Trancedans - de droom van onze planeet dansen
  de Droom van onze Planeet dansen!

Boeken - Margriet Sitskoorn

gepost door: Els Van Sonhoven


< vorige pagina

Daan van Kampenhout - Handboek Sjamanisme
Margriet Sitskoorn - het Maakbare Brein

Margriet Sitskoorn: Het maakbare brein

Paperback | Bert Bakker
ISBN10: 9035130367 | ISBN13: 9789035130364

-- bestel boek bij Bol.com ->


Zelf ben ik nog opgegroeid met het idee dat, eens je volwassenen bent en je hersenen volgroeid zijn, je persoonlijkheid vastligt. Dat dit een mythe is bewijst het onderzoek van Margriet Sitskoorn naar de relatie tussen gedrag en de plasticiteit van het menselijk brein. Je kan op volwassenen leeftijd nog een rekenwonder worden, doorzettingsvermogen verkrijgen of je angsten overwinnen. Onze hersenen zijn immers in staat tot reorganisatie en zelfvernieuwing: er ontstaan nieuwe verbindingen in het brein en er worden nieuwe cellen aangemaakt. Hierdoor kunnen we onszelf op alle fronten blijven ontwikkelen.

In ’het maakbare brein’ beschrijft Margriet Sitskoorn hoe de hersenen zich ontwikkelen en hoe zich dit verhoudt tot het leren van een tweede taal, een absoluut gehoor of het onderdrukken van impulsen. Bijzondere levensverhalen laten zien dat gedrag en omgeving je hersenen vormen en je vermogens bepalen: een violiste die een kwart van haar hersenen verloor kon toch professioneel blijven spelen, en een jongen die door kippen werd opgevoed verandert zijn kippengedrag in menselijk gedrag.
Aan de hand van de laatste inzichten uit het hersenonderzoek en voorbeelden uit de praktijk laat Margriet Sitskoorn zien hoe we door ons gedrag zélf onze hersenen kunnen vormen en zo beter kunnen functioneren.

Margriet Sitskoorn is hoofd van de Cognitive Neuroscience Unit van het Universitair Medisch Centrum Utrecht, directeur van het NeuroCognitief Centrum Nederland en lid van de Gezondheidsraad. Op televisie is ze vaste gast in Nieuwslicht. Ze schrijft voor internationale vaktijdschriften en populair-wetenschappelijke bladen.

< vorige pagina