jaargang 1 - nummer 3
september 2008

 

redactie: Els Van Sonhoven
vormgeving:
Aernoudt Knecht

 • Tips, teksten en reacties zijn welkom bij de redactie.
   

  Rimpelingen in de oceaan ~ Het bewustzijn van de planeet ontwaakt!
  door: Aernoudt Knecht

  Mystici, sjamanen, priesters en monnikken wisten het altijd al, afgescheidenheid is een illusie. We zijn allemaal onderdeel van een oneindig groot en dynamisch geheel, waarin alles in de kern met al het andere is verbonden. Steeds meer mensen beginnen zich de laatste jaren bewust te worden van het magische mechanisme tussen 'binnen' en 'buiten' in hun persoonlijke leven. Zelfs de wetenschappers moeten eraan geloven, nu zij op elementair niveau dingen hebben ontdekt die alleen met mystieke taal beschreven kunnen worden. Een Boeddhistische tekst verteltt dat er in de hemel een ketting van parels is, die zó precies zijn gerangschikt, dat je in iedere parel álle andere gereflecteerd ziet...

  Met de Olympische Spelen nog vers op het netvlies realiseer ik me dat we in een bijzondere tijd leven waarin ontwikkelingen elkaar in hoog tempo opvolgen. We hebben een moment bereikt waarin ideeën zich met lichtsnelheid over de planeet kunnen verplaatsen, als golven door de zee. Nog nooit eerder in de geschiedenis van de planeet hebben zoveel mensen hun aandacht zo sterk gebundeld. Onlangs hadden 2,3 miljard aardbewoners hun bewustzijn tegelijkertijd gericht op de openingsceremonie van de Spelen, een ware rimpeling in het Quantumveld. Iets dergelijks gebeurde tijdens Live8, toen ruim 2 miljard mensen reageerden op sociaal onrecht. De Olympische Vlam in Beijing is gedoofd, maar wij blijven rimpelingen van inspiratie verspreiden...

       In dit e-zine
  Altijd gedacht dat een tibetaanse monnik enkel mediteert in stilte? Els neemt jullie mee naar de Heilige Dansen van Tibet. Verder besteden we aandacht aan het werk van Matthieu Ricard, een bijzondere boeddhistische monnik die vertelt over Habbits of Happiness in een online film op TED.

       Activiteiten op 2 nieuwe locaties
  Vanaf dit najaar geven Sara en Frans Trancedans avondreeksen bij het Oost West Centrum in Leuven, en beginnen Els en ik met Trancedansen op Kasteel Nieuwenhoven in St-Truiden.

       Nieuwe activiteit
  Een nieuwe ervaring die we je vanaf dit seizoen bieden is de Trancedans met Live Droomtijd Concert. De eerste is in Aartselaar met Steven Vrancken. Steven neemt je mee op reis met zijn Piano Ligconcert Muziek.

   

  De Heilige Dansen van Tibet
  door: Els Van Sonhoven

  “Heilige dans is een expressie van vreugde, die niet ontstaat door het opwekken van emoties, maar door het vrede brengen in emoties. “ (Matthieu Ricard)

  De wortels van de Cham, de heilige Tibetaanse dansen, reiken terug tot de negende eeuw, toen Guru Padmasambhava het boeddhisme introduceerde in Tibet. Doorheen de eeuwen ontwikkelde het Tibetaanse boeddhisme zich, geïnspireerd door de visioenen die verschillende meesters ontvingen. De heilige dansen ontstonden in de geest van een spiritueel meester en worden van generatie op generatie doorgegeven.

  In de dertiende eeuw droomde Guru Chöwang dat hij een wit paard bereed dat hem door de lucht naar de prachtige koperkleurige berg bracht, het paradijs van Padmasambhava. Daar ontmoette hij Padmasambhava’s acht manifestaties die hem onderwezen over de natuur van de geest. Guru Chöwang zag er ook hemelse wezens die dansten. Hij richtte het festival van de tiende dag op om de komst van Padmasambhava en het boeddhisme naar Tibet jaarlijks dansend uit te beelden en te vieren. Drie eeuwen later kreeg Pema Lingpa een droom waarin Yeshe Tsogel (koningin van Tibet) hem de dans van de vijf dakinis (godinnen die reizen in de hemel van wijsheid) voordeed. Nadat hij zichzelf de dans had aangeleerd, gaf hij deze door aan zijn leerlingen. Vanaf de zestiende eeuw werden de dansfestivals opengesteld voor publiek. ... verder lezen >>

   

  Matthieu Ricard: monnik, wetenschapper en fotograaf

  door: Els Van Sonhoven

  “Matthieu’s spirituele leven en zijn camera zijn één, een bron van beelden, vloeiend en eeuwig.” (Henri Cartier-Bresson)

  Matthieu Ricard (°1946) is een boeddhist monnik die verblijft in het Shechen Tennyi Dargyeling klooster in Nepal. Hij werd geboren in Parijs als zoon van de filosoof Jean- François Revel. Hij doctoreerde in moleculaire genetica in 1972, om zich daarna op de praktijk van het Tibetaans boeddhisme te concentreren en naar de Himalaya te reizen om in de leer te gaan bij oa Kangyur Rinpoche en Dilgo Khyentse Rinpoche. Sinds het overlijden van Khyentse Rinpoche wijdt Matthieu Ricard zich aan het vervullen van de visioenen.van zijn leermeester. Sinds 1989 is hij de franse tolk van de Dalai Lama.

  Matthieu is board member van het Mind and Life Institute, een samenwerking tussen wetenschappers, boeddhist geleerden en mediteerders. Hij schreef artikels voor ‘Destructive emotions’, samengesteld door Daniel Goleman en is betrokken bij het onderzoek naar het effect van hersentraining in Madison-Wisconsin, Princeton and Berkeley.

  Hij vertaalde vele boeddhist teksten. De dialoog met zijn vader 'De Monnik en de Filosoof' werd in 21 talen vertaald. In 'Oneindig dichtbij' gaan Matthieu Ricard en Trinh Xuan Thuan in gesprek over boeddhisme en de aard van het heelal. Zijn boek 'Gelukkig Leven' was een bestseller. Op de website bodhitv.nl vind je een artikel van Cilia ter Horst: Matthieu Ricard over Geluk.
   

  Matthieu Ricard is de auteur en fotograaf van 'Tibet' en 'Monk Dancers of Tibet'. Zijn foto’s verschenen in vele boeken en tijdschriften. De opbrengst van zijn boeken gaat naar verschillende humanitaire projecten in Azië, zoals de bouw van ziekenhuizen, scholen en weeshuizen. Meer foto's van Ricard bekijken kan je in het artikel ‘de heilige dansen van Tibet’, wat voor een groot deel gebaseerd is op het boek van Ricard.

   

  Matthieu Ricard: Monk Dancers of Tibet
  Hardcover | 128 Pagina's | Shambhala Publications
  --- bestel dit boek >>

   

  Habits of Happiness ~ Matthieu Ricard op TED
  Speelduur: 21 Min.

  door: Els Van Sonhoven

  TED(Global) staat voor Technology, Entertainment, Design, en is een globale gemeenschap die sinds 1984 conferenties organiseert op verschillende plekken in de wereld. Het is een ontmoetingsplaats waar mensen uit verschillende culturen ideeën uitwisselen die bijdragen aan het verbeteren van de wereld. Gespreid over vier dagen spreken 50 sprekers gedurende 18 minuten, afgewisseld met muziek, theater en comedy. Op de website ted.com kan je video’s van de 200 beste gesprekken en performances gratis bekijken, en er komen er elke week bij. Via onderstaande link kan je een video bekijken waarin Matthieu Ricard spreekt over:

  'Habits of happiness' (zonder ondertiteling)
  bekijk de film online >>

   

  Trancedans met Live Droomtijd Concert!
  intensieve dans én helend klankbad in één lange reis!

  Trancedans gefaciliteerd door Aernoudt Knecht
  Droomtijd Concert door Steven Vrancken, Roel Crabbé, Roger Vossen e.a.

  Nieuw initiatief
  Vanaf nu elk seizoen een speciale middag, waarin je kan deelnemen aan een verdiepende, ontspannende en inspirerende ervaring. Waar normaal gesproken een Trancedans ritueel eindigt met de korte integratie-fase, zal deze keer de reis pas echt beginnen met een Live Droomtijd Concert. Klanken die diep doordringen in je wezen, en die je lichaam omtoveren tot een instrument van heling en wijsheid...

  De perfecte combinatie
  Direct na het dansen sta je weer open voor de natuurlijke stroom in je leven... gedachtenpatronen zijn uitgezuiverd en opgelost... je gaat liggen, krijgt een dekentje, en in een vloeiende overgang kan je genieten van prachtige muziek. De intentie van de muzikanten is om je bewuste verbinding met de stroom van het leven te voeden. Je wordt ondergedompeld in subtiele, prikkelende, sprankelende en ontspannende klanken, en het enige wat jij hoeft te doen is meedeinen op de trillingen van de muziek...

  Ga je mee op droomreis?
  Verwen jezelf met een intense en ontspannende ervaring!
  Er zal worden gewerkt met verschillende instrumenten waaronder klankschalen, piano, gitaar, trommels, harmonium, regenstokken, oceaandrums, ... Iedere avond werken we weer met andere muziek, er is steeds een ander thema, een andere energie.

  We starten dit najaar in Aartselaar:

  zaterdag 27 sept 2008, 13-17u
  'Piano Ligconcert' met Steven Vrancken

  zaterdag 3 jan 2009, 13-17u, Aartselaar
  'Sjamaanse Klankhealing' met Roel Crabbé

  zaterdag 28 mrt 2009, 13-17u, Aartselaar
  'Mantra's van het Hart' met Roger Vossen

  zondag 7 juni 2009, 13-17u, Aartselaar
  onbekend: via het e-zine blijf je op de hoogte

  Weet jij nog een geschikte locatie voor deze workshop?


  Deelname:
  € 45,- (student/uitkering € 35,-)
  € 5,- korting: twee weken op voorhand betaald - online inschrijven>
  locatie: Het Bewuste Pad, Langlaarsteenweg 45/1, Aartselaar

  Er is beperkt plaats, dus betaal tijdig om je plek te reserveren!
  Bankrek.nr. vanuit België: 733-0452195-11.
  Vanuit Nederland: IBAN BE30 7330 4521 9511 - BIC KRED BEBB.

  Zie www.GeblinddoekteDanser.net/Droomtijd

   

  De muziek van Steven Vrancken
  Lekker wegdromen tijdens een Piano Ligconcert!
  door: Aernoudt Knecht

  In aansluiting op de 'activiteit in de kijker' leek het me leuk om eens muziek te bespreken voor na de dans, wanneer je dicht bij jezelf en heel open bent. Ik heb gedurende de jaren ontdekt dat er een hele regenboog aan klanken bestaat, klanken om een ervaring te verdiepen, te integreren, te verzachten, te versterken, ...

  Het zijn vooral de muzikanten, die hun leven wijden aan het scheppen van 'droomtijd-muziek', die mijn ogen en oren hebben geopend. Zo ontmoette ik dit voorjaar in Orval (B) Steven Vrancken, die met allerlei verschillende soorten instrumenten muziek maakt. Steven heeft intussen al vaak met ons meegedanst, en trakteerde ons al enkele keren na het dansen op een heerlijk bad van prachtige klanken.

  Steven wil je met zijn muziek diep in ontspanning brengen zodat je contact krijgt met je diepste dromen, én ook de stroom voelt om ze neer te zetten op aarde. Sinds ik een Piano Ligconcert van Steven heb meegemaakt ben ik een echte fan, en ik ben dan ook trots dat we volgende maand het eerste 'Live Droomtijd Concert' met Steven op de agenda hebben staan. Het thema van de avond is Extatische Levensvreugde!

  Steven: “De muziek die ik wens te maken, is rustig, zacht, repetitief... maar vooral eenvoudig en rustig. En een manier om zo`n muziek volledig tot zijn recht te laten komen, is om daar lekker bij te gaan liggen! Ontspannen gaan zitten, met de ogen gesloten, is natuurlijk ook een optie... maar lekker warm liggen onder een dekentje, en al wegsoezend luisteren naar melodieën die je meenemen... hmmm... voel je het al kriebelen?“

  Alle muziek die Steven speelt zijn eigen composities, of improvisaties binnen bepaalde thema`s. Binnenkort brengt Steven zijn eerste CD uit. Wil je op de hoogte blijven? Op zijn website www.PianoLigconcert.be kan je inschrijven voor zijn nieuwsbrief. Steven schenkt je bij inschrijving 3 nummers Piano Ligmuziek!

  Muziek voor-proeven?
  Piano Droomtijd Concert met Steven   

  GRATIS (PROEF)WORKSHOPS

  Antwerpen OWC - 6/9 en 7/9
  Antwerpen Arcana - 7/9
  NIEUW: St-Truiden - 7/9

  LOSSE TRANCEDANSEN

  Antwerpen OWC - 9/9 en 12/9
  Almere - 4/10
  Gent - 12/9
  Leuven - 19/9
  Rijswijk - 4/10
  Westbroek - 5/9

  ANDERE WORKSHOPS

  27 september
  TD met Live Droontijd Concert
  Aartselaar: Aernoudt Knecht
  en Steven Vrancken

  23 november
  Zijn in Wording
  Aartselaar: Aernoudt Knecht e.a.

  AVONDREEKSEN NAJAAR

  De Helende Danser (10x)
  Gent:
   met David Jelinek
  en Christophe Van Thuyne
  19 september t/m 5 december

  De Geblinddoekte Danser (8x)
  Antwerpen:
   met Aernoudt Knecht
  10 oktober t/m 12 december

  De Vier Elementen (6x)
  NIEUW: Leuven:
   met Sara Dykmans
  en Frans Van Herck
  10 oktober t/m 21 november

  De Geblinddoekte Danser (8x)
  NIEUW: St-Truiden:
   met Aernoudt Knecht en Els Van Sonhoven
  22 oktober t/m 10 december

  De Vier Elementen (6x)
  Antwerpen:
   met Sara Dykmans
  en Frans Van Herck
  6 november t/m 11 december

   

  www.Trancedans.net
  Voel je vrij om dit bericht door te sturen!
  Tips, teksten en reacties zijn welkom bij de redactie.