jaargang 1 - nummer 2
augustus 2008

 

redactie: Els Van Sonhoven
vormgeving:
Aernoudt Knecht

 •  
  Tips, teksten en reacties zijn welkom bij de redactie.
   

  Van binnen naar buiten ~ de energie van de zomer!
  door: Aernoudt Knecht

  Spiritualiteit is meer dan enkel ‘naar binnen gaan’ voor persoonlijke inzichten en visioenen. Inzichten en visioenen krijgen pas waarde als ze leiden tot daden. Als het erop aan komt lijkt spiritualiteit zelfs vooral een kwestie van doen te zijn. Dit is een grote les die ik leerde van mijn levensgezellin en van veel andere vrouwen in mijn omgeving. Het vrouwelijke in mezelf helpt me niet alleen om te luisteren naar mijn hart, maar vooral om van daaruit te leven.

  De energie van de zomer nodigt ons uit om te stralen en om al het mooie binnenin onszelf naar in de wereld te brengen. De zomer inspireert mij om in plaats van op zoek te gaan naar een persoonlijk inzicht of om mezelf te helen, eens een dans te doen voor een ander. Ik heb al zoveel mogen ontvangen in het leven, waarom zou ik niet eens een dans doen om iets terug te geven, of om simpelweg mijn dankbaarheid te uiten? Els stelt in onze workshops wel eens voor om te dansen voor de aarde als dankzegging aan onze prachtige planeet! Een fantastische gelegenheid hiervoor is de Trancedans op het Strand in Vlissingen op zaterdag 23 augustus, een initiatief van Rudie Tegelaers en David Shvarts.

  Wat brengt deze zomer nog meer? David Jelinek en Christophe Van Thuyne vieren de geboorte van hun nieuwe website AnimaMundi.be. David schreef ook het artikel 'Extase als levenskracht', dat je kan lezen op onze website. Deze zomer kan je nog deelnemen aan een trancedans met Eva Keblusek in Almere, of een workshop Didgeridoo-trancewerk volgen bij Rudie Tegelaers in Westbroek.

  Wat je de komende maand ook gaat doen... laat de energie van de zomer je inspireren om het leven te dansen!

   

  Extase als levenskracht
  door: David Jelinek

  Het Griekse woord ‘ekstasis’ betekent beweging. Als je naar het leven kijkt als een levend bewustzijn dat bestaat uit een netwerk van samenwerkende krachten, dan ontdek je dat alle processen in deze wonderbaarlijke cyclus op elkaar afgestemd zijn. Dat kan enkel doordat alles steeds in beweging en verandering is.

  Het Griekse woord ‘stasis’ verwijst naar stilstand: een vastgeroeste situatie, het ongewenste verhaal dat we uitleven en dat zich uit in lichamelijke, psychische en spirituele problemen. Op mondiaal niveau zien we een excessieve economische expansiedrift en een sociaal-ecologische crisis die ons voor een aantal keuzes stelt. Blijven we het westerse maatschappijmodel met zijn pathologische groeidwang en consumentarische levensstijl volgen, ook al overschrijden we daarmee de grenzen van onze planeet en vinden er wereldwijd sociale en ecologische catastrofes plaats?

  Extatisch leven betekent terug in beweging komen, de vastgeroeste levenswijze ombuigen, transformeren, helen..... verder lezen >>

  Trancedans op het strand!
  met Rudie Tegelaers en David Shvarts

  Een fantastische gelegenheid om de zomer en het leven te vieren is de Trancedans op het Strand in Vlissingen op zaterdag 23 augustus.

  Dansen met je blote voeten in het zand, in een cirkel van dansers en percussionisten, in contact met de bewegingen van de oceaan, de wind en het vuur...

  De locatie ligt midden in een natuurgebied, direct aan de zee (geen woningen in de buurt). Je bent welkom vanaf 18u30. Een busje kan je om 18u15 oppikken van het treinstation in Vlissingen. Mocht je pas de volgende ochtend naar huis willen terugreizen, dan kan je in de omgeving overnachten met je tentje. Wild kamperen is op eigen risico, maar wellicht kan je verblijven bij:

  * Woonboerderij, D.C. Hoogendam, Vlissingse Kleiweg 3, 4384 NN Vlissingen
     Tel: 0118-475452, GSM: 06-52411456 / 06-51153181
  * Pension Papillon, L. Dijkstra, Kanaalstraat 103, 4388 BL Vlissingen
     Tel: 0118-614544, GSM: 06-24693127, Mail: bdijkstra@zeelandnet.nl
  * WoonKamping "de Nolle", www.denolle.nl

  Neem in ieder geval een setje droge warme kelding mee, er staat een tent om je spullen droog te houden.

  Datum: za 23 augustus
  Tijd: van 18u30 tot 23u
  Locatie: op het strand bij Vlissingen
  Kosten: € 20,- (incl. eten)
  Info & inschrijven: utrecht@trancedans.nl

  Je deelname is gegarandeerd wanneer je de 20 euro vooraf overmaakt naar A. Shvarts 956309887 Leiderdorp. We hopen je binnenkort te zien, bij regen of zonneschijn, op het strand!

   

  Louann Brizendine: De Vrouwelijke Hersenen
  Paperback | 304 Pagina's | Uitgeverij Sirene
  ISBN10: 9058314340 | ISBN13: 9789058314345

  door: Els Van Sonhoven

  De nieuwe hersenwetenschap heeft snel verandering gebracht in onze kijk op de neurologische verschillen tussen mannen en vrouwen. Zo bereiken mannen en vrouwen dezelfde doelen, met gebruik van verschillende hersencircuits. Tot ze acht weken oud zijn, zien alle foetushersenen er vrouwelijk uit: voor de natuur is ‘vrouwelijk’ de standaard geslachtsinstelling. Een enorme golf testosteron, die in de achtste week van de zwangerschap komt opzetten, maakt van dit uniseks brein mannelijke hersenen door een aantal cellen in de communicatiecentra uit te schakelen en cellen toe te voegen in de geslachtsdrift- en agressiecentra.

  ‘De vrouwelijke hersenen’ is een baanbrekend werk dat aan het begin staat van een nieuw tijdperk in de menselijke geschiedenis. Tot voor kort werden vrouwelijke proefdieren systematisch uit wetenschappelijke onderzoeken geweerd, omdat men van mening was dat hun menstruatiecyclus de resultaten in de war zou sturen. Vrouwelijke wetenschappers zoals Louann Brizendine brachten daar verandering in. Op speelse wijze volgt zij de ontwikkeling van de vrouwelijke hersenen vanaf de geboorte, tijdens de puberteit, zwangerschap, bevalling, menopauze en verder.

  Dr. Louann Brizendine (VS) is neuroloog en psychiater. Ze is als arts afgestudeerd aan Yale en als neurobioloog aan Berkeley, en was als staflid verbonden aan de Harvard Medical School. Ze is oprichter van de Women’s and Teen Girl’s Mood and Hormone Clinic.

  --- bestel dit boek >>

   

  David Parsons: Ngaio Gamelan
  door: Aernoudt Knecht

  David Parsons maakt Oosterse muziek toegankelijk voor de Westerse luisteraar, door de inspiratie die hij opdoet tijdens zijn reizen en de samples die hij verzamelt, in de studio te verweven tot een unieke expressie waarin hij verschillende culturen samenbrengt. Zijn muziek wordt vaak gebruikt in films, en in televisie- en radioprogramma's, en muziekcritici spreken vol lof over zijn werk.

  Vanuit zijn thuisland Nieuw Zeeland reist David Parsons regelmatig naar Azië om op zoek te gaan naar muzikale en spirituele inspiratie. Hij produceerde onder meer 'Celestial Harmonies', en na zijn werken 'The Music of Cambodia', 'The Music of Vietnam', 'The Music of Armenia', 'The Music of Bali', en de met een prijs bekroonde 'The Music of Islam', is 'Ngaio Gamelan' ongetwijfeld zijn beste werk.

  In vergelijking met de Trancedans muziek die meestal wordt gebruikt, vol ritme en tempo, is ‘Ngaio Gamelan’ hele zachte en rustige muziek. Als ik deze CD eerst gewoon had beluisterd zou ik waarschijnlijk hebben geconcludeerd dat er niet genoeg 'pit' in zit om mij in trance te krijgen, maar ik had het geluk dat ik tijdens een studiereis in Bali deze muziek mocht ontdekken in een dans. Het was een groot geschenk en er is een wereld voor me open gegaan. ‘Ngaio Gamelan’ is een aanrader, alleen al om je muzikale horizon te verbreden en zelf te ervaren hoe het is om op de zachte maar diep doordringende klanken van Balinese muziek te dansen...

  Op onze website kan je samples van de tracks beluisteren >>
  Via deze link kan je deze CD bestellen >>

   

  Laat je hoofd los

  Trancedans is een vrije dans waarin je je bewegingen organisch laat ontstaan op het ritme van je hartslag en de muziek. De constante gedachtenstroom in je hoofd kan je verhinderen om je helemaal over te geven aan de dans, terwijl overgave nou juist de sleutel is tot een verdiepende ervaring.

  Lichaam en geest zijn één, en vaak hangt het niet kunnen loslaten van je gedachten samen met het stil en stijf houden van je nek en hoofd. Laat je hoofd eens loshangen en meebewegen met de rest van je lichaam, en de kans is groot dat die malende gedachten verdwijnen als sneeuw voor de zon... zodat de danser de dans kan worden!

   

  Walt Disney - IMAX - Sacred Planet

  Speelduur: 45 Min.
  Releasedatum: 23.12.2005
  EAN: 8717418032920

  door: Aernoudt Knecht

  Hoe langer ik met Trancedans bezig ben en hoe meer ik me in de sjamaanse tradities verdiep, hoe meer het een verhaal wordt dat mijn persoonlijke leven overstijgt. Het verhaal dat zich ontvouwt gaat over de evolutie van onze soort, en over de evolutie van onze planeet als geheel. We leven in een bijzondere tijd, waarin grote uitdagingen hand in hand gaan met de kans op een ongekend bewustwordingsproces.

  ‘Sacred Planet’ is geen verhaal over de ecologische verschrikkingen van onze tijd, maar biedt juist inspiratie naar de toekomst. Het is een lofzang aan onze prachtige planeet die uitnodigt tot zorg voor de komende generaties. Deze film neemt je mee op een wereldreis om enkele van de meest exotische en mooie plaatsen op aarde te bezoeken. De fascinerende beelden van inheemse volken, unieke dieren en spectaculaire landschappen zijn gemaakt met geavanceerde technologie. De film is niet alleen een lust voor het oog maar ook voor het oor: de prachtige beelden worden begeleid door muziek van alle continenten. Luister naar de boodschappen van de natuurvolken die aan het woord worden gelaten - ze zijn van onschatbare waarde voor onze tijd - en laat je betoveren door de magie, het mysterie en de schoonheid van onze wereld!

  bekijk de trailer online >>
  bestel deze DVD >>

   

  LOSSE TRANCEDANSEN

  Antwerpen - 6/9
  Almere - 2/8
  Gent - 12/9
  Leuven - 19/9
  Rijswijk - 4/10
  Westbroek - 5/9

  ANDERE WORKSHOPS

  22 augustus
  Shamanic Didgeridoo Dance
  Westbroek: Rudie Tegelaers

  30 augustus
  Trancedans op het Strand
  Vlissingen: Rudie Tegelaers
  en David Shvarts

  23 november
  Zijn in Wording
  Aartselaar: Aernoudt Knecht e.a.

  AVONDREEKSEN NAJAAR

  De Helende Danser (10x)
  Gent:
   met David Jelinek
  en Christophe Van Thuyne
  19 september t/m 5 december


  De Geblinddoekte Danser (8x)

  Antwerpen:
   met Aernoudt Knecht
  10 oktober t/m 12 december


  De Vier Elementen (6x)
  Leuven:
   met Sara Dykmans
  en Frans Van Herck
  10 oktober t/m 21 november


  De Vier Elementen (6x)
  Antwerpen:
   met Sara Dykmans
  en Frans Van Herck
  6 november t/m 11 december

   

  www.Trancedans.net

  Voel je vrij om dit bericht door te sturen!
  Tips, teksten en reacties zijn welkom bij de redactie.