Trancedans - de droom van onze planeet dansen
  de Droom van onze Planeet dansen!

De Stille kracht
je lichaam weet meer dan je hoofd


      bron: Weekblad Den Haag Centraal, augustus 2007
      www.denhaagcentraal.net

Natuurlijk is Den Haag de stad waar de regering zetelt en de koningin resideert, maar het is ook de spirituele hoofdstad van Nederland. De Indiëgangers brachten niet alleen Gado Gado mee van de Gordel van Smaragd, maar ook ‘Guna Guna’ het geloof in geesten en bovennatuurlijke krachten. De Haagse auteur Louis Couperus schreef erover in zijn boek ‘De Stille Kracht’. Vandaar deze gelijknamige zomerserie.

      Deze week: Trancedansen bij Body & Mind Center Merlijn
      door: Floor de Booys


Spiritualiteit vind je op onverwachte plekken. Dit keer brengt de Stille Kracht me net buiten de grenzen van ’s Gravenhage. Op een bedrijventerreintje in Rijswijk, in de oksel van de A-13, vinden we Body & Mind Center Merlijn. Niet meteen een locatie waarbij je denkt aan esoterie, maar eenmaal binnen vergeet je het voorbijrazende verkeer snel. Op de muur bij de entree staat geschreven dat in ieder van ons een tovenaar aanwezig is. Dat verklaart meteen de naam van het centrum: Merlijn was de tovenaar aan het hof van Koning Arthur. We zijn heel benieuwd of we die toverkracht in ons zelf gaan ontdekken vanavond tijdens het trancedansen. De uit België afkomstige Aernoudt Knecht begeleidt het dansen. Er zijn deze avond zo’n dertig mensen – vooral vrouwen – op afgekomen. In de grote zaal staat een altaartje opgesteld waarop salie wordt gebrand. Het verspreidt een zeer kruidig aroma. In het midden van de zaal liggen kleurige kleden op de grond en er branden kaarsen. Ze zitten in een kring op meditatiekussentjes. De meeste hebben blote voeten, dat danst straks het prettigst. Aernoudt, een opvallende verschijning met zijn blonde dreadlocks en vlasbaardje, vertelt rustig wat de deelnemers vanavond kunnen verwachten. “Wij dansen in onze Westerse wereld meestal in disco’s. Daarbij gaat het vooral om de buitenkant. Maar volken die nog dichter bij de natuur staan, dansen om in contact te komen met diepere lagen in zichzelf. Door te dansen op oeroude ritmes raken ze in een lichte trance waardoor ze in aanraking komen met hun onderbewuste. Daar ligt een schat aan wijsheid en inzicht verborgen waaraan je veel kunt hebben”. Om die zoektocht naar het onderbewuste een beetje te sturen, is het goed om de dans met een ‘intentie’ in te gaan. Aernoudt: “Iedereen heeft wel een vraag die in zijn hoofd blijft malen en waarop je niet zomaar het antwoord krijgt. Je kunt gaan zitten piekeren, maar je kunt ook gaan trancedansen. Je zult merken dat je lichaam vaak meer weet dan je hoofd”.

Blinddoek

Ik ga dansen met de gedachte dat ik mensen of situaties beter wil leren loslaten. Tijdens het trancedansen moet een blinddoek worden gedragen. Dat vergemakkelijkt het proces van naar binnenkeren én is een probaat middel tegen schaamte. “Hier binnen in de zaal moet iedereen zich onbespied en vrij voelen”. Aernoudt houdt zelf wel zijn ogen open. Samen met zijn assistenten Els en Roger zorgt hij ervoor dat er geen vervelende botsingen ontstaan. Na al deze uitleg is het eindelijk zover. Blinddoeken om: we gaan dansen. We ademen ons eerst actief met de ‘vuurademhaling ’: twee keer kort door de neus in en een keer diep door de mond uit. Daardoor gaat de energie stromen. Uit de speakers klinkt ondertussen al een heel diepe bas die lekker in je buik vibreert. Benen en armen worden onrustig. Voordat ik het weet, sta ik te dansen. Eerst nog voorzichtig, om de ruimte af te tasten. Maar al gauw laat ik me gaan. Ik doe lekker wat in me opkomt en dat blijken de raarste bewegingen te zijn. Een heel nummer is flink op de grond stampen het heerlijkste wat er is. God mag weten wat daar de diepere betekenis van is. Ook springen en met mijn armen om me heen zwaaien geeft een heel bevrijdend gevoel. Als ik me bedenk dat zich bij de andere deelnemers waarschijnlijk ongeveer hetzelfde proces afspeelt, is het een wonder dat er geen ongelukken gebeuren.

Bokkensprongen

Terwijl mijn lichaam lekker bezig is, leidt mijn hoofd haar eigen leven. Het dansen brengt me alles behalve spirituele inzichten. In mijn hoofd blijkt een huisvrouw te wonen die zich plotseling bedenkt dat ze vanmiddag vergeten is om gembersiroop te kopen. Ook kom ik opeens op de afschrikwekkende gedachte dat door de enorme glazen pui van de zaal iedereen van buiten vrij zicht heeft op alle rare bokkensprongen die ik sta te maken. Pas helemaal op het laatst lukt het me om lichaam en geest een beetje te laten samensmelten in de dans. Maar ik heb niet het gevoel dat ik in trance ben geweest. Als we eindelijk onze blinddoek mogen afdoen, blijk ik op een totaal andere plek in de zaal te zijn uitgekomen dan ik in mijn hoofd had. Voor de glazen pui blijkt een gordijn te hangen, alle zorgen voor niets. We sluiten weer af in de kring. Onder het genot van een kop kruidenthee en zoetigheid worden ervaringen uitgewisseld. Die lopen sterk uiteen. Er is gehuild en gelachen, waarvan ik
niets heb gehoord door de harde muziek. Ook zijn er mensen die echt inzichten hebben verkregen. Gelukkig blijk ik niet de enige te zijn die aan boodschappenlijstjes heeft gedacht. Maar ik ben wel een beetje teleurgesteld. Vlak voordat ik in slaap val krijg ik toch nog een ‘beeld’ door. Ik zie een boom met dorre bladeren tussen frisse groene struiken. Wie het oude vasthoudt, groeit niet verder, zoiets? Mijn spieren geven mij de volgende ochtend ook een heel duidelijk signaal: ik moet vaker bewegen!

Voor meer informatie over Body & Mind Center Merlijn: www.merlijn.eu. Telefoonnummer: 06 – 54 68 34 27. U krijgt dan Anne-Marie Wegh, eigenares van Merlijn, aan de lijn.