|
Onlangs heeft Bolivia, als eerste land in de geschiedenis, een ‘Ministerie voor Moeder Aarde’ in het leven geroepen. Bolivia is het armste land van Zuid-Amerika, maar betaalt een hoge rekening als gevolg van de welvaart van de rijke industrielanden. Door klimatologische rampen, droogtes, overstromingen en aardverschuivingen, kampt het land met veel daklozen en hongersnood. Men verwacht dat de temperaturen in Bolivia de volgende eeuw met vier graden Celsius zullen stijgen, en dat het grootste deel van de gletsjers er binnen 20 jaar zullen smelten.
Eind 2005 verkoos de Boliviaanse bevolking Evo Morales als hun president. Deze voormalige lama-herder en coca-boer werd daarmee de eerste inheemse president van Zuid-Amerika. Tijdens het ritueel van zijn inauguratie (zie afbeelding hiernaast) was Evo Morales gekleed in een karmozijnrood gewaad dat traditioneel werd gedragen door de hoogste priesters. Hij dankte hij op zijn blote voeten Vader Zon en Moeder Aarde, terwijl tienduizenden inheemse Bolivianen dansten om het heuglijke feit te vieren.
Bolivia werkt aan een nieuwe ‘Wet voor Moeder Aarde’: ‘La Ley De Derechos De La Madre Tierra’, en het is de eerste in zijn soort. De wet herdefinieert natuurlijke rijkdommen als 'zegen' en verleent de natuur dezelfde rechten als mensen: het recht op het leven en om te bestaan; het recht op voortzetting van essentiële cycli en processen, vrij van menselijke wijziging; het recht op zuiver water en schone lucht; het recht om in balans te zijn; het recht om niet te worden verontreinigd; het recht om een niet gewijzigde cellulaire of genetische structuur te hebben; en het recht om niet door mega-infrastructuur en ontwikkelingsprojecten te worden beïnvloed. 
De wet is controversieel en veel mensen wachten met spanning de resultaten van het nieuwe beleid van Bolivia af. De ‘Wet voor Moeder Aarde’ zal de overheid nieuwe bevoegdheden geven om de industrie in het land scherper te controleren. Het initiatief van Bolivia zal een reusachtige resonantie in de wereld hebben. Bolivia geeft ons het goede voorbeeld. "Wij inheemse mensen kunnen tot het oplossen van problemen rond energie, klimaat, voedsel en de financiële crisis bijdragen met onze waarden", aldus de Boliviaanse Minister van Buitenlandse Zaken Choquehuanca. "Onze grootouders onderwezen ons dat wij tot een grote familie van planten en dieren behoren. Wij geloven dat alles op de planeet een deel van een grote familie vormt". |
|