jaargang 1 - nummer 5
november 2008

 

redactie: Els Van Sonhoven
vormgeving:
Aernoudt Knecht

 •  
  Tips, teksten en reacties zijn welkom bij de redactie.
   

  door: Aernoudt Knecht

  De Pulserende Kracht van het Ritme

  Zelfs al begin ik vaak te dansen met mijn persoonlijke 'voor de disco geschikte'-danspasje, als ik een blinddoek draag begint mijn lichaam al snel vanzelf te bewegen. Vooral als de ruimte rondom me gevuld is met de klanken van trommels of andere aardse instrumenten, en ik vrij begin te ademen, hoef ik op een gegeven moment niets meer te doen of te proberen. Ik word gedanst en merk dat ik pure bewegingen maak die Afrikaans op me overkomen. Ik begrijp het niet en probeer het ook niet te begrijpen... dit zijn de meest helende ervaringen in mijn leven.

  Als je kanalen met de aarde eenmaal openstaan, komt het met rest vanzelf goed: het pad van de Slang (Kundalini) begint bij het eerste chakra, bij je wortels. Vooral de klanken van muziekinstrumenten als trommels en didgeridoo's maken een pure en ongebreidelde energie los, een rauwe kracht, recht uit de Aarde. Wanneer onze planeet spanningen loslaat gaat dit gepaard met aardschokken, uitbarstingen en stromende lava en dit proces schept een voedingsbodem voor nieuw leven!

   

   

  door : Aernoudt Knecht

  Opzwepende Ritmes ~ Guem: Musiques De Transe

  Afrikaanse ritmes zijn een goede ingang om het effect van de pure klank van trommels in je lijf te voelen. De ritmes zijn veel complexer dan we in de popcultuur van het westen gewend zijn. Onze ritmes zijn meestal eenvoudig en heel symmetrisch, en een beginnend luisteraar heeft even tijd nodig om de asymmetrische en snelle ritmes uit het oercontinent te volgen. De beste manier is door er gewoon op te dansen... Daarom willen we hier graag de muziek van top-percussionist Guem onder de aandacht brengen.

  ~ G U E M ~

  O Universo Ritmico (2005)
  Musiques De Transe (2002)
  Percussions Africaines Pur La Transe
  (2001)

  --- tracks online beluisteren >

  Guem reisde op zijn zestiende naar Frankrijk om professioneel voetballer te worden. In plaats daarvan introduceerde deze fenomenale Afrikaanse percussionist zijn intense Afrikaanse ritmes in de Europese jazz-scène van de jaren '70. Al 25 jaar experimenteert Guem met verschillende instrumenten, ritmes en geluiden, gaat hij explosieve samenwerkingen aan met andere muzikanten, en brengt hij vele solo-albums uit. Guem is een gevierd muzikant, en dat begrijp je meteen als je zijn muziek beluistert.

   

  YouTube - Grand Master Djembe Player
  bron: YouTube

  Terwijl ik vroeger op feestjes lekker muziek maakte met mijn vrienden, groeide mijn interesse in percussie en het bewustzijnsveranderende effect van ritme en klank. Mijn eerste kennismaking met trommels was de Djembe, een West-Afrikaans instrument dat intussen de westerse wereld heeft veroverd. Het voelt goed om dit instrument - dat je tegenwoordig op alle feestjes en festivals tegenkomt - eens wat eer te brengen vanuit z'n oorspronkelijke context.

  In deze film, die we vonden op YouTube, laten de instrumenten, muzikanten en dansers je zien hoe simpel het kan zijn. Gewoon een gemeenschap van mensen die het ritme vieren. Zie hoe de trommelaars communiceren via ritme, en volg het contact met de dansende vrouwen. Het is mooi om te horen hoe ze het ritme opbouwen. De auteur heeft de film gemonteerd: vanaf 3 minuten begint het tempo in te zetten en pas op 6 minuten gaan de muzikanten echt los. Tegen die tijd kan ik niet meer stil blijven zitten aan mijn computer...

  --- bekijk de film op onze website >>

   

  door: Els Van Sonhoven

  Olga Kharitidi ~ Het pad naar de sjamaan
  240 pagina's | Zwarte Beertjes | september 2003
  ISBN: 9046110206

  --- bestel dit boek >>

  Olga Kharitidi is een Russische psychiater die werkt in een psychiatrische instelling in de Siberische stad Novosibirsk. Zij is opgegroeid met de sovjetdoctrine dat traditionele wijsheid religieuze onzin is. Voor veel van haar patiënten bestaat geen hoop op genezing. De patiënten die wel kunnen terugkeren naar de samenleving, zijn voor de rest van hun leven gestigmatiseerd. Ze worden buitengesloten van onderwijs en vinden moeilijk een baan.

  In 1994 reist Olga naar het Altaj-gebergte met haar zieke vriendin Anna, die door een vriend is verwezen naar een kam (een plaatselijke sjamaan) die haar zou kunnen genezen. De twee vrouwen ondernemen een lange, koude en moeizame tocht naar een afgelegen dorp hoog in de bergen, waar Anna op magische wijze wordt genezen door Umai, een oude vrouw. Umai wijdt Olga in in oeroude kennis en geneeswijzen, omdat zij Olga uitverkoren heeft haar op te volgen als sjamaan.

  Wanneer ze haar werk in het ziekenhuis hervat, slaagt Olga erin om een patiënte te genezen die als ongeneesbaar werd beschouwd. Enkele dagen later ontmoet ze Dmitriev, een wetenschapper die onderzoek doet op het gebied van de kwantumfysica. Ze beslist om deel te nemen aan zijn onderzoek over het fenomeen werkelijkheid.

   

  GRONINGEN - Trancedans en Volle Maan-meditatie in de Kerk!
  vrijdagavond 14 november 2008

  Op vrijdag 14 november is er in de kerk van Wehe den Hoorn (Groningen) een trancedans die gecombineerd wordt met een Tibetaanse Volle Maan-meditatie. Gedurende het eerste uur speelt DJ en trancedans faciliteerder Ingrid Koetzier muziek, en wordt daarbij ondersteund door live percussie.

  De stiltefase wordt geheel verzorgd door NASA.
  De aardeklank suist door de kerk en brengt de deelnemers tot grote hoogte.

  Arno Staal e.a. spelen op de hangdrum, waarna Willem Deetman je onderdompelt in een klankbad met sjamaanse boventonen. Vervolgens kan je een uur lang meedrijven op de monotone klanken van de Tibetaanse Vollemaansmantra. Je kan meezingen of lekker stil blijven liggen onder je dekentje...

  www.BuitenGewoonLeven.Nu

  Trancedans en Volle Maan Meditatie
  Door: Ingrid Koetzier, Arno Staal, Willem Deetman e.a.
  Wanneer:
  vrijdagavond 14 november vanaf 19u30
  Adres: de Kerk van Wehe den Hoorn
  Warfhuisterweg 4, 9964 AX Wehe den Hoorn, Groningen

  --- meer info en inschrijven >>

   

   

  'Verwondering...

  Ik had een ervaring...
  Ik kan het niet bewijzen ...
  Ik kan het zelfs niet verklaren...
  Maar alles wat ik weet als menselijk wezen,
  alles wat ik ben zegt me dat het echt was...

  Ik kreeg iets prachtigs, iets wat me voor altijd veranderde...'

  Erika - Toskana Therme, juli 2008


  Trancedans & Aqua Wellness Zomerweek 2009
  Trancedans.net/Aqua

   

  door: Aernoudt Knecht

  Opus Arte - Dances Of Ecstasy

  Dvd , 2 discs - bekijk de trailer op onze website >>

  Speelduur: +/- 240 Min.
  Ondertiteling: Duits, Frans, Spaans, Nederlands
  Geluid: Dolby Digital 5.1, Dolby Digital Stereo

  Voor sommige dansers is dit een bekende film, misschien wat grijsgedraaid zelfs, maar ik ontmoet nog steeds dansers 'm nog niet kennen. Dances of Ecstasy - een echte aanrader - neemt je mee op reis naar rituelen vol ritme, dans en muziek. De film is een ontdekkingstocht naar extase bij culturen die door middel van muziek en dans contact maken met een heilige kracht. Van Orisha priesteressen uit Nigeria, sjamanen uit de Kalahari, en duizenden ravende jongeren op een party in Australië, ze dansen allemaal op dezelfde pulserende beat.

  Alleen al door het bonusmateriaal is deze 2-DVD-set een aanrader:

 • ervaringen van de filmmakers in Namibië, Nigeria, Marokko, Turkije, Korea, Australië, Brazilië, USA en New York
 • verfilming van een derwish dans (Soefi ritueel)
 • workout van stads-sjamane Gabrielle Roth
 • verborgen video's van One Giant Leap and James Asher
 • tracklist van extatische dansnummers
 • visuele effecten door D-Fuse
 • bekijk de trailer op onze website >>

   

  Dans je zorgen weg
  Weekend bijlage van De Standaard - 25/26 oktober 2008

  In De Standaard Magazine verscheen vorig weekend een stuk over exotische dansvormen in Vlaanderen. Journaliste Isa Van Dorsselaer -www.IsaVanDorsselaer.be - portretteert vier dansers en hun dans: Capoeira, Salsa, Buikdans en Trancedans.

  De Standaard wilde ook een foto 'in actie' en stuurde de bekende fotograaf Marco Mertens op ons af, zie www.MarcoMertens.be. Het was even wennen - een geblinddoekte dans gaat immers om de innerlijke beleving en niet om de zichtbare buitenkant. Op de foto zie je Aernoudt, Miriam en Els, verborgen achter hun blinddoek. Ook al gaat het er niet om je gezicht in de bladen te krijgen - het portret met blinddoek is in dat opzicht een leuke knipoog - we zijn blij dat geblinddoekte trancedans via dit medium bekendheid krijgt bij een groter publiek.

  bekijk de foto en lees het artikel op onze website >>

   

  LOSSE TRANCEDANSEN

  Antwerpen - 1/3
  Almere - 29/11
  Groningen - 28/11
  Oss - 8/11
  Rijswijk - 14/2
  Utrecht - 14/11

   

  AVONDREEKSEN

  6 november t/m 11 december
  De Vier Elementen (6x)
  Antwerpen:
   met Sara Dykmans
  en Frans Van Herck

  30 januari t/m 27 maart
  Reis door de Chakra's (8x)
  Antwerpen:
   met Aernoudt Knecht
  e.a.

  WORKSHOPS

  14 november
  TD met Volle Maan-meditatie
  Groningen:
  Ingrid Koetzier e.a.

  23 november
  Zijn in Wording
  Aartselaar:
  Aernoudt Knecht

  20-21 december
  Nightvision Trance Midwinter
  Utrecht:
  Rudie Tegelaers

  21 december
  Midwinter - Visioen ud Duisternis
  Sint Truiden:
  Els Van Sonhoven en Aernoudt Knecht

  27 december
  TD met Live Droontijd Concert
  Rijswijk:
  Aernoudt Knecht
  en Roger Vossen

  3 januari
  DiepteTrance - Healing Trance
  Aartselaar:
  Aernoudt Knecht
  en Roel Crabbé

   

  www.Trancedans.net
  Voel je vrij om dit bericht door te sturen!
  Tips, teksten en reacties zijn welkom bij de redactie.