimbau en de stem van Marcela Belas verweven zich met het bijengezoem tot een opzwepende klaagzang, een protestdans waarin je al je verontwaardiging kwijt kan.
  • 3. ‘Mantra of the Bee Goddess, Bhramari Devi’ (10 min) vangt aan met een gezongen ‘ohm’ en vederlichte belletjes die klinken als gestolde honingdruppels. Na drie minuten beginnen de stemmen de bijenklank ‘hring’ te zingen, en wordt deze Indische mantra zeer dansbaar door toevoeging van de framedrum.
  • 4. ‘The Journey In’ (12 min) is vreugdevol en licht, ritmisch en jubelend. De muziek van framedrums en piano wordt gedragen door een koor van ‘apitos’ (metalen fluitjes) en bijen.
  • 5. In ‘The Forgotten Hive’ (10 min) dansen de soms ietwat snerpende gitaargeluiden en zweverige synthesizermelodieën op het harteklopritme van de pandeiro en metalen shakers.
  • 6. ‘The Hive of the Mysteries’ (6 min) brengt vredige rust en integratie met klankschalen, belletjes, gong en bijengezang.
  • 7. ‘The Garden of the Hive’ (19 min) is een hymne gezongen door een bijenvolk, zonder verdere muzikale begeleiding. De bijenliederen werden opgenomen in de bijentuin van Debra Roberts.
  Tracks beluisteren: -- www.MySpace.com/TheBeePriestes --->
  CD bestellen: -- CD bestellen bij Amazon.com --->
 •  
   

  Layne Redmond is gespecialiseerd in kleine framedrums die traditioneel vooral door vrouwen bespeeld werden in de oude culturen van de mediterrane wereld. Ze deed intensief onderzoek naar het gebruik van de framedrum in voorchristelijke genezingsrituelen. Ze ontwierp ook enkele drums die geproduceerd werden door Remo. In februari 2000 stelde het Amerikaanse magazine DRUM! Een lijst samen van de 53 meest invloedrijke drummers van de jaren 1990. Layne Redmond was de enige vrouw in deze lijst, en werkte in die periode vaak samen met Glen Velez.

  De CD Hymns of the Hive kan je bestellen bij Amazon.com.
  Bij Bol.com verkopen ze Chanting the Chakra's en Invoking the Muse.

   
   

  www.LayneRedmond.com

   
   

  ~ oproep ~
  door: Els en Aernoudt

   
   

  Wellspring
  wil je ons helpen bouwen aan een herbronningshuis?

   
   

  De afgelopen maanden hebben familie en lieve vrienden zoals Ivo, Dimitri, Anna, Oof, Marco, Rhea, Dennis, Sunka, Irene, Roger, Monique en Marcus ons geholpen met hun vlijtige werklust. Langzaam bouwen we hier aan een tempeltje, waar we kunnen verademen en genieten. Dat mag zich de komende jaren rustig en als een organisch proces ontwikkelen, maar allereerst moet de basis gelegd worden om de zaal en het gastenverblijf bruikbaar te maken.

  Wil je bij dit proces betrokken zijn? Heb je zin om ons project te steunen? We kunnen wel hulp gebruiken! We organiseren dit voorjaar enkele werkweken, waarin we onze krachten zullen bundelen. De werkzaamheden stemmen we zo goed mogelijk af op jouw vaardigheden. We werken zowel binnen als buiten.

  Kruisbestuiven
  Een vrijwilligersweek kan een mooie gelegenheid zijn om andere geïnspireerde mensen te ontmoeten, samen te werken en uit te wisselen. We hebben drie vrijwilligersweken gepland:
  6 t/m 12 februari, 27 februari t/m 4 maart en 2 t/m 8 april.

   
   

  -- aanmelden > www.Well-spring.eu/Vrijwilligers

   
   

  ~ filmbespreking ~
  door Els Van Sonhoven

   
   

  Queen of the Sun
  what the bees are telling us

   
   

  "‘Queen of the Sun’ weeft op een mooie manier poëzie en wetenschap samen tot een verhaal over misschien wel de belangrijkste co-evolutionaire verbinding op Aarde. De optimistische toon suggereert oplossingen die opbloeien uit het zaad van nieuwe perspectieven.” Rick Marianetti, The Examiner

   
   

  In 1923 voorspelde Rudolf Steiner al dat de bijen het over 80 tot 100 jaar moeilijk zouden krijgen. De laatste jaren zien veel imkers wereldwijd de honingbijen massaal verdwijnen uit hun bijenkasten. Dit fenomeen wordt ‘Colony Collapse Disorder’ of bijenverdwijnziekte genoemd. Aangezien de bestuiving van veel landbouwgewassen door bijen wordt gedaan, kan dit grote consequenties hebben voor de voedselvoorziening.

  ‘Queen of the Sun’ biedt een diepgaande kijk op de wereldwijde bijencrisis, en wil tegelijkertijd vooral hoop bieden. Er komen imkers, wetenschappers, boeren en filosofen uit verschillende continenten aan het woord. Samen onthullen ze zowel de problemen als de oplossingen, en ze behoren tot de groeiende groep mensen die streven naar een nieuwe cultuur in balans met de natuur.

  De film is een reis naar de geschiedenis van de heilige symbiotische relatie tussen mens en bij, die duizenden jaren oud is, en laat zien dat het houden van bijen een fascinerende en vervullende bezigheid is, die zelfs in grote steden zoals New York mogelijk is.

  ‘Queen of the Sun’ is een project van Taggart Siegel (regie & productie) en Jon Betz (productie & redactie) en werd in 2011 uitgebracht bij Collective Eye Films. De muziek werd gecomponeerd door Jami Sieber. De filmopnames van ‘Queen of the Sun’ duurden drie jaar, en de film ontving meerdere internationale prijzen.

   
   

  www.QueenOfTheSun.com
  -- Bekijk de trailer op onze website --->

   
   

  ~ boekbespreking ~
  door Aernoudt Knecht

  Chris Simoens: Tranen van de Zon

  148 pagina's | november 2010 | ISBN: 9789020204223

   
   

  Chris Simoens vertelt in dit boeiende boek over de bijzondere band tussen mens en bij, en neemt ons mee op een zoektocht naar de diepere betekenis van bijen voor de mensheid. Hij laat zien dat bijen van levensbelang zijn voor ons, en hoe je bijen kan helpen (over)leven.

  Op de universiteit van Gent, waar hij vier jaar werkzaam was in het informatiecentrum voor Bijenteelt, verzamelde Simoens gegevens over de betekenis van bijen in verschillende culturen. Het boek is een reis doorheen mythen en esoterische denkbeelden, waarin de bijen druppels gestold zonlicht - tranen van de zon - verzamelen.

  "Ook in onze nuchtere tijden verwijzen de bijen naar het sacrale. Zelfs al plaatsen we de bijen niet meer in mythische verhalen, hun leven, met wetenschappelijke blik ontrafeld, blijft een levende allegorie, of zelfs een mysterion op zich." Chris Simoens

   
   

  --- boek bestellen (papier) -->
  --- e-boek bestellen (digitaal) -->

   
   

  ~ woorden van inspiratie ~
  bron: WoordenVanInspiratie.be

   
   


  "Je zou niet in een bloemenveld stappen
  en oordelen welke bloemen mooier zijn dan anderen.

  Alle bloemen zijn uniek en prachtig.

  Alle dieren zijn uniek en prachtig.

  Alle mensen zijn uniek en prachtig."

  Sandra Ingerman

   
   

  ~ Agenda van Activiteiten ~
  komende periode

   


  ~ Losse Workshops ~

   

  Antwerpen - NIEUWE LOCATIE -- 27 januari 2012 ->
  Diest - NIEUW -- 26 mei 2012 ->
  Eindhoven -- 28 januari 2012 ->
  Gent -- 2 februari 2011 ->
  Rijswijk -- 29 april 2012 ->
  Sint-Niklaas - NIEUW -- 24 januari 2012 ->

   


  ~ Verdieping / Specials ~

   

  Queen of the Sun
  Antwerpen, 10 maart 2012 -- info & inschrijven --->

  Overgave aan Spirit
  Antwerpen, 24 maart 2012 -- info & inschrijven --->

   


  ~ Retraites / Trainingen ~

   

  Ontwaken aan de Bron ~ Retraite
  Wellspring, St. Thomas, Zuid-Eifel
  17 t/m 20 mei 2012 -- info & inschrijven --->

  Trancedans en Transformatie ~ Opleiding
  Traject voor dansers en begeleiders
  Vanaf 11/5/2012 -- info & inschrijven --->

  Thuiskomen bij de Bron ~ Sacrale Duisternis Retraite
  Wellspring, St. Thomas, Zuid-Eifel
  13 t/m 16 december 2012 -- info & inschrijven --->  Workshop op locatie, programma op maat?

  www.Trancedans.net  Bericht doorsturen