Trancedans - de droom van onze planeet dansen
  de Droom van onze Planeet dansen!

Ontwaken in de Droom

over slapen, waken, hersengolven, dromen en trance

artikel door: Aernoudt Knecht
printen:
Ontwaken in de Droom
1 - De schemerzone tussen waken en slapen
2 - Hersengolven en niveau's van Bewustzijn
3 - Droombewustzijn, de Creatieve Laag
4 - Ontwaken en de Droom Dansen
5 - De Collectieve Droom van onze Planeet

 

2 - Hersengolven en niveau's van Bewustzijn

Honderden miljarden hersencellen in je hoofd zijn allemaal verbonden met tientallen tot honderden andere hersencellen. Signalen worden rondgestuurd met kleine elektrische stroompjes, die op het contactvlak tussen twee hersencellen (de synaps) overgebracht worden in chemische vorm en vervolgens weer verder lopen in elektrische vorm (zie de afbeelding hiernaast). De optelsom van al die miljarden stroompjes geeft een elektromagnetisch signaal af.

In 1924 ontdekte de Duitse arts Hans Berger dat dit signaal meetbaar is en dat je hersengolven in frequentie toenemen of afnemen afhankelijk van de bewustzijnstoestand waarin je je bevindt. Men heeft deze frequenties ingedeeld in vier categorieën. Zoals je kunt zien in de afbeelding hiernaast beweegt ons bewustzijn gedurende de dag steeds zo'n 4 Hz in de bandbreedte van alfa via thèta naar delta en weer terug naar alfa. Bèta-golven vormen de uitzondering en spannen de kroon met pieken van wel 40 Hz!

Bèta-golven, van 12 tot 40 Hz, wijzen op actief denken en concentratie: een alert en naar buiten gericht bewustzijn. Alfa-golven, met een frequentie tussen de 8 en 12 Hz wijzen op gedachteloos wakker zijn: een ontspannen en meditatief bewustzijn. Thèta-golven, tussen 4 en 8 Hz, gaan samen met doezelen of (dag)dromen en is de meest voorkomende frequentie bij kleuters. Delta-golven, met een frequentie beneden 4 Hz, zien we vooral tijdens diepe slaap en bij baby’s. Wanneer men tijdens de slaap begint te dromen gaan de golven tijdelijk van delta naar thèta.

De hersenen van kleine kinderen produceren vooral thètagolven. Vanaf de leeftijd van vijf jaar worden dat alfa-golven met een beetje bèta, en vervolgens vooral bèta-golven met een beetje alfa. De algemene wetenschappelijke opvatting is dat deze frequentie-toename tot de normale ontwikkeling behoort, maar sommigen denken dat de bèta-frequentie abnormaal is. Als men opgroeit in de samenleving en steeds meer spanningen te verwerken krijgt, begint men emoties te onderdrukken en dat gaat gepaard met een toename van bètagolven. Wanneer deze ’s nachts naar langzamere golven overgaan, komen onderdrukte emoties naar de oppervlakte om verwerkt te worden in je dromen. Of het nu gaat om een normale ontwikkeling, of dat er sprake is van een collectieve afwijking van onze samenleving, men is het er in elk geval over eens dat het aanpassen aan de buitenwereld een toename in bèta-frequenties veroorzaakt. Omdat er in de buitenwereld veel concurrentie bestaat – zoals botsingen van ego’s - ontstaan er steeds meer bètagolven, die wijzen op een toestand van ‘nood’ en ‘overleving’.

Nu wil ik jullie meenemen naar het gebied tussen de lagen alfa en delta: het thèta- of droombewustzijn, de creatieve laag.

--- lees verder-->