Trancedans E-zine
jaargang 2 nr. 4 - mei 2009

redactie: Els Van Sonhoven
vormgeving:
Aernoudt Knecht

Tips en reacties zijn welkom: contact

 
 

Inhoud

 

~ voorwoord ~
door Aernoudt Knecht

Nieuwe levensfases
Het idee voor een activiteitenkalender, waarin de trancedans workshops van verschillende mensen staan, was geboren in een tijd waarin nog vrijwel niemand een eigen website had. Wij vonden het belangrijk om het trancedans ritueel bekend te maken, en dus maakten wij daarvoor ruimte op onze website. Intussen is vrijwel iedereen mee met de tijdgeest en kan je de activiteiten van onze collega's voortaan vinden op:

Sara Dykmans: www.trancedansritueel.be
David J. en Christophe VT.: www.animamundi.be
Bart Wiegers: www.landvanbart.nl
Rudie Tegelaers: www.body-wise.nl

Themanummer: Water ~ bron van levenskracht
We komen allemaal voort uit het water en velen van ons keren er regelmatig terug tijdens vakanties of bezoekjes aan kuuroorden. Waarom houden mensen van water? Het heeft sommige wetenschappers ertoe gebracht onze soort de 'wateraap' te noemen. De meest bekende van eigen bodem is de arts Marc Verhaegen die in zijn boek
'In den beginne was het Water' antwoorden probeert te vinden op vragen over menselijke eigenschappen, die erop wijzen dat onze verre voorouders een wadend bestaan hebben geleid.

De 'Wateraaptheorie' stemt grootendeels in met met de gangbare evolutieleer, maar breekt met de 'Savannetheorie' die stelt dat de mens zich van de bosapen losmaakte, de Afrikaanse savanne bevolkte, en rechtop ging lopen om beter op wild te kunnen jagen. Volgens Verhaegen leefden onze voorouders niet in een warm en droog, maar in een warm en vochtig milieu. Ze leidden een wadend bestaan langs tropische meren en zeeën, en trokken van daaruit via rivieren het binnenland in, zich voedend met fruit, kokosnoten, schildpad- en vogeleieren, schaal- en schelpdieren, vis en waterplanten.

Al in de jaren twintig verkondigden artsen als G.L. Sera en Max Westenhöfer soortgelijke ideeën en in 1960 ontwikkelde Sir Alister Hardy zijn 'Aquatic Ape Theory'. Ook Desmond Morris besteedde hier aandacht aan in zijn 'Naakte Aap'. Niemand weet natuurlijk precies hoe het zit, het zijn allemaal theorieën en stukjes van de puzzel, maar deze ideeën over mijn voorouders prikkelen mijn geest over wie ik ben. Ik hou gewoon van water, voel me als een vis in het water, en ken weinig manieren die me net zo goed helpen ontspannen als mezelf onderdompelen in warm water...

 
 
 

~ activiteit in de kijker ~
met Aernoudt Knecht, Els Van Sonhoven, Roger Vossen en Kathleen Havermans

Baden in de Levensstroom
6-daagse herbronningsweek van 4 t/m 9 juli 2009

Wellnesspark Toskana Therme

Water en vuur geven stoom, een zuiverende waterdamp. Deze zomerweek biedt je de kans om te revitaliseren. We nodigen je uit om jezelf te laten onderdompelen in een geheel van krachtige rituelen voor transformatie en herbronning. Intensieve programma onderdelen worden afgewisseld met tijd om te drijven en ontspannen in het warme water... We zullen werken met:

Trance- en Dansrituelen
Heilig Bad Ritueel
Vuurritueel
Soul Retrieval Ritueel
Inspirerende Verhalen
Droomtijd Klankhealing
Aqua Wellness Bodywork

--meer lezen over het programma-->

‘Wellnesspark Toskana Therme’
Alle activiteiten in deze zomerweek vinden plaats in Toskana Therme, een uitgebreid complex van warmwaterbaden, inclusief sauna, stoombad, enz. Je kan er genieten van de helende eigenschappen van het heilzame warme water, waarin je kan drijven, diep kan ontspannen en de ervaringen van de dansen kan integreren.

‘Liquid Sound Temple’
Eén van de bijzondere baden in Toskana Therme is een prachtig koepelvormig tempelbad, waarin je kan baden in kleur en klank... Onder water omringen de geluidsgolven je van alle kanten en bereiken ze je niet alleen via je oren maar ook via je huid en beenderen. De trillingen van de muziek dringen via het water diep door in je wezen.

---meer info & inschrijven-->

 
 

~ muziekbespreking ~
door Els Van Sonhoven

Christian Bollmann: Aquarian Flow

Tijdens mijn vorige bezoek aan Bad Sulza, vond ik de CD ‘Aquarian Flow’ van Christian Bollmann in het winkeltje van Toskana Therme. Onder de noemer ‘Peace Pool Project’ maakte hij in 2003 in samenwerking met enkele andere muzikanten deze CD vol waterklanken. Het album bevat vijf nummers, met een lengte tot twintig minuten, en is bijzonder geschikt om op te reizen.

---tracks online beluisteren -->

Christian Bollmann (°1949) is een Duitse jazzmuzikant, dirigent, componist en muziekleraar. Hij werkte samen met wereldberoemde muzikanten en componisten zoals John Cage. In 1969 ontdekte hij in een compositie van Karlheinz Stockhausen het fenomeen boventoonzang. Sinds die tijd begon hij zijn stem steeds intensiever te gebruiken en werd zo wegbereider van de boventoonzang in Europa. Zijn label Lichthaus Musik produceerde ondertussen al 20 cd’s met genezende muziek.

In het volgende filmpje kan je een prachtig optreden van hem bekijken: ---bekijk online -->

 
 

~ boekbespreking ~
door Els Van Sonhoven

Masaru Emoto: Het Waterkristal Orakel
Koppenhol Uitgeverij b.v. | januari 2006 | ISBN10 908508055X

Twee derde van het aardoppervlak is bedekt met water, en twee derde van het menselijke lichaam bestaat uit water. Door gebruik te maken van fotografie, onthulde Masaru Emoto hoe waterkristallen veranderen wanneer men bepaalde gedachten op hen concentreert. Water dat wordt blootgesteld aan liefdevolle woorden laat schitterende kristallen zien, en water dat beïnvloed is door negatieve woorden ontwikkelt incomplete en asymmetrische vormen. Hieruit blijkt dat water een geheugendrager is, en Dr. Emoto is er dan ook van overtuigd dat zeewater het geheugen bezit van alle wezens die ooit in de oceaan hebben geleefd…

Dit kaartspel bevat 48 kaarten, verdeeld over vier groepen van twaalf: genezingskaarten, wijsheidskaarten, krachtkaarten en aardekaarten. Bij het kaartendeck zit een boekje met suggesties hoe je de kaarten kan gebruiken. Zo kan je een kaart uitkiezen die voor jou goed voelt en er een tijdje op mediteren, je kan een glas water op een kaart zetten om het water op te laden, enz...

---bestel dit boek online -->

Dr. Masaru Emoto werd geboren in Japan in 1943. Hij studeerde aan de Yokohama Municipal University en aan de Open International University, waar hij afstudeerde als arts voor alternatieve geneeskunde.

 
 

~ Waterdans ~
door Els Van Sonhoven

Ik wandel de Liquid Sound Tempel binnen en daal langzaam de trappen af. Enkele mensen liggen drijvend op het 250 miljoen jaar oude water uit de Triaszee. Kathleen wacht me op in het ronde tempelbad. M’n lichaam geeft zich over aan het heerlijk warme water. Liggend op m’n rug zie ik de prachtig gekleurde mandala in de koepel boven me. M’n ogen sluiten zich en ik ben omringd door zee en walviszang.

Kathleen neemt me in haar armen en draagt me door het water. Zacht en liefdevol, ik ben een baby in de baarmoeder, warm geborgen en veilig verbonden. M’n grenzen vervagen, ik vergeet waar mijn lichaam eindigt en mijn omgeving begint. Ik ben kind, ik ben water, wij zijn een stroom van knuffels zwevend in oneindigheid. Ik ben oceaan, moeder van het leven op aarde. Ik ben otter, speels en genietend. Ik dans doorheen het universum, eindeloos diep en eeuwig. Mijn watervrees verdwijnt, de spanningen in mijn lichaam lossen op…

Kathleen Havermans werd opgeleid tot Aqua Wellness Bodyworker in Toskana Therme (Bad Sulza, Duitsland). Aquawellness is een vorm van lichaamswerk die plaatsvindt in heerlijk, omhullend warm water van 35°c. Meer informatie vind je op haar website:

www.GedragenDoorWater.be

 
 

~ Agenda van Activiteiten ~
mei t/m oktober 2009
 

van 8 mei t/m 26 juni - Antwerpen
Trancedans Vrijdagavondreeks (8x)

maandag 18 mei - Eindhoven
Trancedans Avondworkshop

31 mei en 1 juni - Sint-Truiden
Trancedans op de Bruisende Pinksterdagen

zondag 7 juni - Antwerpen
Trancedans met Live Droomtijd Concert

maandag 22 juni - Eindhoven
Trancedans Avondworkshop

van 4 t/m 9 juli - Toskana Therme
Baden in de Levensstroom ~ 6-daagse herbronningsweek

dinsdag 30 juni - Antwerpen
Trancedans Zomeravond

zondag 6 september - Antwerpen
Gratis Trancedans Proefles

van 22 oktober 2009 t/m 20 juni 2010 - Sint-Truiden
Professionele Trancedans Opleiding ~ Jaarprogramma

 
Workshop op locatie? Programma op maat?

 

---terug naar boven---
Voel je vrij om dit bericht door te sturen!
Tips, teksten en reacties zijn welkom:
---contactformulier-->