Trancedans E-zine
jaargang 2 nr. 5 - juni 2009

redactie: Els Van Sonhoven
vormgeving:
Aernoudt Knecht

Tips en reacties zijn welkom: contact

 
 

Inhoud

 

~ voorwoord ~
door Els Van Sonhoven

Een keerpunt voor de planeet
De zomerzonnewende is het moment waarop de zon haar meest noordelijke positie bereikt ten opzichte van de aarde, en loodrecht boven de Kreeftskeerkring staat. Deze gebeurtenis luidt op het noordelijke halfrond het begin van de zomer in, en vond dit jaar plaats op 21 juni om 05.45 uur. Al duizenden jaren vieren vele culturen tussen 20 en 24 juni het Midzomerfeest, waaronder de Kelten, de Germanen en de Slaven in Europa; de Joodse Essenen, de Berbers en de Arabieren in Noord-Afrika; de Chinezen in Azië; en de Hopi en de Nachez in Amerika.

De vroegchristelijke kerk was vooral actief in de steden. De mensen die leefden volgens het natuurlijke ritme van de planeet en de zonnefeesten vierden, werden ‘paganus’ genoemd. Dit Latijnse woord betekent ‘van het land’, dorpeling’ en is verwant met ‘peace’. De later gebruikte term ‘heiden’ komt waarschijnlijk uit het Gotisch en betekent ‘levend op de heide’. Toen het christendom zich over grote delen van Europa verspreidde, werden de lichtfeesten een essentieel onderdeel van de christelijke vieringen: de geboorte van Jezus wordt gevierd rond midwinter (24 december) en de geboorte van Johannes de Doper rond midzomer (24 juni).

Het aansteken van vreugdevuren tijdens de midzomerfeesten lijkt een algemeen aardse traditie. En er is reden tot vreugde, want steeds meer mensen kiezen ervoor om de cultuur waarin zij opgroeiden van binnenuit te hervormen. Zij kiezen voor een aards-realistisch wereldbeeld en een levenswijze die de grenzen van de planeet en de rechten van hun nakomelingen respecteert. Meer hierover kan je lezen in mijn artikel ‘Trancedans in transitie’.

Ik wens jullie een fijne zomer, en Aernoudt ook,
Els

 
 
 

~ activiteit in de kijker ~

Trancedans in de Natuur... aan het Water
in Natuurgebied de Delftse Hout

In de nazomer houden we, in een prachtig natuurgebied vlakbij Delft, een trancedans buiten aan het water.

Soul Retrieval

We hebben allemaal momenten in ons leven meegemaakt waarin we iets van onze onbevangen natuur hebben opgeofferd, waarin de integriteit van onze ziel is aangetast.

Deze avond staat in het teken van natuurlijke heel-wording en integratie.

! schrijf nu alvast in je agenda: vrijdag 4 september !
-- binnenkort meer info -->

 
 

~ nieuw artikel op de website ~
door Els Van Sonhoven

Trancedans in Transitie

“De meest fundamentele veranderingen doorheen de geschiedenis waren niet het resultaat van wetten of oorlogen, maar van grote aantallen mensen die hun zienswijze veranderden” (Willis Harman)

Wij zijn de aarde
Ik ben nog opgegroeid met het wereldbeeld dat de aarde het bezit is van de mens en dat de mens het eindpunt is van de evolutie. Ondertussen weet ik dat wij deel uitmaken van de aarde en zonder haar niet kunnen bestaan. En wetenschappelijk onderzoek onthulde dat elke nieuwe generatie gemiddeld 20 percent hoger scoort op de intelligentieschaal dan de vorige generatie...

..... lees de rest van het artikel online -->

 
 

~ boekbespreking ~
door Els Van Sonhoven

Rob Hopkins: Het Transitie-handboek
Uitgeverij Jan van Arkel | 2009 | ISBN: 978 90 6224 485 0
Tweekleuren paperback | Formaat 23 x 23,5 cm | 276 pagina’s | Prijs: 17,50 euro

“Een positieve visie van de toekomst daagt onze cultuur uit om open te staan voor verandering, en om een geest van creativiteit te aanvaarden die de structuur van onze cultuur verandert.“ (David Spangler)

In 2006 startte Rob Hopkins in het Engelse stadje Totnes het eerste Transitie Initiatief (Transition Town). Dit was het begin van een wereldwijde beweging, die in het najaar van 2008 ook in Nederland en Vlaanderen actief werd. Inmiddels zijn er in de Lage Landen al meer dan vijftig Transitie Initiatieven opgestart. Transitie Initiatieven zijn lokale gemeenschappen die aan de slag gaan om hun eigen stad, wijk, dorp of (ei)land meer zelfvoorzienend te maken en veerkrachtig tegen schokken van buitenaf, zoals piekolie (zie het artikel ‘Trancedans in Transitie’), klimaatverandering en een economische crisis.

Het Engelse ‘Transition Handbook’ uit 2008 bevat een schat aan informatie en inspiratie voor lokale initiatiefnemers. Op 17 mei 2009 verscheen de Nederlandse vertaling, dankzij een team van 50 vrijwilligers uit Vlaanderen en Nederland. De integrale vertaling is aangevuld met drie hoofdstukken die niet in de Engelse uitgave staan: Economieën in Transitie, Transitiesteden en -dorpen in Vlaanderen, en Transition Towns in Nederland. Ook de bronnenlijst is sterk uitgebreid en bevat veel Nederlandstalige bronnen.

Het Transitie-handboek is te koop in de boekhandel. Je kan de inhoud van het boek ook downloaden op de website van uitgever Jan van Arkel (elk hoofdstuk is een aparte pdf). Als je zelf een Transitie Initiatief wil opstarten en je omgeving wil informeren, dan kan je de powerpoint presentatie downloaden op www.moederaarde.org.

---bestel dit boek in België -->
---bestel dit boek in Nederland -->

 
 

~ Geschenken voor onze leden ~
Nieuwe muziek op komst...

Hou je mailbox in de gaten want binnenkort hebben we interessant muzikaal nieuws voor je, over een artiest die aan de wieg stond van de hedendaagse trancedans muziek, en samen met anderen het pionierswerk verrichtte waar wij veel aan te danken hebben.

Op het vlak van trancedans muziek is het een tijdje stil geweest rond deze muzikant, maar wij hebben vernomen dat er nieuwe albums aankomen! Aanleiding voor een interview dus... en op naar zijn studio in Amsterdam.

We mogen binnenkort muziek weggeven aan iedereen die op ons e-zine is geabonneerd! Stuur deze link door aan je vrienden, want iedereen die voor de volgende editie is ingeschreven, zal de muziek ontvangen:

www.Trancedans.net/e-zine

 
 

~ Ervaring van een deelnemer ~
door Carla Van Den Eeckhoudt

Al dansend verwerken, het kan!

"Na een moeilijke periode in mijn leven kwam ik bij Aernoudt terecht. In die tijd voelde ik mij vooral slachtoffer, geviseerd, tekort gedaan en teleurgesteld in het leven, de mensen en de maatschappij. Ik voelde zero naïviteit, zero vertrouwen en zero gevoel van liefde, vooral wrok en woede vanuit onmacht. De eerste trancedans was een ongelooflijke ervaring en bracht mij in verwarring. Ik kreeg een wijze boodschap, twijfelde aan de kracht van mijn 'ego', was enerzijds opgewonden, anderzijds voorzichtig, en vooral benieuwd naar een vervolg.

De tweede en de derde trancedans werd ik terug gekatapulteerd naar het verleden. Het allerlaatste wat ik wou was herbeleving, ik kwam immers om mij te ontspannen. Maar deze herbeleving gaf mij begrip, het begrip gaf mij inzicht en het inzicht gaf mij de kracht om los te laten. Ik heb gehuild, ik heb gelachen, ik heb gedanst. Geblinddoekt gaf ik mezelf terug de vrijheid van binnenuit en stap voor stap verlegde ik mijn grenzen. Ik brak los uit de vicieuze cirkel en stond open voor wat zou komen. Een loslaten dat nog lang zou nazinderen, ik was terug op weg.

Eén jaar na mijn eerste trancedans nam ik in Orval deel aan ‘Ontwaken in Spirit’. Een mooi vervolg op 'mijn' jaar van verwerking want het heeft mijn hart geopend en mij nieuwe mogelijkheden getoond. Ik heb terug vertrouwen in het leven en in de mensen. Ik kan opnieuw voelen, genieten en houden van. Maar vooral heb ik rust en totale ontspanning gevonden.

Ik bewandel nu een pad waar ik van hou, en ik voel mij meer dan ooit tevoren mezelf. Ik ben zelfs dankbaar voor wat ik heb meegemaakt, ik ben dankbaar voor het moeilijke pad dat ik mocht bewandelen. Ik ben dankbaar voor mensen zoals Aernoudt, Els, Roel en Griet die de mogelijkheid creëren om deze weg te volgen want het heeft mij gebracht waar ik nu ben. 'Ik ben' en ik kijk er naar uit om stap per stap nog dichter bij mezelf te komen en nog meer 'te zijn'."

 
 

~ Agenda van Activiteiten ~
mei t/m oktober 2009
 

maandag 22 juni - Eindhoven
Trancedans Avondworkshop

van 4 t/m 9 juli - Toskana Therme
Baden in de Levensstroom ~ 6-daagse herbronningsweek

dinsdag 30 juni - Antwerpen
Trancedans Zomeravond

zondag 30 augustus - Eindhoven
Gratis Trancedans Proefles

vrijdag 4 september - de Delftse Hout
Trancedans aan het Water in de Natuur

zondag 6 september - Antwerpen
Gratis Trancedans Proefles

van 18 september t/m 4 december - Eindhoven
Trancedans Avondreeks (4x)

zondag 27 september - Eindhoven
lezing: Wedergeboorte van de Sjamaan

van 5 oktober t/m 14 december - Antwerpen
Trancedans Avondreeks (10x)

zondag 10 oktober - Rijswijk
Trancedans Avondworkshop

van 22 oktober 2009 t/m 20 juni 2010 - Sint-Truiden
Professionele Trancedans Opleiding ~ Jaarprogramma

 
Workshop op locatie? Programma op maat?

 


Voel je vrij om dit bericht door te sturen!
Tips, teksten en reacties zijn welkom:
---contactformulier-->