www.Trancedans.net

Trancedans E-zine
jaargang 4 nr. 3 - juni 2011

redactie: Els Van Sonhoven
vormgeving:
Aernoudt Knecht

Tips en reacties zijn welkom: contact
Inschrijven voor: abonnement op e-zine

 
 

Inhoud

 

~ voorwoord ~
door Aernoudt Knecht

 
 

Bolivia schrijft wereldgeschiedenis:
Ministerie voor Moeder Aarde

 
 

Afro Celt Soundsystem ~ LiveOnlangs heeft Bolivia, als eerste land in de geschiedenis, een ‘Ministerie voor Moeder Aarde in het leven geroepen. Bolivia is het armste land van Zuid-Amerika, maar betaalt een hoge rekening als gevolg van de welvaart van de rijke industrielanden. Door klimatologische rampen, droogtes, overstromingen en aardverschuivingen, kampt het land met veel daklozen en hongersnood. Men verwacht dat de temperaturen in Bolivia de volgende eeuw met vier graden Celsius zullen stijgen, en dat het grootste deel van de gletsjers er binnen 20 jaar zullen smelten.

Afro Celt Soundsystem ~ LiveEind 2005 verkoos de Boliviaanse bevolking Evo Morales als hun president. Deze voormalige lama-herder en coca-boer werd daarmee de eerste inheemse president van Zuid-Amerika. Tijdens het ritueel van zijn inauguratie (zie afbeelding hiernaast) was Evo Morales gekleed in een karmozijnrood gewaad dat traditioneel werd gedragen door de hoogste priesters. Hij dankte hij op zijn blote voeten Vader Zon en Moeder Aarde, terwijl tienduizenden inheemse Bolivianen dansten om het heuglijke feit te vieren.

Bolivia werkt aan een nieuwe
‘Wet voor Moeder Aarde’: ‘La Ley De Derechos De La Madre Tierra’, en het is de eerste in zijn soort. De wet herdefinieert natuurlijke rijkdommen als 'zegen' en verleent de natuur dezelfde rechten als mensen: het recht op het leven en om te bestaan; het recht op voortzetting van essentiële cycli en processen, vrij van menselijke wijziging; het recht op zuiver water en schone lucht; het recht om in balans te zijn; het recht om niet te worden verontreinigd; het recht om een niet gewijzigde cellulaire of genetische structuur te hebben; en het recht om niet door mega-infrastructuur en ontwikkelingsprojecten te worden beïnvloed. International Year of the Forests 2011

De wet is controversieel en veel mensen wachten met spanning de resultaten van het nieuwe beleid van Bolivia af. De ‘Wet voor Moeder Aarde’ zal de overheid nieuwe bevoegdheden geven om de industrie in het land scherper te controleren. Het initiatief van Bolivia zal een reusachtige resonantie in de wereld hebben. Bolivia geeft ons het goede voorbeeld. "Wij inheemse mensen kunnen tot het oplossen van problemen rond energie, klimaat, voedsel en de financiële crisis bijdragen met onze waarden", aldus de Boliviaanse Minister van Buitenlandse Zaken Choquehuanca. "Onze grootouders onderwezen ons dat wij tot een grote familie van planten en dieren behoren. Wij geloven dat alles op de planeet een deel van een grote familie vormt".

 
 

~ onze planeet ~

Earth Charter ~ Handvest van de Aarde
door Els Van Sonhoven

 
 

Afro Celt Soundsystem ~ LiveHet Earth Charter (Handvest van de Aarde) is een verklaring van burgers over wereldwijde onderlinge afhankelijkheid en universele verantwoordelijkheid. In het Earth Charter zijn de fundamentele principes voor het creëren van een rechtvaardige, duurzame en vreedzame wereld neergeschreven. Het Earth Charter is het eindresultaat van een jarenlange wereldwijde, interculturele dialoog, die gevoerd werd in de jaren ‘90. Honderden organisaties en duizenden personen werkten eraan mee. Er zijn 45 nationale Earth Charter commissies opgericht. Over de hele wereld en op internet werden Earth Charter dialogen gehouden en in Azië, Afrika, Amerika en Europa werden grote regionale congressen georganiseerd. De definitieve versie van het Earth Charter werd goedgekeurd in maart 2000.

Omdat er zoveel verschillende mensen en organisaties meewerkten aan het schrijven van het Earth Charter, heeft het gezag als ethisch kader. Steeds meer internationale juristen erkennen dat het Earth Charter de status heeft van een ‘zachte wet’. ‘Zachte wetten’- zoals de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens - worden gezien als moreel sturend, maar niet wettelijk bindend voor regeringen die ze erkennen. Deze ‘zachte wetten’ vormen vaak een basis voor ‘harde’ wetgeving.

Op de website www.earthcharter.nl kan je de Nederlandse vertaling van het Earth Charter lezen. Elke persoon en elk bedrijf kan het Earth Charter officieel bekrachtigen. Als je achter de opvattingen en de doelstellingen van het Earth Charter staat en deze wil toepassen op een manier die aansluit bij jouw specifieke situatie, dan kan je ervoor kiezen om het Earth Charter te ondertekenen.

 
 

~ muziekbespreking ~

Afro Celt Soundsystem
door Aernoudt Knecht

 
 

Afro Celt Soundsystem ~ LiveAfro Celt Soundsystem is heel bekend en erg populair. Toch merkte ik dat sommige trancedansers deze muziek helemaal niet kennen, en dus vond ik dat het eens tijd werd om deze band aan onze lezers voor te stellen.

Afro Celt Soundsystem ~ LiveIn 1991 werkte de Britse producent Simon Emmerson samen met Afrikaanse popster Baaba Maal. Terwijl ze in Senegal werkten aan een album werd Emmerson getroffen door de gelijkenis tussen een Afrikaanse en een traditionele Ierse melodie. Als experiment bracht hij in Londen de leden van de band van Baaba Maal samen met traditionele Ierse musici, om te zien welk soort muziek de twee groepen samen zouden creëren. Vervolgens voegde hij er nog het moderne geluid van Engelse dansmixers aan toe, en zo werd iets totaal nieuws geboren.

Het eerste album Sound Magic werd gerealiseerd in de studio van Peter Gabriel en werd in 1996 uitgebracht door Real World Records. Het debuut van Afro Celt Soundsystem was een groot succes. Het was een energieke fusie van wereldmuziek, zoals de muziekwereld het nog nooit eerder had gezien. "Wij waren vreemdelingen die niet eens de zelfde taal spraken, maar onze communicatie vond plaats voorbij taal." aldus musicus James McNally (toetsenbord, piano, bodhran, en bamboefluit). Al snel werd de band een graag geziene gast op vele festivals. Vele artiesten voegden doorheen de jaren hun specifieke klanken en instrumenten aan het repertoire toe, waaronder Peter Gabriel en Sinéad O'Connor.

Er valt nog heel veel te vertellen over Afro Celt Soundsystem, maar ik zou je vooral aanraden om hun muziek te beluisteren... en er op te dansen! Dit zijn enkele albums die ze creëerden:

Afro Celt Soundsystem ~ Seed- Volume 1: Sound Magic (1996)
- Volume 2: Release (1999)
- Volume 3: Further in Time (2001) Afro Celt Soundsystem ~ Capture
- Seed (2003)
- Pod (Remix album) (2004)
- Volume 5: Anatomic (2005)
- Capture: 1995-2010 (2010)


Begin dit jaar bracht de band een nieuw verzamelalbum uit: Capture. Dit dubbelalbum bestaat uit een collectie van 25 prachtige nummers van vijf eerder uitgebrachte albums. De nummers zijn mooi geremasterd, en ook Sinéad O'Connor en Peter Gabriel zijn erop te horen.

 
 

--- Tracks online beluisteren ~ CD's bestellen -->

 
 

~ film ~
door Els Van Sonhoven

Danswedstrijd World Children Unity Dance

 
 

World Children Unity Dance is een jonge Belgische organisatie die kinderen wereldwijd wil verenigen via dans. Via haar activiteiten zamelt WCU-Dance (lees: ‘We See You Dance’) geld in om straatkinderen een beter leven te geven. Elk schooljaar wordt een ander project gesteund. Een team van 15 medewerkers geeft dansworkshops in scholen, op festivals en op kinderfeestjes. Elk jaar wordt er een internationale danswedstrijd georganiseerd voor kinderen van 6 tot 12 jaar. 

In dit sfeervolle filmpje, gemaakt door Natalie Leenders, zie je de eindceremonie van de danswedstrijd schooljaar 2010-2011 waarbij Gert en Maggie (bezielers van WCU-Dance) samen met Jean Bosco Safari (peter van de organisatie), de winnende dansschool een verrassingsbezoek brachten. Dit jaar werd de wedstrijd gewonnen door de Funky Friends van het Dansateljee Kontich. De muziek bij het filmpje is van Jean Bosco Safari.

 
 

WCUD Danswedstrijd voor kinderen

 
 

Volgend schooljaar krijgen alle Vlaamse dansscholen opnieuw een uitnodiging tot deelname in de bus, maar ook andere Belgische en buitenlandse scholen kunnen meedoen. Aan de danswedstrijd is een sponsoractie gekoppeld, waarbij door de deelnemende dansscholen geld wordt ingezameld voor straatkinderen. Dit schooljaar ging het geld naar India’s Orphans en volgend schooljaar wordt het project Morning Tears in China.

Op de website van World Children Unity Dance kan je meer lezen over de danswedstrijd, de choreografieën van de winnaars van de vorige wedstrijd bekijken, of een dansworkshop bestellen:

 
 

www.World-Children-Unity-Dance.be

 
 

~ activiteit in de kijker ~

 
 

Benefiet Dansweekend
World Children Unity Dance

 
 

Afro Celt Soundsystem ~ LiveZin om te dansen voor het goede doel?
WCU-Dance organiseert een dansweekend waaraan je kan deelnemen door het betalen van een vrije bijdrage. Je kan elke workshop apart volgen. Alle inkomsten zijn volledig ten voordele van straatkinderen:

za 15u30-17u30 ~ Elisabeth Shakti ~ Avatar dans
za 19u-22u ~ Els Van Sonhoven ~ Trancedans
zo 10-12u30 ~ Hilde Goris ~ Astrale sjamanistische Karate
zo 14u30-17u30 ~ Iris en Levi ~ Ecstatic Butterfly Dance

 
 

Theaterzaal 't Werkhuys, Zegelstraat 13, Borgerhout-Antwerpen
je hoeft niet vantevoren in te schrijven

 
 

~ boekbespreking ~
door Joyz

Klaas-Jan van Velzen: Klankmeditatie

141 pagina's | Ankh-Hermes | juni 2009 | ISBN: 9789020203332

 
 

“Je eigen klank maakt het meest eigene in je wakker. De neiging van het denken, kun je met iedere uitademing weer op laten lossen in een klank. Na enige tijd wordt het innerlijk contact sterker dan je denken en wordt het moeiteloos stil...” Klaas-Jan Van Velzen

Dit kleine, prachtige boekje biedt inspiratie om je eigen stem te gaan gebruiken als ingang naar verstilling. Klaas-Jan Van Velzen vertelt over klank en stilte en legt de basistechniek uit van klankmeditatie met je eigen stem. Hij gaat dieper in op enkele begrippen uit die basistechniek en heeft het over resonantie, mantra’s en toewijding. Ook geeft hij uitleg over de kiemklanken van de chakra’s, waardoor je je eigen meditatie nog meer kan gaan verdiepen. Klankmeditatie kan bijdragen aan zelfgenezing en innerlijke groei. Dit is een heerlijk oefenboekje, dat verdieping, zang en stilte verenigt... Een echte aanrader!

Klaas-Jan Van Velzen is socioloog, yogadocent, healer en ayurvedisch therapeut. Hij schreef nog drie andere boeken: ‘Holistische Psychotherapie’, ‘Yoga & Chakra’s’ en ‘Ayurvedische Ochtendwandeling’. Samen met zijn vrouw heeft hij een holistische praktijk: www.wilderoos.nl

 
 

--- boek online bestellen -->

 
Trancedans
 

~ ervaring van een danser ~
door Mol Mersie

 
 

Soms moet je even in de duisternis verblijven
om het licht opnieuw te laten schijnen…


Ik voel me sinds het voorbije weekend echt heel goed, alsof ik een nieuwe weg ben ingeslagen.

Na de trancedans workshop op zaterdag heb ik de moed gevonden om mijn leven anders aan te pakken. Ik kan mij beter laten leiden door wat het leven mij biedt, zonder daarbij over mijn grenzen te (laten) gaan. Ik kan weer verder op mijn pad, en wandel met een zekerdere tred. De boodschap van het krachtdier is niet verloren gegaan en een heel aantal dingen zijn me plots duidelijk geworden.

Er is ook een ontzettende vreugde in mij.
Alleen dat al opnieuw te kunnen voelen, doet me herademen!
Soms moet je even in de duisternis verblijven om het licht opnieuw te laten schijnen...
Bedankt om mij de ruimte en de kans te geven.

Heel veel liefs, Mol
www.MolMersie.be

 
 

~ Agenda van Activiteiten ~
komende periode

 


~ Losse Workshops ~

 

Trancedans

Antwerpen -- 19 juni 2011 ->
Eindhoven -- 25 juni 2011 ->
Gent -- 23 juni 2011 ->
NIEUW! -- Leuven -- 21 juni 2011 ->
NIEUW! -- Lovenjoel -- 14 juni 2011 ->
Rijswijk -- 22 oktober 2011 ->
Sint Niklaas -- 11 juni 2011 ->

 


~ Vakantie / Retraite ~

 

Trancedans

Baden in de Levensstroom
6-daagse herbronningsvakantie - zomerprogramma
Toskana Therme, 12 t/m 17 juli 2011 -- info & inschrijven --->

 


~ Benefiet ~

 

Trancedans

Benefiet World Children Unity Dance
dansworkshops volledig t.v.v. project straatkinderen
Antwerpen, 11 en 12 juni 2011 -- meer info --->

Trancedans

Trancedans Vrouwencirkel
vrouwencirkel met trancedans ceremonie
Antwerpen, 2 juli 2011 -- meer info --->

 


~ Festival ~

 

Trancedans

Healingfestival
3-daags festival met allerlei workshops
Venwoude, 12 t/m 14 augustus 2011 -- meer info --->Workshop op locatie?
Programma op maat?

www.Trancedans.netBericht doorsturen