www.Trancedans.net

Trancedans E-zine
jaargang 4 nr. 5 - november 2011

redactie: Els Van Sonhoven
vormgeving:
Aernoudt Knecht

Tips en reacties zijn welkom: contact
Inschrijven voor: abonnement op e-zine

 
 

Inhoud

 

~ voorwoord ~
door Els Van Sonhoven

 
 

Vanuit het raam voor mijn bureau kijk ik uit op een herfstgekleurde heuvel. De sparren blijven onverstoord donkergroen. De appelbomen, beuken, eiken, en andere loofbomen hebben elk hun eigen schakeringen van geelbruinoranjerood blad. Ze bereiden zich voor op de winterse kou door naar binnen te keren en los te laten wat ze niet meer nodig hebben. De afgevallen bladeren bedekken en beschermen de bodem, en zullen composteren tot voedsel voor nieuw leven. Een merel snoept van de laatste lijsterbessen.

In de kamer hiernaast klinkt een reeks tikgeluiden die overgaat in een wervelend geratel. Een warme repetitieve klank die me doet wegdromen. Aernoudt probeert één van z’n nieuwe zelfgemaakte ratels uit. Z’n collectie groeit gestaag... Elk exemplaar is een unieke creatie van een met veel zorg gekweekte kalebas, gevuld met zaden of granen, en versierd met veel aandacht en liefde. Je leest er meer over in zijn artikel ‘Wat bezielt de Sjamanenratel?

Tot nu toe werden de meeste teksten in dit e-zine door Aernoudt en mij geschreven, maar nu het netwerk van trancedans begeleiders groeit, zullen er vaker teksten van anderen verschijnen. Ik wil Enid graag bedanken voor haar inspirerende muziekrecensie, en Nens voor haar twinkelende gedicht. Het was weer een waar genoegen om dit e-zine voor jullie te mogen samenstellen, schrijven en redigeren.

Ik wens jullie nog een heerlijke herfst...


 
 

~ activiteit in de kijker ~
workshop met Aernoudt Knecht

 
 

N I E U W
Maak je eigen Sjamaanse Ratel
17 december 2011 ~ meer info & inschrijven -->

 
 

In de juiste handen kan een ratel een echt instrument van kracht zijn, waarmee een sacrale of magische sfeer kan worden opgeroepen, energie in beweging kan worden gebracht, processen kunnen worden aangestuurd, en trancereizen kunnen worden ondernomen. Ik gebruik tijdens de trancedansen die ik begeleid graag live instrumenten, en de ratel is een door mij geliefd krachtvoorwerp.

Wij jij leven blazen in jouw eigen sjamanenratel?


Je maakt in deze workshop een ratel van kalebas. Je kiest je eigen klank en vulling, en werkt de ratel af vanuit jouw persoonlijke inspiratie. 100% cradle to cradle: alle materialen waarmee je werkt, inclusief de inhoud, lijm en verf, zijn composteerbare en recycleerbare materialen.

Inspiratie ~ Creatie ~ Inwijding ~ Verbinding

Naast het praktische werk zal je jezelf met rituelen, klank- en droomwerk diepgaand verbinden met je ratel.

Als je een instrument zelf maakt dan hebben jouw handen een bezielende kracht. Je blaast er zelf leven in, en bezielt daarmee niet alleen de ratel en de relatie die jij ermee hebt, maar het hele web van met elkaar resonerende relaties. Zo wordt jouw ratel een instrument van kracht.

 
 

--- meer info & inschrijven -->

 
 

De eerste workshop sjamanenratel maken is gepland in Antwerpen
Wil je deze workshop op een andere locatie organiseren?
--- neem contact op -->

 
 

~ nieuw artikel ~
door Aernoudt Knecht

 
 

Wat Bezielt de Sjamanenratel?

 
 

Op een zonnige dag in oktober waad ik me een weg door een veld. De grassen en kruiden vormen zo'n dikke laag dat het net een oceaan is waarin ik traag voortbeweeg. Hier stonden enkele weken geleden nog duizenden bloemen in volle kleurenpracht. Die zijn nu verdord en verdroogd. Een geluid trekt mijn aandacht. Mijn waarneming verscherpt. Er ritselt iets in de begroeiing. Het geluid is zo verfijnd, en tegelijkertijd zó indringend, dat het rechtstreeks uit de hemel lijkt te komen. Het roept een magische sfeer op. Ik stop. Terwijl mijn hart versnelt en mijn adem verdiept, spits ik mijn oren... Alles verstilt.

Zodra ik weer in beweging kom hoor ik het opnieuw. De vibratie verspreidt zich. Ik krijg kippenvel. Het land komt tot leven en begint te ademen. Na een poosje ontdek ik dat het geluid ontstaat wanneer ik tegen een bepaald plantje aan beweeg. Het zijn de overblijfselen van waar eens die bloemen stonden. Nu hangen er gedroogde zaaddozen aan de stengels en zodra die in beweging komen klinkt er een betoverend geluid:
Shhhhhhhrrrr.....!

Die middag blijf ik een tijdje in het veld en maak ik muziek, wadend door de begroeiing. Als een kind geniet ik van de betoverende sfeer en van mezelf als tovenaar. Zo zal dat gegaan zijn in de prehistorie, toen mensen bewust klanken begonnen te ontdekken. Geen complexe instrumenten, die moeilijk zijn om te maken en te bespelen, maar klanken die rechtstreeks uit de natuur komen. Speels en eenvoudig. Puur.

 
 

. . . . . lees de rest van het artikel op onze website -->

 
 

~ collega in de kijker ~

Annna de Kuyer

 
 

“Mijn inspiratie komt voort uit de helende werking van dans. Niets kan meer stil blijven staan wanneer je je lichaam in beweging brengt. Elke cel, tot in de vingertoppen, danst mee, extatisch of verstild. Wat me ontroert is de verrassing die ik bij mensen zie als ze ervaren dat dans hun leven verandert en vreugdevoller maakt.”

Anna is een bevlogen danseres en danslerares. Ze kreeg jarenlang les in traditionele dansvormen en volgde een opleiding voor danstherapie, waarna ze zich specialiseerde in dansexpressie, improvisatie, ritmes en danstechnieken, en het maken van dansproducties. Anna deed ook de opleiding Trancedans en Transformatie. We verwelkomen haar graag in het netwerk van Trancedans begeleiders.

Trancedans in Groningen

Anna biedt danscursussen aan in Groningen, en start in het voorjaar met een weekendworkshop Trancedans. Meer informatie vind je op haar website:

 
 

www.heartbeat-dans.net

 
 

~ muziekbespreking ~
door Enid Van Mierlo

Salem Tradition
Bezwerende muziek uit La Réunion

 
 

In een winkeltje in Stone Town op Zanzibar, vonden mijn vriend en ik vorig jaar de CD 'Fanm' van Salem Tradition. Bij het beluisteren van de muziek kon ik m'n lijf onmogelijk in bedwang houden: het wou dansen...

De muziekstijl op deze CD heet maloya. Maloya is een muzikale traditie die vooral wordt beoefend door de afstammelingen van Afrikaanse slaven op het eiland La Réunion en op Madagascar. Na hun arbeid op de suikerrietplantages kwamen de slaven in het geheim bijeen om te zingen en te dansen. Ze zongen over hun zorgen en verdriet en soms werd er ook gelachen met de Franse meesters. De meeste liederen werden gezongen in het 'malagassisch' (de taal van Madagascar), aangevuld met woorden uit andere Afrikaanse talen (zoals het Creools, Arabisch, en Swahili) en met Franse woorden. Ook werden vaak klanknabootsingen gebruikt om de geesten op te roepen en de voorouders te vereren.

Nog steeds worden er op La Réunion jaarlijks rituelen gehouden waarin alle leden van een familie de nagedachtenis aan de overleden voorouders vieren met zang en dans, en hen op die manier levend houden. De muziek heeft dus een religieuze ondertoon en vormt een verbindingsschakel tussen de gemeenschap en de hogere machten. La Réunion wordt dan ook vaak bestempeld als een eiland waar de doden praten met de levenden...

Christine Salem is de leadzangeres van Salem Tradition, en zij wordt begeleid door een drietal percussionisten en zangers. Ze is een van de weinige vrouwelijke maloya-zangers en haar hypnotiserende stem heeft een diepe en meeslepende klank. Deze jonge vrouw groeide op in ‘le quartier des Camélias’, één van de armere wijken van de gemeente St. Denis op La Réunion. Al op zeer jonge leeftijd begon ze maloya-muziek te schrijven en te componeren. Inspiratie haalt ze uit haar nachtelijke dromen, en wanneer ze tijdens het zingen en dansen in extase gaat. Het lijkt alsof haar voorouders op die momenten haar lichaam overnemen om zich via haar te uiten in de vorm van zang en dans. Christine Salem wordt beschreven als een charismatische persoonlijkheid met een rebelse natuur die haar eigen weg volgt vanuit een absolute drang naar vrijheid. Ze werd geboren op 20 december, de herdenkingsdag van de afschaffing van de slavernij op La Réunion.

De pure, rauwe, nu eens opzwepende en dan weer ingetogen ritmes op de CD 'FANM' zijn eenvoudig en repetitief. Ik ervaar deze muziek als diep trance-opwekkend en heel helend. Andere CD’s van Salem Tradition zijn: Waliwa, Krié en Lanbousir (november 2010).

 
 

http://www.youtube.com/watch?v=Xx98tBu-GWo
http://www.youtube.com/watch?v=SnukBIuIWKg&feature=related

 
 

-- Tracks beluisteren en CD's bestellen --->

 
 

~ film ~
door Els Van Sonhoven

 
 

Maloya – trancemuziek is werelderfgoed

 
 

Tijdens het redigeren van Enids muziekrecensie (zie hierboven), ging ik op zoek naar meer informatie over de trancemuziekstijl Maloya. Maloya was lang verboden door de overheid omdat het vaak een uiting was van de drang naar vrijheid en onafhankelijkheid van de slaven. In oktober 2009 werd Maloya door de UNESCO opgenomen in de lijst van het immateriële werelderfgoed. Op de UNESCO-website staat een korte documentaire over Maloya. In de film zie je Firmin Viry, die zijn muzikale talenten ontwikkelde tijdens het werk op de suikerrietplantages, en die voor het eerst in het openbaar Maloya zong en danste, en zo deze muziek van uitsterven redde. In 1976 verscheen het eerste album van Firmin Viry en zijn groep.

De documentaire bestaat uit 5 korte stukjes:

Deel 1: Maloya als begeleiding van rituelen voor de voorouders
Deel 2: Maloya trancedansfeest
Deel 3: Firmin Viry – traditionele Maloya op het podium
Deel 4: Granmoun Sello – Maloya en de creoolse taal
Deel 5: Danyel Waro- Maloya, tussen bidden en blues

 
 

-- Bekijk de film op onze website --->

 
 

~ gedicht ~
door Nens Stam

 
 

Rimpelingen

Ik koester de rimpelingen
die dartelen over het water
wanneer mijn adem zich vermengt
met de twinkelende golven.
Mijn ziel ontwaakt,
een diepe zucht,
dansend naar een nieuw leven...

© Nens Stam, 2011

 
 

~ Agenda van Activiteiten ~
komende periode

 


~ Losse Workshops ~

 

Antwerpen -- 11 november 2011 ->

Eindhoven -- 12 november 2011 ->

Gent -- 24 november 2011 ->


 


~ Verdieping / Specials ~

 

Leef je Levenskracht
2 daagse Weekend Workshop
Antwerpen, 26 en 27 november 2011 -- info & inschrijven --->

Maak je eigen Sjamaanse Ratel
Antwerpen, 17 december 2011 -- info & inschrijven --->

 


~ Retraites / Trainingen ~

 

Trancedans en Transformatie ~ Opleiding
Traject voor dansers en begeleiders
Vanaf 11/5/2012 -- info & inschrijven --->Workshop op locatie, programma op maat?

www.Trancedans.netBericht doorsturen