www.Trancedans.net

Trancedans E-zine
jaargang 4 nr. 1 - februari 2011

redactie: Els Van Sonhoven
vormgeving:
Aernoudt Knecht

Tips en reacties zijn welkom: contact
Inschrijven voor: abonnement op e-zine

 
 

Inhoud

 

~ voorwoord ~
door Els Van Sonhoven

 
 

Dankbaar

 
 

Vijfenveertig mensen dansten mee tijdens de Trancedans met Droomtijdconcert in Eindhoven. De ruimte was vol van een ontroerende magie die geboren werd uit de overgave van de dansers aan de dans. Allemaal samen dansten ze hun eigen dans: soms springend, soms wervelend, soms bewegend over de grond, terwijl de klanken van huilen en lachen samenvloeiden met de muziek. Na de dans hoorde ik verhalen van vreugde, bevrijding, en inspiratie voor het bouwen van een bijenkast.Afro Celt Soundsystem ~ Live

Ik ben dankbaar dat ik dit bijzondere moment mocht meemaken, samen met alle anderen die deze trancedans mee mogelijk maakten: de mede-begeleiders, de organisator, de dansers, de mensen die de lekkere hapjes maakten en die de zaal reinigden... En als ik blijf doortellen, dan komen er nog ontelbare mensen bij, waarvan ik de meeste niet eens ken en niet weet in welke omstandigheden ze werken: de muzikanten en de instrumentenbouwers, de makers van de computer en de software... de mensen die het gebouw bouwden waarin we dansten... de mensen die de kleding maakten van de dansers… de landbouwers en de mijnwerkers die voor de grondstoffen zorgden... enzovoort...

TrancedansEn ik wil graag de San bedanken omdat ze al tienduizenden jaren lang trancedansen, en de heilige dans onafgebroken van generatie op generatie hebben overgeleverd. Deze jagers-verzamelaars, die ook wel de Kalahari Bushmen worden genoemd, zijn de oorspronkelijke bewoners van het zuiden van Afrika. Door de immigratie van andere volkeren in de meer vruchtbare gebieden, trokken ze zich gedurende de eeuwen steeds verder terug in de Kalahari woestijn. Een deel van hun voorouderlijke woestijngrond ligt nu in het Centraal Kalahari Natuurreservaat en er zijn plannen om daar een diamantmijn te beginnen. Daarom probeert de regering van Botswana al jaren de San te verjagen uit het gebied, oa. door hen de toegang tot hun eigen drinkwaterput te ontzeggen. Survival International hielp de San om een proces aan te spannen tegen de regering van Botswana, en op 27 januari wonnen ze.

 
 

~ collega in de kijker ~

Joyz

 
 

TrancedansJoyz deed vorig jaar de opleiding tot trancedans begeleider. Joyz is een sprankelende vrouw die haar leven kleur geeft vanuit subtiele kracht, en dat maakt haar een erg fijne collega om mee samen te werken. We willen haar ook graag bedanken voor haar muziekrecensie in dit e-zine. Op 3 februari en 3 maart begeleidt ze samen met Els een trancedans ritueel in Sint-Truiden, en op 11 maart in Brugge. Trancedans

“Ik hou van kleur, klank en beweging in mijn leven… al trancedansend, als fotografe, als schrijfster, als reizigster,… In de natuur kom ik tot rust, zij is de basis van mijn kracht en ik maakte reeds lange reizen om haar pracht te verkennen. Op mijn weg laat ik me leiden door wat puur is, met mijn wortels in het chakrasysteem en het natuursjamanisme, en gefascineerd door energetisch veldwerk, massage, soundhealing en trancedans.

Vanuit mijn jarenlange ervaring in de jeugdhulpverlening wil ik graag een coachingpraktijk voor tieners uitbouwen, in combinatie met een halftijdse job in de jeugdzorg, en ik ben nog op zoek naar een plek om dit te realiseren. Heb je tips, --- stuur me dan een berichtje-->

 
 

TrancedansVanaf februari terug op Kasteel Nieuwenhoven
Trancedans in Sint Truiden
do avonden ~ 3 februari en 3 maart 2011 ~ 20:00 tot 22:30 u
met Els en Joyz --- info & inschrijven -->

In maart op Rookvrij Dansfeest met DJ Indigo
Trancedans in Brugge
vr avond ~ 11 maart 2011 ~ 20:00 tot 21:30 u
met Els en Joyz --- info & inschrijven -->

 
 

~ muziekbespreking ~

Dead Can Dance
door Joyz

 
 

Ik kan enorm genieten van de muziek van Dead Can Dance, een band met een uniek geluid, die ook bijzonder waardevol is voor Trancedans. Dead Can Dance ontstond in 1981 te Melbourne, uit het koppel Brendan Perry en Lisa Gerrard. Vanuit Australië trokken ze richting London en tekenden in 1984 bij 4AD.

Afro Celt Soundsystem ~ LiveHun naam kozen ze vanuit het idee dat een instrument een ‘dood’ object is dat door de muzikant tot leven wordt gebracht. Brendan en Lisa bespelen een ruime variatie aan (percussie)instrumenten, waaronder de draailier en het hakkebord. Dit maakt hun muziek tijdloos en van een bijzondere schoonheid. Lisa’s stem is prachtig en meevoerend, op sommige albums zingt ze in een zelfbedachte taal, wat een mysterieuze tint aan hun muziek geeft.

Toen ze begin jaren negentig als koppel uit elkaar gingen, vertrok Brendan naar Ierland en keerde Lisa terug naar Australië. Maar ze bleven samenwerken tot 1998 en in 2005 deden ze nog een wereldtournee. Samen brachten ze acht CD’s uit, elk met een eigen sfeer. Vooral Spiritchaser bevat muziek die erg leuk is om op te trancedansen, maar ook op de andere albums staan nummers die heel dansbaar zijn.

-- tracks online beluisteren -->
Afro Celt Soundsystem ~ Seed
Daarnaast verschenen er nog enkele verzamelalbums:

Vanaf 1989 werkte Lisa Gerrard mee aan soundtracks en andere projecten. Ze maakte solo-albums en werkte samen met andere artiesten. Ook hier zijn pareltjes terug te vinden, die inspirerend en tijdloos klinken, die je meenemen naar andere werelden, die je laten wegdromen, die je laten dansen... Lisa won diverse prijzen voor haar prachtige stem- en klankwerk.

Ook Brendan Perry bleef actief in de muziek. Hij speelde nog in een punkrockband en bracht in 1999 zijn eerste solo-album uit: Eye of the Hunter.

 
 

www.DeadCanDance.com

 
 

~ filmpje ~

Trancedans op VTM

 
 

De Vlaamse zender VTM benaderde ons voor een korte reportage, en vroegen ons een oproep te doen in het TV programma 'de Stip'.

Trancedans op YouTube - bron: VTM

We organiseerden een trancedans in de theaterzaal van ’t Werkhuys in Antwerpen, waarbij hun cameraploeg kwam filmen. Els, Omar, Mieke en Gert werden geïnterviewd. Het filmpje werd uitgezonden op 15 januari 2011.

 
 

Uitzending gemist? -- bekijk de film online -->

 
 

~ activiteit in de kijker ~

Nieuw: Trancedans in Sint Niklaas
met Els en Aernoudt

 
 

TrancedansMieke nodigde ons uit om maandelijks een trancedans ritueel te verzorgen in de dansstudio van haar zoon Joeri in Sint Niklaas: Dance is Life.

zaterdagmiddagen van 13u tot 16u
12 maart, 9 april, 14 mei, 11 juni en 9 juli 2011


Dansstudio Dance is Life
Mgr. Stillemansstraat 12 bus 14, 9100 Sint-Niklaas

--- meer info & inschrijven -->

 
 


-- Workshop op jouw plek? -->

 
 

~ kunst ~

Transcendent
door Joris Van Hove

 
 

Het idee voor dit schilderij ontstond tijdens het tweede verblijf van Joris in Bad Sulza, tijdens de herbronningsvakantie Baden in de Levensstroom. Thuis werd de schets uitgewerkt in acryl op doek (80 x 80 cm).Trancedans

"Transcendentie is het proces waarbij overgegaan wordt naar een hoger niveau. Via het transcendente komt de mens tot goedheid, schoonheid en rechtvaardigheid. Door meditatie en dans ontvangt de transcenderende mens energie (licht), en inzicht op welke manier (de 7 deugden) en via welke wegen (de 7 kleuren die ontstaan als licht door een prisma valt / de 7 chakra's) die energie gebruikt kan worden om zichzelf te zuiveren en Mens te worden. De Mens is dan als het ware een stralende diamant en centrum van de kosmos (de 7 hemellichamen)."
Joris

 
 

--- doek online bekijken -->

 
 

~ Agenda van Activiteiten ~
komende periode

 


~ Losse Workshops ~

 

Trancedans

Antwerpen -- 11 februari 2011 ->
!Nieuw - Brugge -- 11 maart 2011 ->
Eindhoven -- 12 februari 2011 ->
Gent -- 12 mei 2011 ->
Rijswijk -- 11 juni 2011 ->
!Nieuw - Sint Niklaas -- 12 maart 2011 ->
Sint Truiden -- 3 maart 2011 ->

 


~ Verdieping / Specials ~

 

Trancedans

Overgave aan Spirit ~ met Live Percussie
Middagworkshop
Antwerpen, 10 april 2011 -- info & inschrijven --->

Trancedans

Leef je Levenskracht
2 daagse Weekend Workshop
Antwerpen, 16 en 17 april 2011 -- info & inschrijven --->

 


~ Retraites / Trainingen ~

 

Trancedans

Trancedans en Transformatie ~ Opleiding
Traject voor dansers en begeleiders
Chateau Frandeux, vanaf 27/5/2011 -- info & inschrijven --->

   
Trancedans

Baden in de Levensstroom
6-daagse Herbronningsvakantie - zomerprogramma
Toskana Therme, 12 t/m 17 juli 2011 -- info & inschrijven --->Workshop op locatie, programma op maat?

www.Trancedans.netWil je dit bericht doorsturen aan een vriend(in) -->
Teksten en reacties zijn welkom: contact -->