Trancedans E-zine
jaargang 4 nr. 4 - september 2011

redactie: Els Van Sonhoven
vormgeving:
Aernoudt Knecht

Tips en reacties zijn welkom: contact
Inschrijven voor: abonnement op e-zine

 
 

Inhoud

 

~ voorwoord ~
door Aernoudt Knecht

 
 

Thuiskomen bij de bronnen in het bos

 
 

Na een fascinerende zoektocht van meer dan een jaar zijn Els en ik neergestreken in een piepklein dorpje in de Duitse Eifel, in een dal waar de beken en bronnen in het bos uitmonden in een prachtige rivier. Er loopt hier een spoorlijntje, en het dorpje is een verbindingspunt waar alle gemakken van het moderne leven (treinstation, internet, ...) en de uitgestrekte natuur samenkomen.

Het dorp is ontstaan op een eeuwenoude krachtplaats waar kluizenaarsvrouwen een teruggetrokken leven leidden; een leven waarin het reine water uit de bron een belangrijke rol speelde. Het dorpje is omgeven door uitgestrekte bossen.

Een voormalige herberg zal hier ons nieuwe thuis zijn, en ook onze nieuwe plek voor verdiepingsprogramma's. We zijn dankbaar voor de kans om op zo'n mooie plek een toekomst te kunnen uitbouwen. Hier kunnen we genieten, dansen, muziek maken, en onszelf verbinden met de rimpelingen in het water en met de puls van de aarde! We houden jullie de komende periode op de hoogte van onze avonturen in de Eifel.

 
 

~ filmbespreking ~
door Els Van Sonhoven

 
 

Yann Arthus-Bertrand ~ Of Forests and Men

 
 

Het is een bijzonder moment om in het bos te gaan wonen, want 2011 werd door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het 'Internationale Jaar van de Bossen'. Bossen zijn een belangrijke bron voor de biodiversiteit op aarde en ze vervullen ook een cruciale rol in de klimaatontwikkeling op onze planeet. De VN streven naar meer bewustwording over het belang van bossen, duurzaam bosbeheer, uitbreiding van het bosoppervlak en goede samenwerking tussen verschillende regionale, landelijke en wereldwijde organisaties. Wil je hierover meer weten, dan kan je terecht op de speciale website van de VN:
www.un.org/en/events/iyof2011

Naar aanleiding van het 'Internationale Jaar van de Bossen', maakte Yann Arthus-Bertrand de prachtige kortfilm "Of Forests and Men". Hij gebruikte hiervoor beelden die gemaakt werden tijdens de opnames van de langspeelfilm "Home" en de televisieserie "the Earth from Above". "Of Forests and Men" was de officiële film voor de lancering van het 'Internationale Jaar van de Bossen'.

 
 

-- Bekijk de film op onze website --->

 
 

~ collega in de kijker ~

Afra Kortram

 
 

Het afgelopen seizoen mochten we prachtige mensen verwelkomen in onze training.
De meesten rondden onlangs het opleidingstraject af.
Eén van hen is Afra Kortram, een jonge vrouw die een eigen praktijk heeft in Mechelen.
Afra is een bezige bij met een hele verfrissende energie, en we verwelkomen haar graag
in ons netwerk van Trancedans begeleiders.

 
 

"Reeds in mijn kindertijd was ik geboeid door het alternatieve en het spirituele, maar op dat moment wist ik niet goed wat er mee te doen. Na vele uren lezen in de bibliotheek werd het een en ander me langzaam duidelijk. In mijn jeugdjaren kreeg ik regelmatig visioenen, en merkte ik dat ik energieën van mensen kon aanvoelen, ik wist ook van te voren dat bepaalde situaties gingen gebeuren."

Begin 2008 kwam ik op het punt dat ik wist wat ik kan en wilde en vond ik de tijd rijp om een eigen praktijk te starten. Ik heb bewust gekozen voor een thuispraktijk, ik wil dat iedereen zich op zijn gemak voelt en het geeft mezelf ook een 'kleinschaliger' gevoel, gevoelsmatig is dit voor mij beter. In mijn thuispraktijk en op locatie geef ik consulten: healingen, Bach bloesems, Moxa, Kleurenpunctuur, Massages, Trancedans,... "

 
 

www.freewebs.com/afrak/

 
 

~ nieuw ~

Trancedans in Mechelen
met Afra Kortram

 
 


Eerstvolgende gelegenheid:
~ 2 oktober 2011 ~
Meer info:
www.freewebs.com/afrak/

 
 

~ nieuwe rimpelingen ~

Trancedansen in...
Amsterdam, Groningen, Hasselt, ... , ...

 
 


In deze periode ronden verschillende mensen het traject van onze training 'Trancedans en Transformatie' af. Naast Afra, die workshops gaat geven in Mechelen, zijn er ook nieuwe trancedans begeleiders opgeleid uit andere plaatsen in Nederland en Vlaanderen.

Hou dit e-zine en onze website de komende periode goed in de gaten, want er volgen nog meer leuke aankondigingen.

-- Workshop op jouw plek organiseren? -->

 
 

~ ervaring van een danser ~
door Dave Albrecht

 
 

Kosmische spelletjes

Ik werd getransporteerd naar vreemde, verre nieuwe werelden
en waande mij verschillende figuren.
Ik was een adelaar,
een vis, een wolf,
een medicijnman,
een oude vrouw,
een krijger,
een derwish,
een buikdanseres, ...

Het was alsof ik kosmische spelletjes speelde
met mijn evenwicht en gevoel voor ruimte.

Het was een schitterende spirituele ervaring waar geen drug of hallucinogeen aan kan tippen.
Het heeft iets in mij getransformeerd, wat mij dichter bij mijn intentie bracht.

 
 

~ muziekbespreking ~

Didgeridoo Trance Dance
door Afra Kortram

 
 

Tracklist

1. Gurrupurung by Gondwana (Charlie McMahon)
2. Anyway I Tell Ya by Ganga Giri
3. Awowedas by Lost At Last
4. Night Owl by the Capitali$ts
5. Blue Labyrinth by Axis
6. Another Land by Sounds of the Outback
7. Thunder by Andy Graham
8. Factory Farm by Didjworks
9. Kemetic Song by Hayan
10. Entrance by Didge Si

De hoes van deze CD spreekt me aan: rood is de kleur van het aardechakra en de gronding. Ik hou van aardende en in mindere mate van zweverige muziek. Didgeridoo vind ik een mooi instument, maar ik kan er meestal niet langer dan enkele minuten naar luisteren. Het verbaasde me dan ook dat deze CD vol didgeridoo me zo bevalt. Het album bevat 10 nummers gemaakt door verschillende artiesten. De didgeridoo is de basisklank doorheen de muziek, aangevuld met etnische elementen en dansmuziek, in sommige nummers is een stem verwerkt. De lengte van de nummers varieert tussen de 3:21min en 7:42min, ideaal om een trancedans mee te beginnen of tussenin te verwerken!

De eerste drie nummers spreken me het meest aan. Voor mij zijn dit zeker goede trancedans nummers, maar ik ben me er bewust van dat deze muziek voor sommige mensen 'te hevig' kan zijn.

1 - "Gurrupurung" door Gondwana: didgeridoo, aboriginal klanken, drum en bas vormen samen een origineel aardegeluid. Beluisteren: www.youtube.com/watch?v=G7051ul-EeU

2 - "Anyway I Tell Ya" door Ganga Giri: technomuziek (150 beats per minuut) met didgeridoo en originele Australische geluiden, ook goede muziek voor discotheken en clubs. Beluisteren: www.youtube.com/watch?v=Rjpus8vctgY

3 - "Awowedas" door Lost At Last: Indiaanse gezangen met didgeridoo en synthesizers. Beluisteren: www.youtube.com/watch?v=vZwNOexTZ2I

Op de achterkant van de CD-hoes wordt vermeld dat het label Music Mosaic culturen en naties aanmoedigt om samen te leven en respectvol te zijn naar onze planeet toe. Wat fijn is om te weten! Music Mosaic heeft ook de CD's "Tribal Dreaming" en "Tribal Trancedance", zeker ook aanraders!

 
 

-- Tracks beluisteren en MP3's downloaden bij Amazon.com --->
-- CD bestellen bij Bol.com --->

 
 

~ Agenda van Activiteiten ~
komende periode

 


~ Losse Workshops ~

 

Antwerpen -- 7 oktober 2011 ->
Eindhoven -- 8 oktober 2011 ->
!NIEUW! - Mechelen -- 2 oktober 2011 ->
Rijswijk -- 22 oktober 2011 ->

 


~ Verdieping / Specials ~

 

Overgave aan Spirit ~ met Live Percussie
Middagworkshop
Antwerpen, 23 oktober 2011 -- info & inschrijven --->

Leef je Levenskracht
2 daagse Weekend Workshop
Antwerpen, 26 en 27 november 2011 -- info & inschrijven --->

 


~ Retraites / Trainingen ~

 

Trancedans en Transformatie ~ Opleiding
Traject voor dansers en begeleiders
Vanaf 11/5/2012 -- info & inschrijven --->Workshop op locatie, programma op maat?Bericht doorsturen