jaargang 1 - nummer 4
oktober 2008

 

redactie: Els Van Sonhoven
vormgeving:
Aernoudt Knecht

 •  
  Tips, teksten en reacties zijn welkom bij de redactie.
   

  Fluisteringen van de voorouders ~ herinneringen uit de toekomst
  door: Aernoudt Knecht

  Het contact met de voorouders is iets wat je in bijna alle sjamaanse culturen in de wereld tegenkomt, en vormt dus een globaal verbindend spiritueel element. Postmoderne Halloween-feesten en Samhain-vieringen herinneren ons aan een moment in het jaar waarin er een barst in de tijd ontstaat, en waarin de normale orde van het universum wordt opgeheven. Onze eigen grootouders fluisterden nog dat in deze periode de grenzen tussen deze en de 'andere' wereld vervagen, zodat er een schemerzone ontstaat waarin de doden en geesten op aarde ronddolen.

  Bij sommige mensen leeft de misvatting dat sjamaanse praktijken en de aandacht voor voorouders een soort van 'romantische vlucht' naar het verleden is. Het tegendeel is waar. Sjamaans werk is visionair werk! Het feit dat sjamaanse praktijken oeroud zijn, en nog steeds op alle continenten levendig beoefend worden, is enkel bewijs voor de authenticiteit en kracht van deze rituelen, die de tand des tijds hebben doorstaan.

  Ruimte maken voor de verbinding met je voorouders, is contact maken met het hier en nu, en van daaruit een visie op je toekomst ontwikkelen! De levens van alle mensen die je zijn voorgegaan zijn intrinsiek verbonden aan jouw huidige leven. We leggen vaak de nadruk op alle problemen en de pijn die onze voorouders in ons leven hebben veroorzaakt, maar vergeten daarbij dat hun aspiraties, hun dromen en hun visioenen ook hebben geleid tot de kansen in ons leven vandaag. Nu is het aan ons, als toekomstige voorouder, om een kiem te leggen voor hen die na ons komen.

  Sjamanen leren ons dat het heel gemakkelijk is om contact te maken met je voorouders. Je hoeft niet ver te zoeken, want ze zijn binnenin jezelf te vinden. Door jezelf over te geven aan de dans en je lichaam vanuit je oorspronkelijke natuur te laten bewegen, open je jezelf voor de liefde, kracht en steun van je voorouders, en sta je jezelf toe te bewegen naar je potentiële zelf in de toekomst! Ik wens je een fantastische maand vol voorouder-inspiratie, en wil besluiten met de woorden van Frank Natale: "Moving to the timeless rythm of the shaman... you feel your body and mind become one with the universe, as you fulfill the collective dreams of your ancestors!"

   

  Forum voor Sjamanisme
  door: Els Van Sonhoven

  We dachten er een tijdje aan om op Trancedans.net een forum over trancedans op te starten. Maar het beheren van een forum is heel arbeids-intensief en dit is voor ons momenteel niet haalbaar. Enkele maanden geleden vond ik op internet het ‘Forum voor Sjamanisme’. Dit forum werd in mei 2006 opgericht en de moderator is Mirjam de Jong, alias Mir, uit Drenthe. Momenteel zijn er een 200-tal gebruikers. Je kan er terecht om ervaringen uit te wisselen over sjamaanse onderwerpen zoals krachtdieren, krachtplanten, muziekinstrumenten, interessante evenementen, verschillende sjamaanse tradities en veel meer. Wie wil kan vertellen over zijn/haar trancedanservaringen bij het onderwerp ‘Sjamanisme - Rituelen en reizen – Trancedans’.

  Bezoek het forum op:
  www.Verdani.nl/Sjamanisme

   

  * Terug van weggeweest!
  Vanaf 31 oktober 2008 in GRONINGEN:

  Binnenkort begint Bart Wiegers weer met het faciliteren van Trancedansen in Groningen, iedere laatste vrijdagavond van de maand. De avonden zijn voor iedereen toegankelijk en beginnen om 19.30 uur.

  Trancedans avonden ~ met Bart Wiegers
  locatie: Noorderhaven NZ 57, Groningen
  deelname: € 15,-

  --- GRONINGEN online inschrijven >>


  * Avondreeksen op twee NIEUWE LOCATIES in Vlaanderen!

  Dit najaar starten we in Vlaanderen op twee nieuwe locaties met een Trancedans avondreeks. Tijdens een avondreeks dans je wekelijks, en kan je iedere week je reis voortzetten en dieper contact maken met de kracht en wijsheid in jezelf... een kans op een ervaring die diep doorwerkt in je dagelijks leven.

  Vanaf 10 oktober 2008 in LEUVEN:

  De Vier Elementen
  Avondreeks
  ~ met Sara Dykmans en Frans Van Herck

  locatie:
  Oost West Centrum, Aum-ruimte
  Kolonel Begaultlaan 15, 3000 Leuven
  routebeschrijving >

  reeks van 6 vrijdagavonden:
  deelname € 85,-

  --- LEUVEN online inschrijven >>

  Vanaf 22 oktober 2008 in SINT-TRUIDEN:

  Van Afrikaanse percussie tot Oriëntaalse Klanken
  Avondeeks door de Chakra's
  ~ met Els Van Sonhoven en Aernoudt Knecht

  locatie:
  Kasteel Nieuwenhoven , Orangerie
  Engelbamp 55, 3800 Sint-Truiden
  routebeschrijving >

  reeks van 8 woensdagavonden:
  deelname € 125,- (uitkering/student € 105,-)

  --- SINT-TRUIDEN online inschrijven >>

   

  Hopi Cultuur en Adelaarsdans
  bron: YouTube
  door: Els Van Sonhoven

  Hopi Adelaarsdans
  De Hopi zijn een indianenvolk dat leeft in het noordoosten van Arizona (VS) in het Four Corners reservaat. Er zijn ongeveer 18.000 Hopi verdeeld over 11 autonome dorpen. Ze spreken een taal uit Uto-Azteekse familie, en ‘Hopi’ betekent ‘goed, vreedzaam en wijs’. Tot voor kort wilden de Hopi niet dat er tijdens hun ceremonies gefilmd werd, maar de laatste tijd verschenen er enkele filmpjes over hun dansen op YouTube, zodat de kennis behouden blijft voor de volgende generaties. Het eerste filmpje begint met een antropologische opname van de Hopi Adelaarsdans, gevolgd door een hedendaagse podium performance. In het tweede filmpje speelt Ruben Saufkie op de drum terwijl zijn zoon Yokvaiya danst.

  bekijk de films op onze website >>

  Hopi: Liederen van de Vierde Wereld ~
  documentaire van een uur over de tradities van de Hopi
  De Hopi zijn zeer bedreven in het maken van potten, kunst en kleding, die zij vormgeven vanuit hun dromen en visioenen. Maïs is hun basisvoedsel dat zij kweken in de woestijn, en daarom speelt het een grote rol in hun ceremonies. De Hopi geloven dat in het universum de almachtige leeft, die zonder vorm en gewicht is. De Kachina zijn goden die naar de aarde kwamen om het volk te onderwijzen.over het verbouwen van maïs en goed leiderschap. De Hopi geloven in een eeuwige cyclus van schepping en vernietiging, waarin de eerste wereld werd vernietigd door vuur, de tweede door vorst en de derde door een zondvloed. Wij leven in de vierde wereld die vol pijn en leed is. De Hopi vertellen dat de mensen met een puur hart de vernietiging van de vierde wereld zullen overleven, zoals zijzelf de vernietiging van de derde wereld hebben overleefd. (bron: nl.wikipedia.org)

  bekijk de hele film op onze website >>
  in 6 delen van 10 min

   

  Cybertribe ~ Sacred Memories of the Future
  door : Aernoudt Knecht

  Eind jaren '90 kocht ik, van de fooi die ik als student in de horeca verdiende, de CD 'Sacred Memories of the Future' van Cybertribe. De muziek raakte me enorm, en de mix van organische (veel trommels en didgeridoo) en elektronische klanken bracht me in contact met mijn lichaam en mijn wortels. Sommige tracks draaide ik eerst op feestjes, en ging ik later gebruiken tijdens workshops en rituelen.

  Producer J. Deere, ontmoette in 1997 didgeridoo-speler Marshall Whyler. Hij werd gegrepen door de Australische cultuur en erfenis, en samen met Bryan de Rose nodigde hij Whyler uit in zijn studio in Duitsland, om wat nummers op te nemen. Dit legde de basis voor het eerste Cybertribe-project, dat internationale aandacht verwierf en de Australische didgeridoo populair maakte in de worldbeat muziek.

  Sinds de jaren '90 was ik Cybertribe uit het oog verloren, maar onlangs ontdekte ik op internet dat de CD 'Sacred Memories' een nieuw jasje heeft gekregen, en ik was verrast te ontdekken dat Cybertribe sinds 1998 nog vier andere producties heeft uitgebracht:

  Sacred Memories - 1998
  Immortality - 2001
  Dharma Cafe - 2002
  Time Travel: Remixes - 2002
  Eons Of Dignity - 2004
  Dreamtime Gates - binnenkort verwacht!

  --- tracks online beluisteren >

  Cybertribe is per project samengesteld uit verschillende underground house en rave artiesten en andere muzikanten. Ondanks de moderne klanken blijft de etnische spirit goed behouden. De variëteit aan etnische stijlen zal je muzikale behoeften zeker vervullen, en een aardse groove in je leven brengen! De klanken variëren van stevige beats en trommels tot zachte indische mantra's en didgeridoo droomreizen.

  www.CyberTribeMusic.com

   

  Sharon McErlane: De Grootmoeders spreken
  Paperback | 240 Pagina's | Uitgeverij Akasha
  ISBN: 9789077247693
  door: Els Van Sonhoven

  --- bestel dit boek >>

  In 1996 verschijnt de ‘Grote Raad van Grootmoeders’ aan Sharon McErlane. Deze wijze vrouwen die alle rassen en culturen vertegenwoordigen, openbaren hun missie aan haar: ‘De aarde is te lang door yang (het principe van de mannelijke energie) gedomineerd, waardoor yin (het principe van de vrouwelijke energie) ontoereikend en zwak is geworden. Wij zijn gekomen om dit te herstellen.’

  De grootmoeders vertellen wat we kunnen doen om onszelf en onze planeet te helpen. Ze leren ons hoe we een hechtere band met het goddelijke kunnen bewerkstelligen en moedigen ons aan ons leven te doordrenken met heilige aanwezigheid. De meditaties achter in het boek stellen iedereen, maar vooral vrouwen, in staat om met elkaar in verbinding te komen. Iedereen wordt uitgenodigd om een lichtpuntje te worden in het netwerk van yinkracht dat de aarde ondersteunt terwijl de noodzakelijke veranderingen plaatsvinden.

  ‘Je kunt jezelf niet helpen zonder anderen te helpen. Je kunt niet worden versterkt, zonder dat het weefsel van de wereld wordt versterkt.’ (De Grootmoeders)

  Sharon is op 1 november in Antwerpen (B) en op 2 november in Zutphen (NL) voor een ‘Vergadering van de Grootmoeders’. De vergaderingen duren een hele dag, en deelnemers leren er hoe ze zelf met de ‘Grote Raad van Grootmoeders’ kunnen werken, en met het ‘Net van Licht’ dat de aarde ondersteunt in deze moeilijke tijd. Er zijn geen plaatsen meer vrij voor deze vergaderingen, maar er vinden wel geregeld grootmoeder groepen plaats die begeleid worden door andere vrouwen. Meer info vind je op www.Grootmoeders.eu en www.GrandmothersSpeak.com.

   

  LOSSE TRANCEDANSEN

  Antwerpen - 16/10
  Almere - 4/10
  Gent - 22/11
  Groningen - 31/10
  Oss - 4/10
  Rijswijk - 4/10
  Utrecht - 3/10

  WORKSHOPS

  23 november
  Zijn in Wording
  Aartselaar:
  Aernoudt Knecht

  20-21 december
  Nightvision Trance
  Utrecht:
  Rudie Tegelaers

  3 januari
  DiepteTrance - Healing Trance
  Aartselaar:
  Aernoudt Knecht
  en Roel Crabbé

  AVONDREEKSEN

  10 oktober t/m 12 december
  Reis door de Chakra's (8x)
  Antwerpen:
   met Aernoudt Knecht
  en Erika Zulauf


  10 oktober t/m 21 november
  De Vier Elementen (6x)
  Leuven:
   met Sara Dykmans
  en Frans Van Herck


  22 oktober t/m 10 december

  Reis door de Chakra's (8x)
  Sint-Truiden:
   met Aernoudt Knecht en Els Van Sonhoven


  6 november t/m 11 december
  De Vier Elementen (6x)
  Antwerpen:
   met Sara Dykmans
  en Frans Van Herck

   

  www.Trancedans.net
  Voel je vrij om dit bericht door te sturen!
  Tips, teksten en reacties zijn welkom bij de redactie.