Trancedans - de droom van onze planeet dansen
  de Droom van onze Planeet dansen!

Boeken - Marc Verhaegen


< vorige pagina

Marc Verhaegen: In den beginne was het water

Paperback | 220 pagina's | ISBN: 9789052403724 | Linkeroevers Uitgevers Nv

Boek bestellen bij Bol.com >>

 

We komen allemaal voort uit het water en velen van ons keren er regelmatig terug tijdens vakanties of bezoekjes aan kuuroorden. Waarom houden mensen van water? Het heeft sommige wetenschappers ertoe gebracht onze soort de 'wateraap' te noemen. De meest bekende van eigen bodem is de arts Marc Verhaegen die in zijn boek In den beginne was het Water antwoorden probeert te vinden op vragen over menselijke eigenschappen, die erop wijzen dat onze verre voorouders een wadend bestaan hebben geleid.

De 'Wateraaptheorie' stemt grootendeels in met met de gangbare evolutieleer, maar breekt met de 'Savannetheorie' die stelt dat de mens zich van de bosapen losmaakte, de Afrikaanse savanne bevolkte, en rechtop ging lopen om beter op wild te kunnen jagen. Volgens Verhaegen leefden onze voorouders niet in een warm en droog, maar in een warm en vochtig milieu. Ze leidden een wadend bestaan langs tropische meren en zeeën, en trokken van daaruit via rivieren het binnenland in, zich voedend met fruit, kokosnoten, schildpad- en vogeleieren, schaal- en schelpdieren, vis en waterplanten. Al in de jaren twintig verkondigden artsen als G.L. Sera en Max Westenhöfer soortgelijke ideeën en in 1960 ontwikkelde Sir Alister Hardy zijn 'Aquatic Ape Theory'. Ook Desmond Morris besteedde hier aandacht aan in zijn 'Naakte Aap'.

Niemand weet natuurlijk precies hoe het zit, het zijn allemaal theorieën en stukjes van de puzzel, maar deze ideeën over mijn voorouders prikkelen mijn geest over wie ik ben. Ik hou gewoon van water, voel me als een vis in het water, en ken weinig manieren die me net zo goed helpen ontspannen als mezelf onderdompelen in warm water...

 

< vorige pagina