jaargang 2 - nummer 3
maart 2009

redactie: Els Van Sonhoven
vormgeving:
Aernoudt Knecht


 • Tips, teksten en reacties zijn welkom bij de redactie.

   

  door: Aernoudt Knecht

  De toekomst van Trancedans
  Toen ik voor het eerst proefde van geblinddoekte Trancedans werd ik me direct bewust van het enorme potentieel van dit bijzondere ritueel. Of je nou danst om simpelweg je systeem even lekker op te schonen, of op zoek gaat naar levensveranderende inzichten... Trancedans kan van enorme waarde zijn in je persoonlijke leven en in onze samenleving.

  Alles heeft tijd nodig. Ook al zijn sommige Trancedans faciliteerders al enkele jaren actief, toch worden er nog maar op enkele plaatsen Trancedansen gegeven. Net zoals Yoga vroeger relatief onbekend was, en je intussen in zowat elke plaats Yoga kan beoefenen, zal Trancedans een soortgelijke ontwikkeling doormaken.

  Ik ben dan ook verheugd dat we vanaf dit najaar een professionele opleiding kunnen aanbieden. Deze opleiding is een samenwerking van verschillende lesgevers, ieder met jaren ervaring in hun vakgebied. Ze biedt je de kans om trance, muziek en dans in alle dieptes te leren kennen, en geeft je een jaar lang de tijd om alle facetten te exploreren. Nog nooit eerder werd in de Lage Landen een dergelijke jaaropleiding gegeven, en deze start markeert een nieuw tijdperk in de ontwikkeling van de hedendaagse Trancedans.

  Themanummer: Vodou
  Een tijdje geleden werden we door kunstenares Els van Kruijssen getipt dat er een tentoonstelling over Vodou (Voodoo) is in het Tropenmuseum in Amsterdam. Naar aanleiding daarvan verdiepte Els (Van Sonhoven) zich in het onderwerp, en ging er een wereld voor ons open. En zo is er weer een thema-nummer geboren. Veel lees-, kijk- en luisterplezier!

   

  een professionele Trancedans jaaropleiding
  uniek in Nederland en Vlaanderen!

  muziek, adem, blinddoek en beweging
  als gereedschap voor heling, groei, kennis en inspiratie

  Deze opleiding biedt je de mogelijkheid om diepgaande persoonlijke ervaring op te doen met trance, dans en muziek, en kennis en perspectief te ontwikkelen om deze gereedschappen in te zetten voor jezelf en/of in een professionele praktijk.

  De beste manier om een beter begrip te ontwikkelen voor trance- en lichaamswerk is door het diepgaand te ervaren. Naast aandacht voor kennis en theorie zal er dus veel aandacht zijn voor doen en ervaren. We kiezen dan ook bewust voor een jaaropleiding die bestaat uit enkele meerdaagse modules. Dit schept ruimte voor persoonlijke groei, en om kennis en ervaring te integreren.

  Residentieel programma - 5 modules van 4 dagen
  do 22 t/m zo 25 oktober 2009
  do 10 t/m zo 13 december 2009
  do 21 t/m zo 24 januari 2010
  do 6 t/m zo 9 mei 2010
  do 17 t/m zo 20 juni 2010

  Naast het oefenen met elkaar, krijg je ook de kans om stage te lopen in de professionele praktijk (zie bijvoorbeeld de workshops in onze agenda). Zo maak je kennis met een levendige gemeenschap van trancedansers, en kan je praktische ervaring opdoen.

  Locatie
  Kasteel Nieuwenhoven, St.-Truiden, Limburg
  Lesgevers
  Aernoudt Knecht, Els Van Sonhoven, Rani Goederee,
  Roel Crabbé, Roger Vossen, e.a.
  Prijs
  Opleiding: €1750 (betaald vóór 01/09/2009)
  Verblijf: €150 per blok (€750 in totaal)

  Er is de afgelopen weken veel belangstelling getoond in deze opleiding. We werken bewust met een niet te grote groep van maximum 15 deelnemers. Heb je interesse, wacht dan niet te lang met inschrijven.

  meer info:
  www.Trancedans.net/Opleiding

   

  Vodou - Dansen met de Lwa
  door: Els Van Sonhoven

  Vodou is waarschijnlijk de meest misbegrepen sjamaanse traditie ter wereld. De oorsprong ligt in Afrika, in Benin is het zelfs de staatsgodsdienst. Vanaf de 17e eeuw werden mensen van verschillende Afrikaanse culturen naar Haïti verscheept om er als slaven op de suiker- en koffieplantages te werken. In de Haitiaanse Vodou-verhalen valt de verbanning uit het paradijs dan ook samen met de slavenhandel.

  De Afrikaanse spirituele tradities smolten samen met die van de oorspronkelijke bevolking van Haïti, aangevuld met het voorchristelijke geloof uit Schotland en Ierland. Later werd ook het katholicisme geïntegreerd, waarbij engelen en heiligen werden herkend als dezelfde spirits die binnen Vodou al jaren werden aanbeden....

  ... lees de rest van het artikel op onze website >>

   

  Ross Heaven: Vodou Shaman
  the Haitian way of healing and power

  296 pagina's | Inner Traditions Bear and Company
  ISBN 089281134X | New title | november 2003
  door: Els Van Sonhoven

  dit boek bestellen bij Bol.com >>
  Amazon.com >>

  Ross Heaven is een ‘wandelaar tussen werelden’. Hij werd opgeleid tot psycholoog, en onderging alle initiatieriten om een Houngan (Vodou-priester) te worden, een bemiddelaar tussen de dagelijkse wereld en de geestenwereld.

  Omdat Ross zowel een Westerse als een Haïtiaanse identiteit heeft, weet hij op een onbevooroordeelde manier Vodou uit te leggen aan de Westerse lezer, en duidelijk te maken hoe Vodou kan bijdragen tot een gelukkiger leven en een betere wereld. In ‘Vodou Shaman’ vertelt hij over het Vodou-geloof en deelt hij zijn persoonlijke ervaringen. Het boek is tegelijkertijd een werkboek, aan het einde van elk hoofdstuk wordt een ritueel beschreven dat je zelf kan uitvoeren. Van dit boek bestaat geen Nederlandse vertaling.

   

  Vodou in Brooklyn

  speelduur:
  5 min 10 sec
  gespot door: Els Van Sonhoven

  --- bekijk de film op onze website >

  Stephanie Keith ontmoette een Vodou-priester op een Boeddhistische interreligieuze bijeenkomst in New York. Hij nodigde haar uit om de religieuze wereld van Haïti te beleven en fotograferen. Dit filmpje is het resultaat.

   

  Bonnie Devlin ~ Action of Grace
  door: Els Van Sonhoven

  “Action of Grace is een muzikale ode aan de spirit van Vodou, en de spirit van alle vormen van geloof die niet bang zijn voor de passie van de ziel. Deze drumritmes en liederen drukken dankbaarheid uit, ze zijn mijn gebed." (Bonnie Devlin)

  --- tracks online beluisteren >

  Bonnie Devlin is muzikant, componist, muziektherapeut, regisseur en leraar. Ze is een zeer bekende percussionist en de enige vrouw die ooit werd geïnitieerd als huntogi (ceremoniële meesterdrummer) in de Haitiaanse Vodou, waar ze ook sou-mambo (priesteres) is.

  ‘Action of Grace’ betekent dankzegging, een term die vaak gebruikt wordt om Vodou ceremonies te beschrijven. Vodou liederen zijn een belangrijk communicatiekanaal voor contact met de Lwa (spirits). De meeste liederen op de CD zijn traditioneel, enkele werden door Bonnie zelf geschreven. De drijvende kracht is de drum, aangevuld met andere akoestische instrumenten, en de stem van Bonnie, die alle liederen zingt. De CD werd geproduceerd door Randy Crafton.

   

   

  Tentoonstelling in Tropenmuseum Amsterdam
  Vodou - kunst en mystiek uit Haïti

  door: Els Van Sonhoven

  De meer dan 250 (kunst)voorwerpen op deze tentoonstelling maken deel uit van de belangrijkste Vodou-collectie van Haïti: de privé-verzameling van Marianne Lehmann. Ze werden gemaakt voor de tempels en geven een beeld van de intrigerende goden- en geestenwereld van Vodou. Veel van deze voorwerpen werden nooit eerder buiten Haïti getoond, waaronder kleurrijke ceremoniële vlaggen, levensgrote Bizango-krijgers, reusachtige spiegels en complete altaren…

  De tentoonstelling loopt nog tot 10 mei 2009, dagelijks van 10 tot 17 uur. Meer info vind je op de website van het Tropenmuseum:

  www.tropenmuseum.nl/TM/Vodou

  Met dank aan kunstenares Els van Kruijssen (www.ElsVanKruijssen.be), die ons op de hoogte bracht van deze tentoonstelling.


   

  Workshops

  14 maart
  Give Away Night Vision
  Westbroek:
  Rudie Tegelaers

  22 maart
  Ontwaken van de Natuur in jezelf
  Antwerpen:
  Aernoudt Knecht e.a.

  22 maart
  Intentie
  Antwerpen:
  Sara Dykmans
  en Frans Van Herck

  28 maart
  TD met Live Droontijd Concert
  Aartselaar: Aernoudt Knecht,
  Roger Vossen e.a.

  4 april
  Give Away Night Vision
  Westbroek:
  Rudie Tegelaers

  15 t/m 19 april
  Ontwaken in Spirit!
  Orval:
  Aernoudt Knecht, Els Van Sonhoven, Griet Heylen en Roel Crabbé

  16 t/m 19 april
  Masker als Medicijn
  Heyd:
  Sara Dykmans
  en Frans Van Herck

  4 t/m 9 juli
  TD & Aqua Wellness Zomerweek
  Bad Sulza:
  Aernoudt Knecht, Els Van Sonhoven, Roger Vossen en Kathleen Havermans

  Losse Trancedansen

  Antwerpen - 1/3
  Eindhoven - 16/3
  Groningen - 27/3
  Oss - 28/3
  Rijswijk - 2/5
  Utrecht - 17/4
  Westbroek - 5/3

   

  Avondreeksen

  8 mei t/m 26 juni
  Het Pad van Ontwikkeling (8x)
  Antwerpen:
   met Aernoudt Knecht
  e.a.

   

  Jaaropleiding

  vanaf 22 oktober 2009
  Lesjaar 2009/2010
  Sint-Truiden: Aernoudt Knecht, Els Van Sonhoven, Rani Goederee, Roel Crabbé, Roger Vossen e.a.

   

  www.Trancedans.net
  Voel je vrij om dit bericht door te sturen!
  Tips, teksten en reacties zijn welkom bij de redactie.