Trancedans E-zine
jaargang 2 nr. 8 - november 2009

redactie: Els Van Sonhoven
vormgeving:
Aernoudt Knecht

Tips en reacties zijn welkom: contact

 
 

Inhoud

 

~ voorwoord ~
door Aernoudt Knecht

Themanummer: Professor Trance & The Energizers

Onlangs interviewden Els en ik Alain Eskinasi in zijn studio in Amsterdam. Dit was voor mij een heel bijzondere ervaring omdat mijn eerste kennismaking met Trancedans samenviel met de klanken van de muziek die Alain en Pim Kilian in de jaren '90 maakten.

Het was in Hilarion, een new age winkel in Nijmegen, waar ik als student veel van mijn tijd doorbracht. Deze keer viel mijn oog op een boek in de etalage, 'Trancedance, the dance of life', van Frank Natale, dat als pakket verkocht werd met de CD 'Shaman's Breath'. De eigenaresse van de winkel zette de CD voor me op, ik deed de koptelefoon op en de klanken raakten mijn trommelvliezen... wat een ervaring! Ik had nog nooit zoiets gehoord en wist al na de eerste seconden dat ik deze CD móest hebben. In de dagen erna verslond ik het boek, en danste ik mijn eerste stapjes met gesloten ogen op mijn studentenkamertje. Er sneuvelden enkele kamerplanten en mijn huisgenote verklaarde me voor gek, maar dat kon me niets schelen. Plots was ik thuis en in beweging. Het leven zou nooit meer hetzelfde zijn...

Niet alleen voor mij, maar voor heel veel mensen wereldwijd is de muziek van Professor Trance een geschenk. Alain en Pim stonden aan de wieg van de hedendaagse trancedans muziek, en samen met anderen verrichtten zij het pionierswerk waar wij veel aan te danken hebben...

 
 

~ inleiding ~

Wie is Alain Eskinasi?

Alain EskinasiWaar ben je geboren en opgegroeid? Heb je kinderen?
Alain:
Ik ben geboren en opgegroeid in Amsterdam, m´n moeder is Française en m´n vader een Hollander. Ik woon met m´n dochter van 10 jaar boven m'n studio in Amsterdam.

Wanneer begon je muziek te maken?
Alain:
Ik was 9 jaar toen ik voor het eerst droomde dat ik voor een publiek stond. Vanaf dat moment zeurde ik m´n ouders gek... Na drie maanden gaven ze toe en kochten me een gitaar. Ik speelde in m´n eerste bandje toen ik 15 was, op m´n 18e was ik professioneel gitarist en toen ik 25 was leerde ik mezelf keyboard spelen.

Wat zijn de invloeden van verschillende culturen in je muziek?
Alain:
Ik luisterde vroeger naar soul, funk, afrikaanse muziek, reggae, rock en jazz... en ben altijd gefascineerd geweest door vreemde culturen en klanken, etnische muziek en vreemde instrumenten. Altijd op zoek naar dat nieuwe geluid, die nieuwe kleur... (Ik wilde eigenlijk Indiana Jones worden,maar die job was al weg.) In mijn werk vind je invloeden van Afrikaanse, Australische, Polynesische, Jamaicaans, Aziatische, Braziliaanse, Native American en Europese sjamanistische muziek. Ook musici als Brian Eno, Jon Hassel, Klaus Schulze, Steve Roach en Pink Floyd hebben mij enorm beinvloed.

Dans je zelf graag?
Alain: Ja... en zeker in de studio, wanneer ik net iets gemaakt heb en niemand het ziet, haha! Als percussionist kun je ook heel moeilijk stil zitten... maar nog liever schrijf, speel en draai ik de muziek die jullie tot dansen verleidt.

Wanneer ontstond je interesse in dansrituelen en trance?Brainscapes
Alain:
Als kind woonde ik vlakbij het Tropenmuseum in Amsterdam... ik zat er bijna elke dag. De mensen van de muziek-etnologische dienst vonden mij een grappig kind. Ze vertelden me over de instrumenten en ik kon een heleboel instrumenten uitproberen. Mijn interesse groeide nog tijdens de samenwerking met Jim Wafer en Frank Natale. Het viel mij op dat new age muziek vaak erg zweverig is en weinig verbinding met de aarde maakt. Toen ik Mandingo en Lakota dansrituelen zag, was ik gefascineerd door de combinatie van spiritualiteit en gronding. Aarde is mijn element. Ik probeer dit altijd in mijn muziek te brengen.

 

~ hoe het begon ~

Brainscapes

BrainscapesHoe ontstond het project Brainscapes?
Alain:
In 1989 trad ik veel op met mijn new age project ´Dreamscapes´, en bracht cassettes uit. Didgeridoo-speler Jim Wafer speelde toen overal in de stad op straat... we hebben elkaar een jaar lang bijna ontmoet... toen we elkaar leerden kennen klikte het meteen. Jim Wafer is de beste didge speler waar ik ooit mee samenwerkte. We waren één van de eersten die didgeridoo en elektronische muziek combineerden. Jim had een 'brainwave-synthesizer' gebouwd die ik op mijn synthesizers kon aansluiten. (Tot dan brachten brainwavesynthesizer een hoogst irritant scala van biepjes ten gehore, met deze uitvinding was dat afgelopen.) Het live healing muziekproject "The Electric Dreamtime" werd geboren en we brachten onder die naam een tiental cassettes uit in de periode '90-'92.

--- bestel de CD Brainscapes online -->

BrainscapesAlain: Jim Wafer had een systeem waarmee we 50 mensen van koptelefoon en brainwave-bril konden voorzien voor een ligconcert. Wij improviseerden live op het podium over de brainwave-patronen met didgeridoo, Tibetaanse klankschalen, synthesizers, samplers en percussie. Na twee jaar touren, brachten we in 1992 een CD op de markt in samenwerking met New Age centrum Venwoude. Het was maar een kleine oplage, alleen voor onze healing muziekpraktijk bedoeld, maar het sloeg erg aan... De titel van het album was 'Brainscapes', en in 1995 werd het uitgebracht bij Higher Octave music. Toen ik met m´n tweede album 'ChakraDancer' aankwam, adviseerde Higher Octave mij om dit uit te brengen onder de projectnaam´Brainscapes´.

 

~ samenwerking met Frank Natale ~

Professor Trance & The Energizers

Wanneer ontmoette je Frank Natale?
Alain: Frank benaderde mij in 1993. Hij gebruikte ´Brainscapes´ in zijn Trancedance praktijk en wilde dat ik een soortgelijk album voor hem creëerde waar hij zijn teksten en concepten in kon verwerken. Ik vroeg mijn schrijfpartner en beste vriend Pim Kilian om mee te werken aan dit project. Het album was getiteld 'Energise' en kwam via TNI music als cassette op de markt. Op de een of andere manier kwam het op een tuinfeest in Miami terecht, waar Chris Blackwell van Island records het hoorde, en zo evolueerde het tot 'Shaman's Breath'.

Professor Trance - Shaman's BreathWelke albums maakte je samen met Pim Kilian en Frank Natale?
Alain: In de periode 1993 tot 1999 maakten we samen de volgende albums: Energise (cassette), Shaman's Breath, Kiva: Dancers of Eternity (cassette), MegaOm, Rites Of Passage, Shamans Double drumming (cassette), Medicine Trance 1 en 2, Tarantella, The BullshitDance, Sacred Rites ... en nog een heleboel materiaal dat nooit werd uitgebracht. In 1999 verhuisde Frank Natale naar San Francisco, waar hij nog een Professor Trance album creëerde in samenwerking met de muzikant Wolfman: "Dance your Animal". En dan is er nog "Breath of Fire", het album dat Frank maakte voor hij ons erbij betrok.

Wij kennen Frank Natale als Professor Trance, was jij dan één van de Energizers?
Alain: Frank bedacht die naam. Hij was Professor Trance: de bedenker van het concept, antropoloog, psycholoog, en hij noemde zichzelf 'neo-sjamaan'. Pim Kilian en ik waren de Energisers: de componisten en muzikanten. We brachten ook verschillende dingen uit onder de naam ´Natale, Eskinasi & Kilian´. Sinds Frank in 2002 naar de volgende wereld vertrok, houden wij de muzikale trancedance-fakkel hoog, en zijn dus tegelijkertijd Professor Trance én de Energisers...

Professor Trance - Shaman's BreathHoe verliep de samenwerking?
Alain:
Frank Natale was een geweldig tekstschrijver en conceptualist, een spiritueel en gedreven mens. Hij luisterde naar ons werk en bedacht er een concept omheen dat ons inspireerde om track na track te schrijven en te herschrijven. Hij maakte tijdens zijn reizen veldopnames van muziek en rituelen, en had een enorme bibliotheek wereldmuziek en boeken over het gebruik van muziek in sjamanistische culturen. Drie jaar lang was mijn studio boven de danszaal van het Trancedance centrum in Amsterdam... ik woonde er zowat. Onze tracks gingen direct van de mengtafel de dansvloer op... zo konden we meteen uitproberen of ze werkten. Professor Trance - Shaman's Breath

Ik vond nog enkele oude albums op casette: Elemental Dance en Kiva. Komen die nog uit op CD?
Alain:
´Elemental dance´ is een Trancedance project dat ik met vrienden in California heb geproduceerd en de CD is in Amerika online verkrijgbaar. De catalogus van het label 'Soundings of the Planet' bevat meer CD´s van deze formatie, die nu ´The Sedona Shapeshifters´ heet. De oude albums op casette waren kleine oplages en zijn enkel nog online op de verzamelsites te vinden. Pim Kilian en ik zijn het label 'Xingu Records' gestart om deze werken in de nabije toekomst opnieuw uit te brengen: www.myspace.com/professortranceandtheenergisers

--- bestel de Professor Trance CD's online -->

 

~ nieuwe albums ~

Brainscapes ~ Sacred Spaces

Brainscapes - Sacred SpacesJe nieuwe Brainscapes album ´Sacred Spaces´werd uitgebracht bij Oreade. Hoe is dat ontstaan?
Alain:
Toen HigherOctave in 2000 werd verkocht aan Virgin, had ik net mijn platencontract vervuld en keerde terug naar Nederland om daar een studio te bouwen. Ik raakte betrokken bij het Brasilectro project "Electrococo" waarmee ik 5 jaar getourd heb. M'n new age projecten geraakten een beetje op de achtergrond... maar ik schrijf elke dag muziek en maak opnames en af en toe zit daar meditatie muziek bij. Omdat ik daar geen platenmaatschappij voor had, legde ik die stukken op de plank. Na 9 jaar had ik er zoveel bij elkaar, dat ik Oreade muziek in Nederland benaderde, die het album meteen aannam. Het duurt een tijd om zo'n album te creëeren.... het vraagt veel aandacht en liefde. Daarom breng ik niet zo vaak wat uit met Brainscapes. Maar nu heb ik nog 3 concept-albums op de plank liggen: www.myspace.com/brainscapes


Professor Trance ~ komen er nog nieuwe albums?

Waar ben je nog mee bezig en wat kunnen we nog van je verwachten in de toekomst?
Alain:
Van Brainscapes en Professor Trance liggen er verschillende titels klaar voor release. Onder de naam Brainscapes geef ik healing concerten en draai als DJ op healing muziekfestivals. Ik hoop dit in de toekomst meer te gaan doen. Ik werk ook samen met Kailash Kokopelli, een zeer getalenteerd soundhealer en oprichter van het Hamsa Healing music & Sacred Arts festival in Zuid Zweden. Kailash speelt op de nieuwe Brainscapes albums, en ook ben ik zijn nieuwe cd album aan het produceren: www.myspace.com/kailashkokopelli

In clubs en op de podia ben ik als DJ Raskinoisy te beluisteren. Ook ben ik deel van het DJ-collectief The Dubious Brothers dat maandelijkse Dubstep, Reggae en Brasil parties in en rond Amsterdam organiseert. www.myspace.com/alaineskinasi

 

~ speciaal evenement ~

Dance Of The Energizers
met live muziek door Alain Eskinasi

donderdag 14 januari 2009

Ter gelegenheid van ons hernieuwde contact hebben we Alain Eskinasi gevraagd om samen met ons een speciaal evenement te verzorgen. Het wordt een feestelijke avond met een trancedans, hapjes en drankjes en live muziek van Alain. De trancedans zal langer en intensiever zijn dan je gewend bent. Het is zeker de moeite waard om hiervoor naar Amsterdam te komen. We ronden de trancedans op tijd af om nog de trein naar andere delen van het land te nemen.

Organisatie
Rudie Tegelaers en Aernoudt Knecht

Dance Of The EnergizersDance Of The EnergizersLocatie
Stichting DHZ te Amsterdam
Warmoesstraat 119-1
op 5 min van het Centraal Station

Tijdstip
deuren open om 19u
'Dance Of The Energizers' om 20u
Chill-out en dansen tot 0u

Deelname: €30 - student/uitkering: €25
inclusief 2 drankjes

---graag vooraf inschrijven-->

 

~ geschenk voor onze leden ~

Dance Of The EnergizersGeschenk van Alain Eskinasi Pim Kilian:
'Eternity 2009' - MP3

Het muzikale geschenk van Alain en Pim aan onze lezers is een prachtig nummer, sfeervol en intens, in de stijl die we van ´Professor Trance and the Energizers´ gewend zijn. Het nummer werd nooit eerder uitgebracht. Klik op onderstaande link om de muziek te beluisteren of te kopiëren naar je computer of MP3-speler.

download track online -->

 

~ Agenda van Activiteiten ~
november 2009 t/m juli 2010
 

zondag 29 november - Sint-Truiden
Helende Schepping - Dagworkshop

4 december - Eindhoven
Trancedans - Thema 'Spirit'

van 19 t/m 23 december 2009 - Toskana Therme
Baden in de Levensstroom ~ herbronningsweek 

2 januari 2010 - Rijswijk
Trancedans met Live Droomtijd Klankconcert

9 januari t/m 10 juli - Eindhoven
Trancedans Avondreeks (7x)

9 januari - Eindhoven
Trancedans - Thema 'Wortels'

14 januari - Amsterdam
Special: 'Dance Of The Energizers' (zie hierboven)

van 21 januari t/m 20 juni - Sint-Truiden
Professionele Trancedans Opleiding

1 februari t/m 29 maart - Antwerpen
Trancedans Avondreeks (8x)
ook 5-beurtenkaart mogelijk!

7 maart - Antwerpen
Gratis Trancedans Proefles

26 april t/m 21 juni - Antwerpen
Trancedans Avondreeks (8x)
nu ook 5-beurtenkaart mogelijk!

8 t/m 11 april - Sint-Truiden
Ontwaken in je Levenskracht ~ 4-daagse lenteworkshop

23 t/m 28 juli - Toskana Therme
Baden in de Levensstroom ~ herbronningsweek

 

Workshop op locatie? Programma op maat?

 


Voel je vrij om dit bericht door te sturen!
Tips, teksten en reacties zijn welkom:
---contactformulier-->