Trancedans E-zine
jaargang 2 nr. 7 - september 2009

redactie: Els Van Sonhoven
vormgeving:
Aernoudt Knecht

Tips en reacties zijn welkom: contact

 
 

Inhoud

 

~ voorwoord ~
door Aernoudt Knecht

Kleur bekennen

Sjamanisme is een eindeloos boeiend onderwerp. Wanneer je jezelf erin verdiept gaat er een kleurrijke wereld voor je open die een inspiratiebron kan worden voor alle aspecten van je leven. Ondanks de veelkleurigheid worden sjamaanse rituelen altijd gekenmerkt door eenvoud in vorm, en het sjamaanse pad is altijd een natuurlijk pad, in diepe verbinding met de planeet.

Wat is sjamanisme en wat heeft sjamanisme ons hedendaagse leven te bieden? De antwoorden op die vragen roepen vooral nieuwe vragen op. Zo gaat dat met integere spirituele ontwikkeling: spiritualiteit is een 'quest', een zoektocht waarin geen sluitende antwoorden op levensvragen te vinden zijn. De sjamaan is een zoeker die altijd bereid is buiten de veilige en bekende gebieden te treden, en de inzichten die daaruit voortkomen toe te passen op het leven op aarde.

In dit e-zine willen we graag enkele van de kleuren van het sjamanisme in de verf zetten, met een interview, boekbespreking, voordracht en het EarthDance initiatief. Els brengt ons twee films waarin Wade Davis ons laat zien hoe veelkleurig de menselijke expressie is, en waarom het belangrijk is om in onze globaliserende wereld ruimte te scheppen voor de veelkleurigheid van cultuur. We zijn allemaal culturele wezens, en dat bepaalt hoe we naar onszelf en de wereld kijken, en hoe we ons eigen leven en de wereld vormgeven. Wade Davis verwoordt het mooi in één van de films:

"Een kind uit de Andes, dat wordt grootgebracht met het idee dat deze berg de boot is van een spirit die hem/haar tijdens zijn/haar leven begegeleidt, zal een wezenlijk ander mens worden dan een kind uit Montana, dat wordt grootgebracht met het idee dat deze berg een stapel rotsen is, bedoeld om te delven. Of deze berg de boot is van een spirit, of een berg delfstoffen, is irrelevant. Het is vooral interessant hoe de metafoor de relatie tussen het individu en diens omgeving definieert."

Tenslotte mogen we jullie een nieuw muzikaal geschenk van 'I am Uman' aanbieden. Ik nodig je uit om je te laten inspireren en om je kleuren met trots te dragen!

 
 

~ activiteit in de kijker ~

Spiritueel Café, Centrum Aquamarijn, Eindhoven
zondag 27 september van 19u30 tot ongeveer 22u30

Het Spiritueel Café is een ontmoetingsplaats om ervaringen op het gebied van spiritualiteit en religie te delen en uit te wisselen. Deze avond neemt Aernoudt je mee op reis door de evolutie van onze soort: van herinneringen uit vervlogen tijden, tot een nieuwe visie op de toekomst. Na de lezing is er tijd om met elkaar na te praten.

Voordracht door Aernoudt Knecht
"de Wedergeboorte van de Sjamaan"

Of het nu gaat om de uitdagingen in je moderne leven als individu, of om de globale toekomst van onze soort, onze tijd roept om een herziening van onze visie. Mensen leven in een wereld van ideeën. We zijn allemaal product van onze cultuur en opvoeding, en we creëren allemaal denkbeelden (over onszelf, ons leven, enz.) die zowel een gevangenis als bevrijding kunnen scheppen voor onszelf, en voor anderen.

Onze cultuur is in crisis en mensen realiseren zich dat ze een doodlopende weg zijn ingeslagen. De moderne herleving van het archetype van de sjamaan, is een natuurlijke reactie op de uitdagingen van deze tijd. Dit is niet zomaar een nostalgisch verlangen of een vlucht uit de dagelijkse werkelijkheid. Integendeel, met de wedergeboorte van de ideeën en praktijken van de sjamaan bereiden we ons voor op een nieuw tijdperk, een sprong die ongekend is in de evolutie van het bewustzijn op onze planeet.

Deelnemen: € 7,50
vooraf inschrijven is NIET nodig
Centrum Aquamarijn, Stratumsedijk 57, 5611 NC Eindhoven
---routebeschrijving-->

 

~ nieuw artikel op de website ~

Een interview over sjamanisme
met Roel Crabbé

"Een leven in overgave aan Spirit wil zeggen dat we ons openen voor het hoogste potentieel, door onze geest steeds opnieuw te vernieuwen en ons te richten op het hoogste goed, in alles wat we doen. En dit niet als een vaag of abstract gegeven, maar als een manier van leven, heel concreet en tastbaar, vanuit een levende en persoonlijke relatie met scheppend bewustzijn." (Roel Crabbé)

Roel Crabbé draagt samen met zijn vrouw Griet Heylen ´Anam Cara´, waar zij, in dienst van de transformerende kracht van liefde en spirit, workshops, trainingen, ceremonies en individuele consulten geven. Roel is gastdocent bij de Trancedans Jaartraining, en werkt ook regelmatig mee aan onze Trancedans met Droomtijdconcerten. We interviewden hem over zijn leven en werk.

-- Lees het interview met Roel Crabbé online -->

 

~ boekbespreking ~
door Aernoudt Knecht

Paul Uccusic: De sjamaan in ons
288 pagina's | Uitgeverij Ankh-Hermes | november 1993
ISBN: 9020256084

Paul Uccusic werd geboren in 1937, en studeerde scheikunde, natuurkunde en wiskunde aan de universiteit van Wenen. Hij werkte als journalist voor verschillende Weense bladen, en verdiepte zich in esoterie, spiritualiteit en heling. In 1981 ontmoette hij Michael Harner en intussen is Uccusic het hoofd van de Europese afdeling van Harner's Foundation for Shamanic Studies.

Dit boek is een typische expressie van de 'Foundation for Shamanic Studies', waar Uccusic als lesgever aan verbonden is. Hij geeft een mooi en helder overzicht van wat sjamanisme is, en hoe het in verschillende vormen in de wereld beoefend wordt.

Uccusic beschrijft hoe we de denkwijzen, methoden en technieken van de sjamaan kunnen gebruiken om onze lichamelijke en geestelijke gezondheid te verbeteren, en om het contact met de kosmos en de natuur te herstellen. Hij behandelt onderwerpen zoals de niet-alledaagse realiteit, krachtdieren, medicijnplanten, de levensboom, andere werelden enz. Het is een handboek bedoeld om je te helpen je eigen sjamaanse weg te bewandelen. Uccusic is er met dit boek zeker in geslaagd het sjamanisme te vertalen naar onze hedendaagse realiteit.

--- bestel dit boek online -->

 

~ filmbespreking ~
door Els Van Sonhoven

Wade Davis ~ over Wereldbeelden wereldwijd

"Every language is an old-growth forest of the mind." (Wade Davis)

Antropoloog en etnobotanicus Wade Davis vertelt in deze films over de fascinerende wereldbeelden van oorspronkelijke culturen. Hij vindt de etnosfeer (de culturele tegenhanger van de biosfeer) de belangrijkste erfenis van de mensheid, en omschrijft die als “de som van alle gedachten en dromen, mythen, ideeën, inspiraties en intuïties die in de wereld gebracht werden door de menselijke verbeelding sinds de dageraad van het bewustzijn”.

Wade Davis werkt samen met Ecotrust en andere organisaties om de diversiteit op de planeet te beschermen. Hij richtte de website Cultures on Edge op en maakt reportages voor National Geographic.

Wade Davis spreekt erg gepassioneerd en vrij snel. Er zijn geen nederlandse ondertitels beschikbaar, maar je kan de engelse ondertitels aanzetten om beter te kunnen volgen.

-- bekijk de films op onze website -->

 

~ geschenk voor onze leden ~
door Aernoudt Knecht

Professor Trance and the Energizers

Een tijdje geleden interviewden we Alain Eskinasi, die samen met Pim Kilian aan de wieg stond van de trancedans muziek, en bekende albums maakte zoals 'Shaman's Breath' en 'Medicine Trance'. Op de resultaten van dat interview en het muzikale geschenk van Alain aan onze lezers moet je nog even wachten...

I am Uman - "Second Born"

De afgelopen tijd heeft Manu ook niet stilgezeten, en hij stuurde ons een nieuwe track van I am Uman. Ook deze keer mogen we zijn muziek schenken aan onze lezers. Dit nummer neemt je, door de mix van klanken en een lekkere beat, heerlijk mee op reis naar onbekende en nieuwe dimensies. Veel luister- en dansplezier!

nieuwe track, Second Born: download track online -->

 

~ Earthdance ~
door Els Van Snohoven

“In 1996, tijdens een vision quest in Egypte, had ik een visioen van een wereldwijd dansfeest waarbij mensen op vele plaatsen in de wereld op hetzelfde moment op dezelfde muziek dansten. Zo werd Earthdance geboren.” (Chris Deckker, oprichter van Earthdance)

Earthdance is een organisatie die vrede wil promoten door zoveel mogelijk mensen van over de hele wereld samen te laten dansen met een gemeenschappelijke intentie: vrede en levenskwaliteit op aarde. Tijdens het Earthdance vredesfestival in 2007 werd er gelijktijdig gedanst op meer dan 300 plaatsen in 60 landen.

-- Bekijk het filmpje op onze website -->

Op 26 september 2009 vindt het dertiende Earthdance festival plaats. In Amsterdam kan je meedansen tijdens een tweedaags festival, maar je kan ook gewoon samenkomen met vrienden of het evenement volgen op Earthdance TV. De organisatoren hopen op 1 miljoen deelnemers.

Peace Watch
Het moment van het wereldwijde vredesgebed (prayer for peace) valt Nederland en België op zondag 27 september om 1 uur ‘s morgens. Earthdance organiseert ook twee maal per dag een wereldwijde meditatie, zie:

--- EarthDance pagina met Peace Watch op onze website -->

 

~ Agenda van Activiteiten ~
september 2009 t/m april 2010
 

van 18 september t/m 4 december - Eindhoven
Trancedans Avondreeks (4x)
ook per losse avond te volgen

zondag 27 september - Eindhoven
lezing: Wedergeboorte van de Sjamaan

van 5 oktober t/m 14 december - Antwerpen
Trancedans Avondreeks (10x)
Nieuw: maandagavonden,
nu ook 5-beurtenkaart mogelijk!

zondag 10 oktober - Rijswijk
Trancedans Avondworkshop

van 22 oktober 2009 t/m 20 juni 2010 - Sint-Truiden
Professionele Trancedans Opleiding ~ Jaarprogramma

zondag 29 november - Sint-Truiden
Helende Schepping ~ Dagworkshop

van 19 t/m 23 december 2009 - Toskana Therme
Baden in de Levensstroom ~ 5-daagse herbronningsweek 

van 8 t/m 11 april 2010, Sint-Truiden
Ontwaken in je Levenskracht ~ 4-daagse lenteworkshop 


Workshop op locatie? Programma op maat?

 


Voel je vrij om dit bericht door te sturen!
Tips, teksten en reacties zijn welkom:
---contactformulier-->