www.Trancedans.net

Trancedans E-zine
jaargang 3 nr. 4 - september 2010

redactie: Els Van Sonhoven
vormgeving:
Aernoudt Knecht

Tips en reacties zijn welkom: contact

 
 

Inhoud

 

~ voorwoord ~
door Aernoudt Knecht

Zoektocht naar ongerepte wildernis

OntwakenJullie hebben de laatste tijd weinig van ons gehoord. Dat komt omdat we vrijwel volledig in beslag werden genomen door een bijzondere zoektocht. Ons werk verdiept zich, en we willen ons in toenemende mate richten op meerdaagse programma's, waarin er écht ruimte is voor verdieping. Daar is een plek voor nodig, een bijzondere plek waar wij al heel lang van dromen. Een plek omringd door ongerepte natuur en uitgestrekte bossen, een plek waar we kunnen leven volgens de principes van Permacultuur, waar mensen zich kunnen verbinden met de natuur in en om zichzelf.

In onze zoektocht laten we ons zoveel mogelijk leiden door de natuur zelf. Via een wonderlijke aaneenschakeling van synchroniciteiten en toevalligheden, die zich tot op de dag van vandaag blijft ontvouwen, kwamen we onlangs terecht in het Deutsch-Luxemburgischer Naturpark. Daar werden we, bij een rivier aan de rand van een uitgestrekt bos, verwelkomd door een buizerd, die hoog bovenin de lucht cirkelde boven het dal.

OntwakenIn dit uitgestrekte bos leeft de wildernis voort. Hier fluistert het bos bij schemering nog verhalen... over de Europese wilde boskat die er leeft... en over de bevers die verderop bouwen aan hun burcht. We hebben hier intussen veel tijd doorgebracht. Op een ochtend, toen ik bij zonsopgang wandelde langs de rivier, zag ik opnieuw die buizerd, deze keer samen met zijn jong. Terwijl de eerste zonnestralen de ochtendmist in vuur en vlam zetten, vroeg het jong zijn ouder speels om eten... Wat een prachtig beeld om te mogen aanschouwen! Wat zou het fantastisch zijn om hier te mogen landen, en hier ons eigen nest te mogen bouwen!

De tekenen zijn gunstig, maar het is nu nog te vroeg om het met zekerheid te zeggen. We houden jullie zeker op de hoogte...

 
 

~ activiteit in de kijker ~

Nieuw in GENT - vanaf september:
Trancedans Rituelen met Dimitri De Veerman

 
 

TrancedansAfgelopen seizoen volgde Dimitri De Veerman onze Opleiding Trancedans Begeleider. Wij hebben Dimitri leren kennen als een talentvolle DJ, en gedurende het traject ontwikkelde hij zich tot een nederige en toegewijde Trancedans begeleider. We wensen hem veel inspiratie op zijn pad, en zijn benieuwd naar de verdere ontwikkeling van zijn talenten.

"Door de opleiding tot trancedans begeleider te volgen ontdekte ik mezelf en mijn spirituele pad. Het is een proces waarbij alle puzzelstukjes beetje bij beetje samenvallen. Het is mijn droom deze rituelen de wereld in te sturen en op die manier mijn eigen inspiratie en ideeën te delen met mensen." Dimitri

Centrum Yalu
Land van Waaslaan 101, 9040 St-Amandsberg
23 september & 27 oktober 2010, steeds van 19:30 tot 22:00 uur
--- meer info & inschrijven -->

 
 

~ kunst ~
door Marion van der Horst

Trance
Op 25 april 2009 vond de eerste Trancedans bij EindhovenDanst plaats. Naast de 55 geblinddoekte dansers waren ook drie kunstenaars aanwezig, die hun penseel over het doek lieten dansen. Vorige keer lieten we jullie het werk van Mia Koeneman zien. Deze keer presenteren we het werk van Marion van der Horst.

 
Trancedans

Marion van der Horst

"Mooie ervaring om te tekenen bij de trancedans, ik kwam met het tekenen ook in trance, echt super, het klankconcert erna was ook heel bijzonder, bedankt voor deze mooie ervaring."

Klik hier om haar werk te bekijken
in onze
-- kunstgalerij -->

Ontwaken
 

binnenkort:

 
 

~ Expositie van Trancedans Kunst ~
werken van Mia Koeneman en Marion van der Horst,
worden geëxposeerd bij de volgende Trancedans avond van EindhovenDanst:

Trancedans met Live Droomtijd Klankconcert
23 oktober 2010, Foyer Scala, Eindhoven
--- meer info -->

 
 

~ ervaring van een deelnemer ~
n.a.v. de Opleiding Trancedans Begeleider

"Trancedans is een heel krachtig instrument dat ruimte schept voor de groei van mijn ziel. Het is een ritueel dat zich verschillende generaties voor ons heeft ontwikkeld. Het geeft mij de kracht om alles even los te laten en te luisteren naar mijn eigen binnenwereld. Het heeft ervoor gezorgd dat ik doorheen mijn dagdagelijkse denkbeelden ben gebroken en het moedigt mij aan om te leven vanuit mijn hart. Voor mij heeft het een genezende werking. Het brengt mij terug naar de essentie van het leven en zorgde ervoor dat ik inzag dat alles op deze planeet met elkaar samenhangt. Het brengt mij terug in contact met de natuur, het laat mij toe te durven dromen en mijn dromen tot werkelijkheid te brengen.

Soms zijn er zaken in mijn leven waar ik meer duidelijkheid over wil: een bepaald probleem waar ik in vastloop en geen antwoord op weet, of een pijnlijke gebeurtenis die verwerkt moet worden. Die vragen neem ik dan mee als intentie voor de trancereis. Tijdens de trancedans kom ik in mijn droombewustzijn terecht waar ik vaak een grote hulp kan vinden bij het oplossen van mijn vragen. Dat is niet altijd even duidelijk op het moment zelf, het proces zet zich verder tijdens de dagen daarna en ook dan krijg ik vaak nog ingevingen. Trancedans is voor mij een grote hulp om mijn dagelijkse leven te ondersteunen want er zijn altijd wel zaken bij mezelf waar nog werk aan is. Mijn persoonlijke groei staat centraal in heel het proces."

Dimitri De Veerman, Lokeren 2010

 

~ muziekbespreking ~
door Aernoudt Knecht

David & Steven Gordon ~ Sequoia Records ~

Sequoia RecordsAl jaren staat tussen mijn CD's het album Sacred Earth Drums van Sequoia Records. Dit album is bekend bij veel mensen die van 'native american' muziek houden. Ik hou wel van die zachte troms en fluiten, die helpen om te gronden en het hart te openen. Sommige nummers hebben meer tempo en die speel ik wel eens tijdens mijn dansen, maar over het algemeen is het muziek om rustig bij weg te dromen.

Gisteren draaide ik de CD nog eens en raakte benieuwd naar meer werk van deze artiesten. Een kort moment zoeken op Emusic leerde me dat de gebroeders Gordon een imposante lijst met albums hebben uitgebracht, met veel verschillende klanken:

David en Steve Gordon waren in de periode dat zij op school muziek studeerden, vaak te vinden in de Sequoia bossen in de omgeving om inspiratie op te doen. Ze probeerden de essentie van het magische landschap vast te leggen door geluiden uit het bos op te nemen, die ze later in de studio vermengden met hun muziek. Zo ontstond het eerste album Misty Forest Morning, één van de eerste albums met natuurgeluiden en direct een bestseller. Vanuit hun ervaringen in het Sequoia bos ontstond ook de naam voor hun label: Sequoia Records. Er volgden nog vele albums met ontspanningsmuziek en natuurgeluiden. Eén van de bekendste is Garden of Serenity uit 1987.

Voor mij wordt hun werk interessant vanaf 1994, toen ze de inheemse Amerikaanse trom en fluit in het album Sacred Earth Drums verwerkten. Dit werd het bestverkochte new age album van 1994 en 1995. De albums Sacred Spirit Drums en Drum Medicine zetten dit succes voort. Drum Medicine werd de best verkochte new age plaat van 1999, en behield 5 jaar lang een top vijf positie. Gedurende de jaren stichtten David en Steve nog een tweede label, Sequoia Groove, dat oa de Buddha Lounge serie uitbracht, en ze werkten samen met vele wereldmuziek artiesten, waaronder TYA.

<--tracks online beluisteren---

Ik ontdekte gisteren een reeks van 4 nieuwe albums van Steve en David, genaamd Drum Cargo: Rhythms Of Fire, Rhythms Of Water, Rhythms Of Wind en Rhythms Of Earth. Dit zijn albums met pit en een stevige groove. Deze muziek is zeer dansbaar en ik heb ze direct alle vier gekocht. Je kunt er heerlijk op meespelen en ik verwacht dat deze muziek tijdens mijn dansen regelmatig een stevige basis zal leggen waarop ik los kan gaan met djembé of conga.

<--tracks online beluisteren---

 

~ film ~
door Aernoudt Knecht

korte reportage bij de VRT: Trancedans op TV één

Deze zomer maakte de VRT een korte reportage over Trancedans.
Er diende zich een mooie groep dansers aan, waarvan enkelen door VRT werden geïnterviewd.
Het was een warme zomerse dag, waarin de deelnemers dansten met hun blote voeten in het gras.
Het resultaat kan je zien op onze website:

Trancedans op YouTube - bron: VRT één

Uitzending gemist? -- bekijk de film online ->>

 

~ Agenda van Activiteiten ~
najaar 2010
 

 


~ Losse Dansen ~

 

Trancedans

Eindhoven --meer info & inschrijven--->
data najaar 2010 nog niet bekend
Sint-Truiden --meer info & inschrijven--->
4/9, 2/10, 6,11 en 11/12 2010
Gent - Nieuw! --meer info & inschrijven--->
23/9 en 27/10 2010
Rijswijk --meer info & inschrijven--->
20 november 2010

 


~ Avondreeksen ~

 

Trancedans

Eindhoven --meer info & inschrijven--->
najaar 2010, binnenkort meer info

Antwerpen --meer info & inschrijven--->
najaar 2010: 20/9, 4/10, 18/10, 8/11, 22/11 en 6/12

 


~ Themaworkshops ~

 

Trancedans ~ Antwerpen ~
'Ontmoeting met je Krachtdier'

zondag 17 oktober 2010 - 10u tot 18u -- info & inschrijven--->

Trancedans

~ Eindhoven ~
'Trancedans met Droomtijd Klankconcert'

zaterdagavond 23 oktober 2010 -- info & inschrijven--->

Trancedans

~ Antwerpen ~
'Kennismaking met Sjamaanse Basistechnieken'

zaterdag 30 en zondag 31 oktober 2010 -- info & inschrijven--->

 


~ Meerdaagse Programma's ~

 

Trancedans ~ Toskana Therme ~
'Baden in de Levensstroom'
Midwinter ~ 5-daagse Herbronningsweek

18 t/m 22 december 2010 --meer info & inschrijven--->

 

Workshop op locatie? Programma op maat?

www.Trancedans.net

Voel je vrij om dit bericht door te sturen!
Tips, teksten en reacties zijn welkom:
---contactformulier-->