www.Trancedans.net

Trancedans E-zine
jaargang 3 nr. 6 - december 2010

redactie: Els Van Sonhoven
vormgeving:
Aernoudt Knecht

Tips en reacties zijn welkom: contact

 
 

Inhoud

 

~ voorwoord ~
door Els Van Sonhoven

 
 

De Dans der Planeten

 

TrancedansDe lichtdonkerdans van Aarde, Zon en Maan heeft een belangrijke invloed op ons leven. De winterzonnewende valt dit jaar in België en Nederland op 22 december om 00:38 uur. Vanaf dat moment worden de dagen weer langer en de nachten korter. Dit jaar is het midwinterspel van licht en donker extra bijzonder. Op 21 december is het Volle Maan en vindt er een volledige maansverduistering plaats. De Zon staat dan aan de ene kant van de Aarde en de Maan aan de andere kant, waardoor de Maan het licht van de Zon naar de Aarde reflecteert. Tijdens de Maansverduistering zien we de schaduw van de Aarde op het maanoppervlak verschijnen. Bij helder weer is vanaf 7:30 uur zichtbaar hoe de Aardschaduw een steeds groter stuk van de Maan bedekt. Net voor het moment dat de Maan helemaal verduistert (8:41 uur), verdwijnt ze onder de horizon en twee minuten later komt de Zon op.
Trancedans
Tijdens Volle Maan komen op veel plaatsen cirkels van mensen samen om zich met elkaar, de aarde en het universum te verbinden via het Netwerk van Licht. Je kan hier alleen of in groep aan deelnemen door te visualiseren dat je een stralend lichtwezen bent met wortels in de aarde, die je samenweeft met de wortels van andere lichtwezens, waarna het licht opschiet uit de aarde en elk wezen op de planeet omhult. Sinds 2000 bestaat de traditie om deze planetaire meditatie ook doen op het moment dat in jouw woonplaats de zonnewende plaatsvindt, zodat het licht de hele planeet rondgaat. Maar je kan deze meditatie natuurlijk op elk moment doen waarop je zin hebt om te stralen en je verbonden te voelen met het Netwerk van Licht.

Dank je wel dat jij als stralend wezen deel uitmaakt van dit stralende netwerk.
Fijne Lichtfeesten, Els

 
 

~ nieuw artikel ~
door Aernoudt Knecht

 

Sacrale Duisternis
over blinddoek, overgave en transformatie

 

TrancedansIk zit op de rand van mijn matras, en ben omringd door stilte en duisternis. Zou het nog nacht zijn? Ik heb geen idee hoe laat het is, of zelfs welke dag het is. Ik ben nu ongeveer vier dagen in volledige duisternis. Ik zeg ongeveer, want ik ben de tel kwijtgeraakt. Na enkele dagen duisternis verliest je bewustzijn alle houvast. Het matras dat ik onder mij voel is zo ongeveer het enige teken waaruit ik kan afleiden dat ik werkelijk nog besta. Ik luister naar het ritme van mijn ademhaling en staar in het donker.Trancedans

Ongeveer een jaar geleden schreef ik me in voor een duisternisretraite. Mijn dierbare vriend en collega Roel Crabbé vertelde me over het werk van Naomi Lewis en Simon Buxton, een koppel dat mensen, vlakbij een oude Druïdische krachtplaats in Groot Brittannië, diepgaand initiëert in duisternis. Ik ben wel gewend om een tijdje met mijn blinddoek te dansen in het donker, en de kans om mijn relatie met de duisternis eens echt te verdiepen heb ik met beide handen aangegrepen.

Wat blijft er van je bewustzijn over als je het contact met de zichtbare wereld langere tijd loslaat?

... lees verder op onze website -->

 

~ boekbespreking ~
door Aernoudt Knecht

 

Simon Buxton & Ross Heaven ~ Darkness Visible
Awakening Spiritual Light through Darkness Meditation
168 pagina's | Destiny Books | november 2005 | ISBN: 1594770611

 

Sinds mensenheugenis hebben sjamanen, mystici en wijzen uit veel oude tradities - Keltisch, Tibetaans, Afrikaans, ... - duisternis geëerd en gebruikt als weg om spirituele verlichting te bereiken.

Ross Heaven (zie ook Vodou Shaman) en Simon Buxton, (zie ook The Shamanic Way of the Bee) schreven er samen een boek over waarin ze laten zien hoe de ervaring van totale duisternis, zelfs al is het maar voor enkele uren, een opmerkelijke helderheid en mentale stilte brengt en op die manier een springplank verschaft voor creativiteit, intuïtie en spirituele ontwikkeling.

Naast mijn persoonlijke ervaring met Duisternis, zoals ik die in het artikel Sacrale Duisternis heb beschreven, was het boek Darkness Visible een belangrijke bron van inspiratie, zowel voor mijn persoonlijke ontwikkeling als voor het doen en begeleiden van dansen en rituelen met blinddoek. Dit boek is een echte aanrader als het onderwerp je interesseert.

-- bestel dit boek bij Amazon.com (engels) -->
-- bestel dit boek bij Bol.com (engels) -->

Zelf heb ik het boek in het Engels gelezen. Het is intussen verschenen in het Nederlands onder de titel 'Duisternis belicht'. Klik hieronder als je de Nederlandstalige vertaling wil bestellen.

-- bestel de Nederlandse vertaling bij Bol.com -->

 

~ activiteit in de kijker ~

 
 

Trancedans met Live Droomtijdconcert
Eindhoven - 22 januari 2011 - 19-32 uur

met Aernoudt Knecht, Els Van Sonhoven en Nicole Nacinovic
Foyer Scala, Kanaalstraat 6, Eindhoven
in samenwerking met EindhovenDanst

 
 

TrancedansDeze avond kan je komen trancedansen, en daarna genieten van een droomtijdconcert. Na de dans ga je liggen... je krijgt een dekentje... en in een vloeiende overgang kan je liggend verder reizen op een tapijt van prachtige droomklanken.

We dompelen je onder in subtiele, prikkelende, sprankelende en ontspannende klanken, die diep doordringen in alle lagen van je wezen, en die je lichaam omtoveren in een tempel van heling en wijsheid. Het enige wat jij hoeft te doen is meevloeien op de muziek...

 
 

Ga je mee op droomreis?
Verwen jezelf met een intense en ontspannende ervaring...

 
 

--- meer info -->
--- inschrijven via EindhovenDanst -->

 
 

~ collega in de kijker ~

Nicole Nacinovic

 
 

TrancedansWe zijn blij Nicole te mogen verwelkomen als collega trancedansbegeleider. We leerden haar kennen als een prachtige vrouw met een krachtige stem, en ook als een krachtige vrouw met een prachtige stem. Op 22 januari komt ze samen met ons zingen en muziek maken tijdens de Trancedans met Droomtijdconcert.

"Dansen is altijd al belangrijk geweest in mijn leven. Als klein meisje deed ik klassiek ballet, later ontdekte ik de oerkracht van Afrikaanse dans en de vrouwelijke kracht van buikdans. Vanuit mijn levensvragen begon ik met een studie theologie en momenteel volg ik de jaaropleiding sjamanisme bij Roelien de Lange.

In de opleiding tot Trancedans begeleider kwamen deze passies samen. Trancedans is een krachtige manier om mijzelf te mogen dansen vanuit het diepst van mijn ziel, het is een magische reis die mij de dans zelf doet worden. Trancedans is een helingsdans die mij veel vreugde brengt en inzichten geeft, die mijn spirituele pad heeft verdiept en de ‘vrouwelijke krijger’ in mij heeft wakker gemaakt. Dat wil ik graag delen met anderen."

 
 

~ Expositie van Trancedans Kunst ~
Eindhoven - 22 januari 2011

 
 

Op 22 januari is er een expositie van de creaties van twee kunstenaars die vorig jaar,
tijdens een Trancedans in Eindhoven, hun penseel over het doek lieten dansen.

 
Trancedans

Marion van der Horst:
'Trance'

Mia Koeneman:
'Blind date'

Ontwaken
 

De expositie vindt 's avonds plaats in Foyer Scala, waar diezelfde avond een
Trancedans met Live Droomtijdconcert doorgaat (zie activiteit in de kijker hierboven).

 
 

~ film ~
door Els Van Sonhoven

 
 

Kuan Yin en de Parel van Licht

 
 

“Op een dag verandert de zoon van de zeedrakenkoning zichzelf in een vis en wordt dan gevangen in de netten van een visser. Aan land is het voor hem onmogelijk om zijn drakenvorm weer aan te nemen, en zijn vader kan hem aan land niet helpen. De drakenprins schreeuwt om hulp. Kuan Yin hoort zijn schreeuw en stuurt haar leerling Shan Tsai naar de markt met al het geld dat ze bezit.

Veel mensen zijn naar de markt gekomen. Ze hebben gehoord dat er een bijzondere vis gevangen is, die lang na de vangst nog steeds leeft. De mensen denken dat het eten van deze vis hen onsterfelijk zal maken, en allemaal willen ze de vis kopen. Er worden gigantische bedragen geboden, en Shan Tsai heeft niet genoeg geld om de vis te redden. Daarom smeekt hij de visverkoper om het leven van de vis te sparen. De mensenmassa wordt woedend en wil hem aanvallen.

Dan klinkt de stem van Kuan Yin, die vanop afstand alles gevolgd heeft: “Een leven zou moeten behoren aan degene die het probeert te redden, en niet aan degene die het probeert te nemen.” Nu schamen de mensen zich over hun daden en verlangens, en ze gaan naar huis. Shan Tsai brengt de vis naar Kuan Yin, en zij laat de vis vrij in zee, waar hij terug in een draak verandert. Als dank schenkt de drakenkoning haar de Parel van Licht, het stralende juweel van de zee.”

Kuan Yin is het Chinese zusje van Maria. Als moedergodin is ze verbonden met de lichtdonkercyclus van de maan. Binnen het boeddhisme wordt ze gezien als de vrouwelijke vorm van Avalokiteshvara (India) of Chenrezig (Tibet), de bodhisattva die de compassie van alle boeddha’s belichaamt. Ze is Universele Liefde, en (net zoals haar Indische en Tibetaanse broertjes) heeft ze 1000 armen, om alle wezens te kunnen helpen die haar steun vragen.

 

In dit filmpje danst een groep dove dansers Kuan Yin.
Na een intro van 1 minuut begint de stralende dans:

-- film online bekijken -->

 
 

~ Agenda van Activiteiten ~
komende periode

 


~ Losse Dansen ~

 

Trancedans

Antwerpen --meer info & inschrijven--->
14 januari 2011

Eindhoven --meer info & inschrijven--->
12 februari 2011

Gent --meer info & inschrijven--->
12 mei 2011

Rijswijk --meer info & inschrijven--->
11 juni 2011

 


~ Avondreeksen ~

 

Trancedans

Eindhoven --meer info & inschrijven--->
12/2, 12/3, 9/4, 14/5 en 25/6 2011

Antwerpen --meer info & inschrijven--->
14/1, 11/2, 11/3, 8/4, 6/5 en 17/6 2011

 


~ Special ~

 

Trancedans

Trancedans met Live Droomtijdconcert
avondworkshop

Eindhoven, 22 januari 2011 -- info & inschrijven --->

 


~ Retraites en Trainingen ~

 

Trancedans

Opleiding Trancedans en Transformatie
traject in 2 modules voor dansers en begeleiders

Chateau Frandeux, vanaf 27/5/2011 -- info & inschrijven --->

   
Trancedans

Baden in de Levensstroom
6-daagse Herbronningsvakantie - zomerprogramma

Toskana Therme, 12 t/m 17 juli 2011 -- info & inschrijven --->Workshop op locatie? Programma op maat?

www.Trancedans.net

Voel je vrij om dit bericht door te sturen!
Tips, teksten en reacties zijn welkom:
---contactformulier-->