Trancedans E-zine
jaargang 3 nr. 2 - februari 2010

redactie: Els Van Sonhoven
vormgeving:
Aernoudt Knecht

Tips en reacties zijn welkom: contact

 
 

Inhoud

 

~ voorwoord ~
door Els Van Sonhoven

Dansen is heerlijk!

Dansen zit in mijn bloed. Een herinnering brengt mij terug naar het achterplaatsje van mijn ouderlijke huis in Antwerpen. Ik ben negen jaar (of zoiets) en heb een klein radiootje in m´n hand. Terwijl ik de Ontwaken klanken naboots die de sopraan zingt, dans ik met mijn armen en gezicht naar de zon gericht. Op oudere leeftijd verken ik verschillende werelddansen: Europees, Afrikaans, Oriëntaals, Indisch, werveldans,... Als ik uitga dans ik mezelf met gesloten ogen in trance op techno en goa.

Tot ik zwaar onderuit ga met het chronisch vermoeidheidssyndroom. Gedaan met werken, gedaan met uitgaan en gedaan met het volgen van workshops. Maar stoppen met dansen, nee, dat kan ik niet. Ik leer dansen zonder veel te bewegen. Liggend in een bad warm water laat ik m´n ogen dansen rond het puntje van m´n neus, terwijl m´n vingers waterklanken druppelen in de vorm van bloemen. Het kost me jaren om te revalideren, en in dat proces speelt trancedans een belangrijke rol.

Sinds ik trancedans rituelen begeleid, dans ik zelf wat weinig naar mijn zin. Groot was mijn vreugde toen ik vorige zaterdag kon meedansen tijdens de 'dance of the energizers', een extra lange, twee uur durende trancedans die het beste van twee werelden samenbracht: de vrijheid en intensiteit van geblinddoekte dans en een live dj-set van Alain Eskinasi. Trancedansen, het is zo heerlijk...

 
Trancedans

~ activiteit in de kijker ~

Open Trancedans Avonden
20 februari - 20 maart - 8 mei - 19 juni

Tijdens de open avonden zullen de studenten van de Opleiding tot Trancedans begeleider hun vaardigheden oefenen. De workshop staat open voor ervaren dansers en voor nieuwe deelnemers die willen proeven van geblinddoekte trancedans. Je bent welkom om te komen kennismaken met de lesgevers en deelnemers van de opleiding.

Ontwaken
 

Deelname: Gratis
Locatie: Kasteel Nieuwenhoven, Engelbamp 55, 3800 Sint-Truiden ---routebeschrijving-->
Het aantal plaatsen is beperkt!
Vantevoren inschrijven is noodzakelijk:
-- Inschrijven -->

 
 

~ kunst ~
door Mia Koeneman

Trancedans Impressies
EindhovenDanst - 2009 - deel 1

Vorig jaar werden we uitgenodigd om een Trancedans te verzorgen bij EindhovenDanst, een plek waar schoenvrij, alcoholvrij en rookvrij gedanst kan worden. Naast de 55 geblinddoekte dansers waren ook drie kunstenaars aanwezig, die hun penseel over het doek lieten dansen. De kunstwerken worden geëxposeerd in oktober, tijdens de volgende Trancedans bij EindhovenDanst. Hier willen we alvast het werk van Mia Koeneman aan jullie tonen.

 
Trancedans

Mia Koeneman

"Langs de rand van het dansen danste mijn penseel mee op het ritme van de muziek. Met het ritme dat ook in mijn lijf danste. Mijn hand neemt waar; een voet, een hand, bedekte ogen. Soms voel ik mij een vreemde in een zee van geluiden en bewegende lijnen. Maar dan weer ben ik een van de dansenden. Mijn penseel ont-dekt de lijnen, steeds weer en weer en weer. Totdat ik mijzelf neerleg en wegdroom in een oceaan van geluiden die me grenzeloos overal laat zijn."

www.miakoeneman.nl

Ontwaken
 

in dit e~zine staan slechts twee van haar werken
-- bekijk de andere Trancedans Impressies van Mia op onze website -->

 
 

~ danstip ~

Performance van Ziya Azazi
Wervelende werelddans van Turkse oorsprong

De oude soefi-heilige Rumi wist het al: door rond je eigen as te draaien, kan je geest in hogere sferen raken. De jonge Turkse danser Ziya Azazi geeft aan deze wijsheid schitterend vorm: in zijn choreografieën combineert hij de eeuwenoude werveldans met zijn ervaringen die hij opdeed in de moderne en geïmproviseerde dans.

Azazi’s rol binnen de soefidans lijkt sterk op die van zijn generatiegenoot Mercan Dede, de Turkse dj die de soefimuziek transformeert tot trancemuziek met een universele inslag. Geen wonder dat die twee elkaar hebben gevonden.

In deze voorstelling laat de muziek van Dede precies horen wat Azazi met zijn dans wil laten zien: de mens als een zoekend organisme, reikend naar het hogere, maar door het lot verbonden met het aardse.

 

Utrecht - RASA
zondag 21 februari - 15:00 uur
-- Info & Inschrijven -->

Antwerpen - Zuiderpershuis
donderdag 18 februari - 20:30 uur
-- Info & Inschrijven -->

20% korting op de voorstelling in Utrecht
kassa actiecode: 'Geblinddoekte Danser'

Wereldculturencentrum RASA in Utrecht, geeft 20% korting op de voorstelling aan alle abonnees van e-zine De Geblinddoekte Danser. Noem aan de kassa de speciale actiecode: Geblinddoekte Danser.

 

Workshop met Ziya Azazi (enkel in Utrecht)
aanvang workshop 17:00

Na afloop van de voorstelling in Utrecht zal Ziya Azazi in Rasa een drie uur durende dansworkshop verzorgen. Het doel van deze workshop is om het fysieke en mentale bewustzijn te vergroten door middel van soefidans en voorbereidende oefeningen. Zo leren deelnemers hun lichaamsenergie kennen en zijn zij in staat dit ook binnen hun eigen dansgenre tot uiting te brengen.

Deze workshop is bedoeld voor deelnemers van alle niveaus en wordt in combinatie met de voorstelling aangeboden voor een totaalprijs van € 35. In verband met het beperkte aantal plaatsen raden wij aan om je plek in de workshop zo snel mogelijk te reserveren via tickets@rasa.nl.

 

~ boekbespreking ~
door Els Van Sonhoven

Ted Andrews ~ Magickal Dance
Your Body as an Instrument of Power

240 pagina's | Llewellyn Publications | oktober 1995 ISBN: 0875420044

Ted Andrews (USA) is in Europa vooral bekend dankzij zijn boek 'Luisteren naar dieren', het standaardwerk over krachtdieren. Hij overleed op 24 oktober 2009 aan kanker. Ted was een zeer gewaardeerd leraar met een uitgebreid repertoire van lezingen, workshops en trainingen. Hij schreef meer dan 40 boeken over de praktische toepassingen van spiritualiteit in het dagelijkse leven.

Het boek 'Magickal Dance' kwam in mijn handen terecht via een boekenwinkeltje in Londen. Het werd niet vertaald naar het Nederlands, maar ik wil het hier toch graag vermelden. 'Magickal Dance' is in de eerste plaats een werkboek, waarin Ted Andrews een aantal technieken uitlegt die dans, meditatie en intentie samenbrengen. Hij besteedt aandacht aan dierendansen, gebedsdansen, cirkeldansen en archetype~dansen.

Op sommige momenten word ik overspoeld door zijn woordenvloed. Zijn uitgebreide interpretatie van kleuren en symbolen vind ik te sterk cultureel gekleurd om zelf mee te werken. Maar als je daar doorheen kan kijken is dit een boek vol inspiratie voor mensen die zich willen verdiepen in rituele dans en processen van transformatie. Dank je wel, Ted...

-- bestel dit boek bij Amazon.com -->

 

~ nieuw artikel ~

Een tijdje geleden vroeg AgendaPlus ons om mee te werken aan een artikel over 'Soundhealing'. Voor deze gelegenheid schreef Aernoudt een stukje over klank en muziek, dat door de redactie van AgendaPlus werd gebruikt als bronmateriaal. Het artikel over 'Soundhealing' verscheen in oktober in hun blad. Het stukje dat Aernoudt schreef kan je lezen op Trancedans.net.

Klank en Creatie
door Aernoudt Knecht

*De wereld is een lied
Klank is een bron van creatie. Zoals het ‘Big Bang’ verhaal dat onze wetenschappers vertellen, zijn er veel scheppingsverhalen waarin wordt beschreven hoe het universum uit een klank, een eerste vibratie of trilling, is ontstaan. Van daaruit is alles gegroeid, zijn verschillende trillingen met elkaar gaan resoneren, en blijft het universum zich ontwikkelen... als een spel van ritmes en melodieën... als een lied dat ons bestaan vormgeeft.

Van sterrenstelsels tot atomen, alles heeft een eigen vibratie, en alle elementen van het bestaan resoneren met elkaar. Een steen voelt aan als vast en onbeweeglijk. En toch is dat een illusie. De wereld om ons heen is eigenlijk een steeds veranderend kaleidoscopisch patroon, een soort hologram waarin dingen eigenlijk trillingen zijn, informatiestromen die zich in tijd en ruimte manifesteren als objecten.

-- Lees de rest van het artikel online -->

 

~ Agenda van Activiteiten ~
vanaf februari 2010

13 februari - Eindhoven
Trancedans - Thema 'Passie'

20 februari - Sint-Truiden
Gratis Open Trancedans Avond

7 maart - Antwerpen
Gratis Trancedans Proefles

13 maart - Eindhoven
Trancedans - Thema 'Bestemming'

20 maart - Sint-Truiden
Gratis Open Trancedans Avond

27 maart - Rijswijk
Trancedans Avondworkshop

8 t/m 11 april - Sint-Truiden
Ontwaken in je Levenskracht ~ 4-daagse lenteworkshop

24 april - Eindhoven
Trancedans - Thema 'Hart'

26 april t/m 21 juni - Antwerpen
Trancedans Avondreeks (8x)
NU IN PRIJS VERLAAGD!

8 mei - Sint-Truiden
Gratis Open Trancedans Avond

22 mei - Eindhoven
Trancedans - Thema 'Stem'

12 juni- Eindhoven
Trancedans - Thema 'Inzicht'

19 juni - Sint-Truiden
Gratis Open Trancedans Avond

10 juli - Eindhoven
Trancedans - Thema 'Spirit'

23 t/m 28 juli - Toskana Therme
Baden in de Levensstroom ~ herbronningsweek

vanaf 2 september - Sint-Truiden
Opleiding tot Trancedans begeleider

 

Workshop op locatie? Programma op maat?

 


Voel je vrij om dit bericht door te sturen!
Tips, teksten en reacties zijn welkom:
---contactformulier-->