jaargang 1 - nummer 1
juli 2008

 

redactie: Els Van Sonhoven
vormgeving:
Aernoudt Knecht

 •  
  Tips, teksten en reacties zijn welkom bij de redactie.
   

  Een bloem ontvouwt zich

  Aan het moment waarop de planten in de natuur hun vruchtbaarheid laten openbloeien, gaat een fase van onzichtbare creatie vooraf. Binnenin de knop wordt er, onzichtbaar voor de buitenwereld, een hele bloem gecreëerd, met alle onderdeeltjes erop en eraan. Op internet heeft de afgelopen periode een soortgelijk proces plaatsgevonden. Als bezige bijtjes hebben we vlijtig geschreven en geknutseld, een heus bouwproject, van funderingen tot fijne afwerking. Het resultaat mag er zijn en ik wil Els, Manu en Bart bedanken voor de soepele samenwerking.

  Het is midzomer en de blaadjes van de bloem ontvouwen zich, stralend en uitnodigend:

  www.Trancedans.net

  Deze website is geboren uit een nieuwe visie, en is veel meer dan de online folder van voorheen. Naast de agenda vind je bij ons nu ook regelmatig nieuwe artikels, ervaringen van dansers, boek- en muziekrecensies,... Zo hopen we een levendige ontmoetingsplaats te zijn waar dansers, faciliteerders, muzikanten en geïnteresseerden elkaar wederzijds kunnen bevruchten.

  Wij hebben de nieuwe website leven ingeblazen, en nu is het aan jullie om te kruisbestuiven!

  met passie en respect,

  Aernoudt Knecht

   

  Adem ~ poort naar bewustwording en genezing
  door: Aernoudt Knecht

  We staan er niet vaak bij stil, ademhalen, we doen het vanzelf... Maar onze adem is een krachtig instrument om de stroom van levenskracht in ons lichaam te beïnvloeden. Bewuste ademhaling helpt je om meer aanwezig te zijn in je lichaam, om meer in het moment, in het hier en nu te zijn. Daarom beginnen we een trancedans ritueel altijd met bewuste ademhaling. Ademhaling is een heel toegankelijk instrument om beweging te brengen in je leven...

  Wat inspireert de sjamaan?
  Binnen tal van spirituele stromingen wordt aan de adem een bijzondere plaats toegekend. Woorden zoals geest, ziel, spirit (engels), anima (latijn) en atman (sanskriet) verwijzen allemaal naar dezelfde bron: adem. Aanverwante betekenissen zijn: lucht, damp, wind en storm. Ook kennen we in onze taal uitdrukkingen zoals 'Wij zullen eens leven in dit project blazen' of 'Hij gaf de geest', hetgeen synoniem is voor 'Hij blies zijn laatste adem uit'. Het engelse 'to inspire' betekent zowel inademen, als 'levendigheid in iets brengen', net zoals het werkwoord inspireren in het nederlands.

  Bewustwording en transformatie
  Niet iedereen ademt hetzelfde, elk mens heeft een persoonlijk adempatroon. Op zeer jonge leeftijd ademen baby's overal in de wereld nog ongeveer hetzelfde, maar vanaf een bepaalde leeftijd gaan de patronen afwijken...

  ... verder lezen >>

   

  Bekijke alle online publicaties op www.trancedans.net/artikels

  Travelling through reality with the True Self as Guide
  Trance Intensive met Chief Dancing Thunder en Mark Hoek

     “You have no excuses for not doing what you really want to do in life.”
       (Chief Dancing Thunder)

  Chief Dancing Thunder is de Grand Sachem van de Susquehannock stam van Florida. Hij heeft meer dan 30 jaar ervaring als medicijnman en is een bijzonder spiritueel leraar. Hij maakte ook de cd ‘Full Moon’, waarmee hij vriendschap tussen alle volkeren wil bevorderen, zie www.singingfrog.com. De ‘lodges’ van Dancing Thunder staan bekend om hun ontspannen en liefdevolle karakter. Er vindt ook altijd een genezingsronde plaats voor de ernstig zieken.

  De workshop is er op gericht om je optimaal inzicht te geven in je persoonlijke spirituele medicijn, je persoonlijke medicijnkleuren, je spirituele helpers, je visioenen en je ware zelf. Je treedt daarbij in de voetsporen van je voorouders, de ijstijdjagers.

  Je begint met een gewone trancedans. Na een periode van dansen gaat het lichaam op een natuurlijke wijze over naar een staat van de-animatie. Je lichaam gaat zwaar aanvoelen en het wordt moeilijk om nog verder te bewegen. Dat is het moment om te gaan liggen en om verder en dieper te reizen op de klanken van oorspronkelijke muziek. De-animatie is een hele diepe ontspanning die te vergelijken is met een winterslaap: je hart gaat langzamer slaan en je stofwisseling vertraagt.

  Het betreden van die diepere trance is niet moeilijk. De procedure zit in je lichaam opgeslagen, en wordt geactiveerd door klank, geur, ritme, ademhaling, dans, duisternis, … Al die elementen samen helpen je om een diepe trance te bereiken waarbij je geest vrij kan reizen. Het reizen van de geest is een erfgoed van de mensheid.

  Gedurende de reis kun je in verschillende lagen terechtkomen en veel over jezelf te weten komen. Na de trancereis geef je de ontvangen informatie vorm in een tekening. Aan de hand van je tekening geeft Dancing Thunder uitleg over de verschillende lagen van trance en de verschillende gebieden waar je bent geweest.

  Wanneer je de verbinding met je spirituele zelf verloren bent, word je de speelbal van je emoties. Tijdens deze workshop kan je die persoonlijke processen overstijgen, en thuiskomen in je spirit. Je maakt weer verbinding met je essentie en daardoor verdwijnen veel problemen vanzelf. Door je aandacht te richten op wat wezenlijk voor je is, breng je die kwaliteit meer en meer in je leven en verdwijnen de dingen die niet van je spirit zijn. Het is een pad van schoonheid.

  Data: za 5 t/m ma 7 juli
  Tijden: van zaterdag 10 uur tot maandag 17 uur.
  Locatie: Mirre Valthe (Drenthe, Nederland)
  Kosten: € 325,- (incl. eten en overnachting)

  Lees meer en schrijf je in op de website van Mark Hoek >>

   

  Paulo Coelho: De heks van Portobello
  door: Els Van Sonhoven

  Hardcover | 288 Pagina's | Arbeiderspers
  ISBN10: 9029564733 | ISBN13: 9789029564731
  --- bestel dit boek >>

  Sherine, een zigeunermeisje uit Transsylvanië, wordt geadopteerd door de familie Khalil, maronitische christenen* uit Beiroet. Wanneer oorlogsgeweld hen dwingt uit te wijken naar Londen, wordt Athena (zoals ze zichzelf noemt) een regelmatig kerkbezoeker van de katholieke kerk in haar buurt. Ze maakt er een gewoonte van om iedere ochtend even gitaar te spelen voor de Maagd Maria en ze bouwt een vriendschap op met pater Fontana. Op de dag dat de jonge vrouw haar scheidingspapieren tekent, weigert de priester haar de communie te geven. Athena en haar zoontje verlaten de kerk om er nooit meer terug te keren. Ze ontmoet andere manieren om haar spiritualiteit te beleven, en gaat op zoek naar haar wortels.

  Wanneer Athena begint te trancedansen geraakt ze uit haar depressie. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk, en al gauw dansen zij en haar collega’s op de bank elke dag een uurtje voordat zij naar hun werk gaan. De sfeer en de productiviteit verbeteren zodanig, dat Athene een job krijgt aangeboden in Dubai… (evs)

  * De maronitische kerk is een tak van de katholieke kerk die, hoewel onderworpen aan het gezag van Rome, oosters-orthodoxe rituelen gebruikt en van de priesters geen celibatair leven verlangt.

  Bekijk alle boekrecensies op www.trancedans.net/boeken

   

  Een geschenk dat we met je willen delen:

  'Oldschool' trancedans muziek van een nieuwe artiest!
  door: Aernoudt Knecht

  Toen Frank Natale eind jaren ’80 vanuit Amsterdam geblinddoekte trancedans introduceerde in Europa, richtte hij samen met o.a. Alain Eskinasi en Pim Kilian de artiestengroep Professor Trance & the Energizers op, een project waarbij ze etnische, organische en technologische klanken samenbrachten in een nieuw geheel. Hun beste werk was het album Shaman's Breath (1995), dat algemeen als dé klassieker in het genre wordt beschouwd. Ondertussen is Frank overleden en zijn de verschillende artiesten van Professor Trance hun eigen weg gegaan.

  Vorige zomer ontmoette ik in Bad Sulza (D) Manu, die muziek maakt onder de naam I am Uman. Manu danste die week met ons mee en hij was duidelijk gegrepen door de kracht van geblinddoekte dans. Hij raakte geïnspireerd om muziek voor ons te maken en sindsdien maakt hij het ene nummer na het andere. Volgens Manu zelf is dat een heel organisch proces.

  Manu: "Voor ik met trancedans in contact kwam maakte ik ook al muziek, maar nu ik me op trancedans-muziek toeleg gaat het plots veel gemakkelijker. Eén nummer was vroeger een maandenlang proces maar met de trancedans-nummers gaat dat veel vlotter, alsof het natuurlijker is en de nummers zichzelf schrijven."

  De sfeer en stijl van de muziek van I am Uman doet me, niet alleen vanwege de mix van etnische en elektronische klanken, maar vooral door het tempo en de opzwepende sfeer, sterk denken aan de albums van Professor Trance. De muziek hieronder heeft Manu speciaal voor ons gemaakt, en wij mogen dat geschenk delen met jullie!

  I am Uman: Trance Two - 7:08
    Crazy Wolves - 4:26
    Not Bedtime Yet - 6:58

  Klik op de knop 'download', en kies voor 'openen' om de muziek direct te beluisteren. Je kan ook kiezen voor 'opslaan', om de muziek naar de harde schijf van je computer of mp3-speler te kopiëren.

  Speciale e-zine ledenpagina!

  Je zal in de toekomst ongetwijfeld vaker interessante downloads toegestuurd krijgen. Tijdens de inschrijfprocedure heb je een weblink naar de ledenpagina ontvangen. Tip: bewaar deze weblink in je favorieten, om later opnieuw toegang te ktijgen tot de downloads!

   

  Dans met de Gevleugelde Eenhoorn
  door: Mieke Polfliet

       een getuigenis van een deelnemer aan Ontwaken in Spirit!
       
  5-daagse residentiële workshop, mei 2008, Orval

  "Het is ochtend en we beginnen aan ons dagelijkse trancedans ritueel. Vandaag dansen we om een krachtdier te ontmoeten. Ik heb nog geen ervaring met krachtdieren en ben benieuwd wat deze reis me brengen zal.

  We beginnen met een geleide meditatie. Aernoudt neemt ons mee naar het bos, waar we langzaam in de richting van een open plek wandelen. Tussen de bomen zie ik vaag iets wits voorbijflitsen, maar telkens wanneer ik er bewust probeer naar te kijken, verbergt het zich tussen de bomen..."

  ...verder lezen >>

  Mieke, zaterdag 3 mei 2008, Villers-devant-Orval, België

   

  Kort interview met Wilbert Alix over Trancedans
  bron: YouTube

  bekijk de film op onze website >>

     "In 2001 maakte ik een belangrijke persoonlijke beslissing. Ik verkocht bijna alles wat ik bezat en werd een hedendaagse nomade. Mijn ethiek liet me geen andere keuze. Stilzitten en de wereld voor mijn ogen zien afbrokkelen (en niet traag) was niet langer acceptabel. “Hoe ik ben” in deze wereld werd belangrijker dan “Wie ik ben’. Iets diep in me schreeuwde: “DOE IETS, HET MAAKT NIET UIT WAT!” Ik begon door de wereld te reizen… de HELE wereld… op zoek naar een breder perspectief over spirituele evolutie… en deze kennis door te geven aan mijn familie, vrienden en studenten." (Wilbert Alix)

  Wilbert Alix groeide op in de cultuur vol trance en muziek van Storyville, New Orleans. Zijn passie ligt in het samenbrengen van genezingsrituelen uit de oude wereld met moderne wetenschap, en het ontwikkelen van technieken die de mens anders en beter leren omgaan met ecologie, psychotherapie, vorming en het oplossen van culturele conflicten. Gedurende zijn loopbaan creëerde Wilbert verscheidene medische en sociale en gezondheidsprogramma’s. Tussen 1975 en 1986 werkte hij aan het Baylor College of Medicine en de University of Texas Health Science Center. Van 1990 tot 1993 was hij directeur van Capital Area Mental Health Center, één van de grootste psychotherapie programma’s in de Verenigde Staten.

  Wilbert is de oprichter van Common Ground Project. Vanuit menselijk perspectief is Common Ground Project een training in creatief denken, met als doel groepen in conflict aan te leren om oplossingen te creëren die voordien onmogelijk geacht werden. Vanuit ecologisch perspectief is Common Ground Project een project om ecologisch kwetsbare en belangrijke stukken land veilig stellen en publiek te beheren. Beide programma’s werden gecreëerd en geïmplementeerd in Austin, Texas tussen 1994 en 1997.

  Ondertussen verwierf hij internationaal erkenning als hedendaags heler en docent lichaamsgerichte psychologie en neo-sjamanistische studies. Belangrijk hierbij was zijn samenwerking met Frank Natale. Samen ontwikkelden ze Natale Institute International, een wereldwijd vormingsnetwerk dat als doel heeft lichaam, geest, hart en ziel te verrijken. De meeste Trancedans faciliteerders op deze website zijn opgeleid door Wilbert.

  Wilbert Alix geeft op drie plekken in de wereld een Trancedans faciliteerders training:
  Bad Sulza (Duitsland) – 17 tot 23 juli 2008
  Sedona (Arizona) – 26 oktober tot 4 november 2008
  Kehena (Hawai) – (nog geen nieuwe data bekend)
  www.trancedance.com

  Van 6 tot 11 juli 2008 is hij in België
  voor een ‘Trancedance and Vision Quest’ retraite
  in het ecologisch verblijfscentrum La Ferme du Bois-le-Comte (Ardennen).

   

  LOSSE TRANCEDANSEN

   

  Antwerpen - 6/9
  Almere - 2/8
  Gent - 12/9
  Leuven - 19/9
  Rijswijk - 4/10
  Zaandam - 26/6

   

  AVONDREEKSEN NAJAAR

  De Helende Danser (10x)
  Gent:
   met David Jelinek
  en Christophe Van Thuyne
  19 september t/m 5 december

  De Geblinddoekte Danser (8x)
  Antwerpen:
   met Aernoudt Knecht
  10 oktober t/m 12 december

  De Vier Elementen (6x)
  Leuven:
   met Sara Dykmans
  en Frans Van Herck
  10 oktober t/m 21 november

  De Vier Elementen (6x)
  Antwerpen:
   met Sara Dykmans
  en Frans Van Herck
  6 november t/m 11 december

  RESIDENTIËLE ZOMERWORKSHOPS

  Travelling through reality with the True Self as Guide
  Mirre Valthe: met Mark Hoek
  en Chief Dancing Thunder
  za 5 t/m ma 7 juli

  Trancedans en Aqua Wellness Zomerweek
  Bad Sulza: met Aernoudt Knecht, Els Van Sonhoven, Roger Vossen
  en Kathleen Havermans
  ma 7 t/m vr 11 juli

  ANDERE WORKSHOPS

  Nightvision Trance
  Westbroek: Rudie Tegelaers
  4 en 25 juli

  Shamanic Didgeridoo Dance
  Westbroek: Rudie Tegelaers
  22 augustus

  Zomerstrand Trancedans
  Vlissingen: Rudie Tegelaers
  en David Shvarts

  30 augustus

  Zijn in Wording
  Aartselaar: Aernoudt Knecht e.a.
  23 november

   

  www.Trancedans.net

  Voel je vrij om dit bericht door te sturen!
  Tips, teksten en reacties zijn welkom bij de redactie.