Trancedans E-zine
jaargang 3 nr. 1 - januari 2010

redactie: Els Van Sonhoven
vormgeving:
Aernoudt Knecht

Tips en reacties zijn welkom: contact

 
 

Inhoud

 

~ voorwoord ~
door Aernoudt Knecht

Zuivering

Ik heb de overvloedige aanwezigheid van prachtige witte sneeuw deze winter ervaren als een periode van grote zuivering. Of het nu de sneeuwvlokken, de vorst, de pegels of de ijskristallen waren, het leven kristalliseerde zich even uit tot pure essentie, in al haar eenvoud.

Ik heb veel illusies, valse zekerheden en beschermende maskers mogen loslaten; ze overleefden de vrieskou niet. Het is fijn toeven in de leegte en ik weet dat ik op dit proces kan vertrouwen. Zoals in een trancedans is het afwerpen van schillen die je verbinding met alles in de weg staan, en de leegte die daarop volgt, de aankondiging van een nieuwe reis, een nieuw begin.

Komende donderdag starten we met de eerste module van onze opleiding. We mogen ons verheugen op een groepje enthousiaste en gemotiveerde deelnemers, over wie jullie de komende tijd nog zullen horen, en voor wie de reis naar het zelf opzetten en begeleiden van trancedansen nu gaat beginnen.

We kijken uit naar onze lenteworkshop Ontwaken in je Levenskracht, waar we voor het eerst zullen samenwerken met Hilde Desloovere. Het belooft een mooi jaar te worden, waarin we hopen je te mogen ontmoeten in de dans...

 
Trancedans

~ activiteit in de kijker ~

Ontwaken in je Levenskracht
lenteworkshop van 8 t/m 11 april 2010

In deze workshop bieden we je ruimte om te ontdekken wat je ware kern is en hoe je deze tot volle expressie kan brengen. Het voorjaar is de periode waarin we de groeikracht van het leven voelen en vieren, het ideale tijdstip om onze levenskracht te activeren en contact te maken met de genezende krachten van de natuur. We zullen werken met:

Trancedans, Zweethut,
Vuurritueel, Verhalen,
Soul Retrieval,
Klankhealing en Muziek

Ontwaken
Trancedans

"Ik heb fantastisch genoten van de lenteworkshop en geniet nog steeds! Het zindert nog steeds na. Alle mensen zijn zo mooi! En de natuur is zo prachtig! Sinds de workshop merk ik vele nieuwe dingen op, mijn intuïtie is verscherpt."
Daniëlle, Antwerpen, 2008

“Ik wil jullie bedanken voor de warmte, de vriendschap, het mogen mezelf zijn dat ik bij jullie in de lenteworkshop mocht ervaren. Het is geen vaarwel maar tot ziens!
Ann, Nieuwkerken-Waas, 2009

Deelname vanaf € 395
inclusief verblijf en alle maaltijden
-- Info & Inschrijven -->

Locatie: Kasteel Nieuwenhoven, Engelbamp 55
3800 Sint-Truiden ---routebeschrijving-->

Ontwaken
 

~ nieuwe gedichtenreeks ~

De komende maanden publiceren we in ieder e-zine een gedicht van Omar Nahas. Omar deed vorig seizoen mee aan de Trancedans Avondreeks in Antwerpen:

Trancedans"Trancedans: Iedere keer was het voor mij een trapje hoger van een mystieke ladder. Aan beide kanten van de ladder: onderaan en bovenaan, stond ik zelf." Omar Nahas

Omar is oprichter van de Nederlandse Stichting Yoesuf, Educatiecentrum voor de islam en maatschappelijke vraagstukken. De Stichting vond haar naam in de Yoesuf-methode, een model voor emancipatie waarin bevrijding en maatschappelijke rechtvaardigheid bereikt kunnen worden door eigen beheersing, integriteit en geduld. Deze methode is gebaseerd op het verhaal van de profeet Yoesuf (Jozef) van Egypte, dat zowel in de Koran als in de Bijbel voorkomt. Malaica is de opvolger van stichting Yoesuf die in 2008 afscheid heeft genomen.

Omar schreef verschillende boeken over homoseksualiteit en de Islam. Zijn laatste boek is getiteld 'De Andere Jihad'. Omar is ook verbonden aan een internationaal universitair programma over de 'Islam and Diaspora Communities in Europe': www.sit.edu. En Omar is een enthousiast trancedanser! Hij raakte tijdens de laatste avondreeks geïnspireerd om gedichten te schrijven over zijn ervaringen in de dans. Hier is de eerste:

Liefdesvisioen

Wankel,
zit ik op zijn schouder.
Ik kijk voor me
en zie
turkooizen schoonheid,
puur.
Ochtendjasmijn,
Kleur,
Geur.
Ik zie
de blauwgroene oksel van mijn engel.

Hij neemt me mee
naar een oord zonder grenzen:
geen zand
geen rand
maar lucht en kleur
en prachtige geur.
In het schemerlicht
glanzen fijne veren.
Ik wist niet dat koper
zo kleurig en donzig zacht
kan zijn.

De walvis van Jonas verwelkomt me
in liefde.
Ik mag mee
naar daar
waar Jonas is,
ergens buiten de tijd
tussen histories in
in afzondering.

Mijn wil rukt zich los van me.
nee of ja
bestaat niet meer;
een kleine oefening
voor een grotere ontmoeting
daar waar de Grootste Wil,
De enige die bestaat.

Omar Nahas

 

~ nieuw artikel over Trancedans ~

Een tijdje geleden deed Kathleen Vereecken, journaliste bij de Standaard. mee aan onze workshop 'De Krachtdier Dans'. Kathleen schreef over haar ervaringen in de Lifestyle sectie van Standaard Magazine in september 2009. Het artikel staat sinds kort op onze website.

Standaard Magazine
Trancedans, op zoek naar je krachtdier

door Kathleen Vereecken

...en dan komt uit het woud een dier tevoorschijn. Het zou wel eens mijn persoonlijke krachtdier kunnen zijn. Een kat? In mijn dromen. Ik krijg geen eigenzinnige, verleidelijke kat met een vacht als zijde te zien. Ik zie alleen maar een joekel van een hagedis, zo groot als een krokodil, lelijk en schubbig, aaibaarheidsfactor nul. Even overweeg ik het beest weg te sturen, maar dat zou vals spelen zijn...

...mijn bewegingen zijn klein en voorzichtig. En vooral stuntelig. Maar dat duurt niet lang. Ik concentreer me op mijn hagedis, stel me zijn bewegingen voor, probeer hem ondanks de harde schubbige huid aan te raken, kijk hoe hij af en toe met zijn staart naar links en rechts draait, en voor ik het goed en wel besef sta ik te shaken en te kronkelen zonder me iets aan te trekken van mijn omgeving. Af en toe voel ik wind om me heen en botst een andere danser zacht tegen me aan. Een stapje achteruit en we zijn weer vertrokken...

-- Lees het hele artikel online -->

 

~ filmbespreking ~
door Aernoudt Knecht

Als je goed rondkijkt in de dierenwereld ontdek je al snel dat mensen in veel opzichten helemaal niet zo uniek zijn dan ze vaak denken. In deze film vertelt Robert Sapolsky over de overeenkomsten en de verschillen.

Robert Sapolsky ~ wat (niet) uniek is aan mensen

"If a rat is a good model for your emotional life, you're in big trouble." (Robert Sapolsky)

Robert Sapolsky verkent de oorzaken en de effecten van stress op ons lichaam. Zijn lab documenteerde als eerste de schade die stress aanricht in de hippocampus van ons brein. Elk jaar reist Robert naar Kenia om een groep bavianen te bezoeken, die stress ervaren op dezelfde manier waarop mensen dat doen. Door niveaus van hormonen en de aanwezigheid van stress-gerelateerde ziekten in elke aap te meten stelt Robert vast hoeveel stress ze hebben, en kijkt daarbij naar de gedragspatronen en persoonlijkheidsstructuren die eraan bijdragen. Dit heeft Sapolsky inzichten gebracht in het sociale gedrag van alle primaten.

Sapolsky kan fantastisch vertellen. Hij heeft een aantal populaire boeken geschreven, waaronder 'Why Zebras Don’t Get Ulcers' en 'The Trouble With Testosterone'. Dit filmpje is niet alleen interessant, het tovert ook een glimlach op je gezicht. Helaas zijn de nederlandse ondertitels nog niet beschikbaar.

-- bekijk de film op onze website -->

 

~ boekbespreking ~
door Els Van Sonhoven

We are One
Land en ziel van inheemse volksstammen

Stichting Survival international. Redactie: Joanna Eede

‘We are One’ is een publicatie van Survival International – de beweging voor inheemse volksstammen. Het boek is een collage van nooit eerder gepubliceerde teksten en prachtige foto’s, die de culturen van diverse inheemse volksstammen laat zien. Het toont hun rituelen, taal, geloof, gemeenschappen, festivals en vaardigheden – die allemaal worden bedreigd door onderdrukking van buitenaf.

Survival International helpt inheemse volksstammen met het verdedigen van hun leven, het beschermen van hun land en het bepalen van hun eigen toekomst. De organisatie streeft naar brede publieke steun, en wil vooroordelen en racisme die ten grondslag liggen aan de vernietiging van inheemse stammen tegengaan.

Door ‘We are One’ te kopen help je mee aan de bescherming en het overleven van de traditionele wijsheid van deze mensen, die nog weten hoe ze in harmonie met de natuur kunnen leven. Hieronder vertelt Xlarema Phuti, Gana Bosjesmanvrouw uit Botswana, over haar ervaringen met trancedans:

“Als ik de trancedans dans, praat ik met de voorouders om me te helpen de zieke te genezen. Ik ben genezer geworden omdat ik eens toen ik sliep, droomde dat ik een genezer was. Zo kwam het tot mij en begon ik met dansen en genezen. Ik was nog maar jong toen ik genezer werd. Ik droomde, en het dansen en genezen begon. Toen ik de trancedans begon te dansen kon ik mensen voelen aan hun bloed en geur, en ik ging dan naar die persoon toe en begon hem te genezen.

Wanneer ik neerval, voel ik het bloed van de voorouders en praat ik met ze; dan voel ik degene die ziek is. Dus als ik neerval en in een trance slaap, is dat omdat ik iets uit het bloed van de zieke heb genomen.

Wanneer ik dans, begin ik me zorgen te maken over de zieke en voel ik dat ik in de gemoedstoestand ben om te genezen. De voorouders spreken tot mij via mijn bloed; ik voel dat er iets gebeurt, iets spiritueels. Als ik de persoon aanraak zoek ik naar de plaats waar de ziekte zich in die persoon bevindt. Ik zie de voorouders met mijn ogen als ik met ze praat in de trancedans.” (Xlarema Phuti, uit ‘We are One, p 128)

Klik hier voor de Nederlandstalige website van Survival International: www.survivalinternational.nl

-- Koop dit boek bij Azur.be (België) -->
-- Koop dit boek bij Bol.com (Nederland) -->

 

~ Agenda van Activiteiten ~
januari t/m juli 2010
 

van 21 januari t/m 20 juni - Sint-Truiden
Professionele Trancedans Opleiding

1 februari t/m 29 maart - Antwerpen
Trancedans Avondreeks (8x)
ook 5-beurtenkaart mogelijk!

6 februari - Utrecht
Special: 'Dance Of The Energizers'

13 februari - Eindhoven
Trancedans - Thema 'Passie'

7 maart - Antwerpen
Gratis Trancedans Proefles

13 maart - Eindhoven
Trancedans - Thema 'Bestemming'

27 maart - Rijswijk
Trancedans Avondworkshop

8 t/m 11 april - Sint-Truiden
Ontwaken in je Levenskracht ~ 4-daagse lenteworkshop

24 april - Eindhoven
Trancedans - Thema 'Hart'

26 april t/m 21 juni - Antwerpen
Trancedans Avondreeks (8x)
nu ook 5-beurtenkaart mogelijk!

22 mei - Eindhoven
Trancedans - Thema 'Stem'
24 april - Eindhoven
Trancedans - Thema 'Inzicht'

24 april - Eindhoven
Trancedans - Thema 'Spirit'

23 t/m 28 juli - Toskana Therme
Baden in de Levensstroom ~ herbronningsweek

 

Workshop op locatie? Programma op maat?

 


Voel je vrij om dit bericht door te sturen!
Tips, teksten en reacties zijn welkom:
---contactformulier-->