Trancedans - de droom van onze planeet dansen
  de Droom van onze Planeet dansen!

Interview met Alain Eskinasi, zomer 2009

 

introductie... over een artiest die aan de wieg stond van de hedendaagse trancedans muziek, en samen met anderen het pionierswerk verrichtte waar wij veel aan te danken hebben.

Op het vlak van trancedans muziek is het een tijdje stil geweest rond deze muzikant, maar wij hebben vernomen dat er nieuwe albums aankomen! Aanleiding voor een interview dus... en op naar zijn studio in Amsterdam.


Waar geboren? Opgegroeid? Kinderen?
Ik ben geboren en opgegroeid in Amsterdam,mn moeder is Française en mn vader 'ne' Hollander...Ik woon met mn dochter van 10 jaar boven m'n studio in Amsterdam.

Wanneer raakte je geïnteresseerd in muziek?

Ik was een jaar of 9....,toen ik voor t eerst droomde dat ik voor een publiek stond. Ik had nog nooit een instrument aangeraakt,of enig extra blijk van belangstelling getoond voor muziek.. Maar goed...Vanaf dat moment zeurde ik mn ouders gek... Na 3 maanden gaven ze toe en kochten me een gitaar.

Wat luisterde je vroeger?
Soul,funk ,afrikaanse muziek,reggae,rock en jazz....eigenlijk alles wat ik in mn handen kon krijgen..

Wanneer ben je muziek beginnen te maken?
Toen ik 10 was zo ongeveer.. Ik zat in mn eerste bandje toen ik 15 was....op mn 18e was ik professioneel gitarist. Toen ik een jaar of 25 was heb ik mezelf leren keyboard spelen.

Hoe is het album Brainscapes tot stand gekomen?

In 1989 speelde ik veel met mijn toenmalige new age project, "Dreamscapes", en bracht cassettes uit.. (dat kon toen nog...). Mensen vertelden mij over een Didgeridoo speler,die overal in de stad op straat speelde,en raadde mij aan,hem eens te ontmoetten... Wij hebben elkaar een jaar lang 'bijna' ontmoet, hahaha... Uiteindelijk lukte het en het was meteen raak,Jim Wafer was niet alleen de beste didge speler waar ik ooit mee heb samengewerkt maar hij had ook een 'brainwave-synthesizer' gebouwd,die ik op mijn synthesizers kon aansluiten.(Tot dan toe brachten brainwavesynths een hoogst irritant scala van biepjes ten gehore...met deze uitvinding was dat afgelopen). Een live healing music project werd geboren.We noemden het "The Electric Dreamtime" en brachten onder die naam een tiental cassettes uit in de periode '90-'92.

Jim had een systeem,waarmee we 50 mensen van koptelefoon en brainwavesynth bril konden voorzien.Het was een lig-concert: Het publiek lag op matten op de grond.. Wij improviseerden live on stage over de brainwave-patronen met Didge,Tibetaanse klankschalen,en ik op Synthesizers,samplers en percussion... Na 2 jaar touren,besloten we in '92 een cd op te nemen,en brachten dat in samenwerking met NewAge centrum Venwoude op de markt. Het was maar n kleine oplage,eigenlijk alleen voor onze healing music praktijk bedoelt,maar het sloeg erg aan...We waren de een van de eersten die didgeridoo en electronische muziek probeerden te mengen..De titel van het album was 'Brainscapes'. Ditzelfde album is met mij meegegaan naar America t jaar daarop,en in '95 wist ik het te signen bij HigherOctave music.Toen ik met mn 2e album,'ChakraDancer' aankwam,adviseerde Higher Octave mij de titel van het eerste album als project naam aan te nemen.

Wat zijn de invloeden van verschillende culturen in je muziek?
Ik ben altijd gefascineerd geweest door vreemde culturen en klanken, en daardoor ook in ethnische muziek,en vreemde instrumenten..Altijd op zoek naar dat nieuwe geluid,die nieuwe kleur,zogezegd.. (Ik wilde eigenlijk Indiana Jones worden,maar die job was al weg....)

In mijn werk zijn invloeden te vinden van Afrikaanse, Australische, Polynesische, Jamaicaans, Aziatisch, Braziliaanze, Native Americans, Europese shamanistische muziek, maar ook musici als Brian Eno, Jon Hassel, Klaus Schulze, Steve Roach, Pink Floyd hebben mij enorm beinvloed..

Dans je zelf graag?
Ja...en zeker in de studio,wanneer ik iets net gemaakt heb,en niemand 't ziet, haha! ....Maar in het algemeen als percussionist, kun je ook heel moeilijk stil zitten,hoor,...maar nog liever schrijf,speel of draai ik de muziek die jullie tot dansen verleid...

Wanneer ontstond je interesse in dansrituelen en trance?
Als kind woonde ik in de buurt van het amsterdams tropenmuseum...ik zat er bijna elke dag.Ik ben hier al heel vroeg blootgesteld aan de mensen van de muziek-ethnologische dienst,die mij wel n grappig kind vonden...zo was ik in staat om n heleboel instrumenten te proberen of er over te horen van hen...

Maar later natuurlijk tijdens die 2 jaar met Jim Wafer en the Dreamtime Healing concerts,en nog verder gestimuleerd door mijn samenwerking met Frank Natale. Een ding dat mij altijd opviel over new age muziek,was dat het zo zweverig kon zijn,zo weinig verbinding met de aarde maakte. Toen ik bijvoorbeeld Mandingo of Lakota dansrituelen zag,was ik gefascineerd door de combinatie van spiritualiteit en gronding,die dit teweeg kan brengen.Aarde is mijn element. Ik probeer dit altijd terug te brengen in mijn muziek.

Wanneer en hoe ontmoette je Frank Natale?
In Venwoude werd mij al vaak over hem verteld,maar Frank benaderde mij in 1993, omdat hij mijn album, Brainscapes had opgepikt in NY en het gebruikte in zijn TranceDance praktijk.

Waar was hij naar op zoek?
Hij wilde dat ik eigenlijk een soortgelijk album voor hem creëerde,waar hij zijn teksten en conceptualisaties over heen kon doen. Ik vroeg mijn mijn schrijfpartner en beste vriend,Pim Kilian om mee te doen met dit project. Dit concept album was getiteld "Energise" en kwam als cassette op de markt, via TNI music. Dit is het concept-album dat op een of andere manier in Miami terecht kwam, waar het toevallig op een tuinparty opstond,toen Chris Blackwell,van Island records het hoorde, en dus uiteindelijk evolueerde tot "Shaman's Breath".

Welke albums maakte je voor hem, en in welke periode was dat?
In de periode 1993 tot 1999 maakte ik voor hem,samen met Pim Kilian de volgende albums (niet in chronologische volgorde):

Energise (Cassette)
Shamans Breath
Kiva: Dancers of Eternity (Cassette)
MegaOm
Rites of Passage
Shamans Double drumming (Cassette)
Medicine Trance 1
Medicine Trance 2
Tarantella
The BullshitDance
Sacred Rites


... plus nog n heleboel materiaal ,wat we nooit hebben uitgebracht... In '99 verhuisde Frank Natale naar San Francisco,waar hij nog `n Professor Trance album creëerde :"Dance your Animal",met een andere muzikant, Wolfman. En dan is er nog 1 album dat Frank maakte voor hij ons erbij betrok, genaamd "Breath of Fire".

Wij kennen Frank Natale als Professor Trance, was jij dan één van de Energizers, of hoe was dat?
Ja,.. dat is n beetje verwarrend. Frank bedacht die naam... En zo zou je het ook kunnen zien.... Natale was Professor Trance, (tenslotte was hij de bedenker van het concept, antropoloog, psycholoog, en selfprofessed 'neo-shaman') en Pim Kilian en ik waren de componisten en musici,... de Energisers......maar we hebben ook verschillende dingen uitgebracht onder de naam "Natale,Eskinasi & Kilian. Maar nu, sinds Frank naar de volgende wereld vertrok in 2002, houden wij de (muzikale) trancedance- fakkel hoog, en zijn dus Professor Trance, én de Energisers... at the same time....!

Hoe verliep de samenwerking?
Die verliep goed. Frank Natale was geen muzikant of componist, zoals Pim en ik.Hij was een geweldig tekstschrijver en conceptualist, een spiritueel, gedreven mens en heel goed in t begeesteren van ons, muzikanten...Zo kon hij naar ons werk luisteren,en er een concept omheen bedenken, er een richting aan geven, waarmee hij ons zodanig inspireerde, dat we track na track schreven en herschreven. Ook bracht hij ons van zijn reizen ongelofelijke field recordings van muziek en rituelen, die hij zelf opnam. Tel daarbij op zijn enorme library aan worldmusic en boeken over muziek in shamanistische toepassingen... 3 jaar lang was mijn studio in het Trancedance centre in Amsterdam, boven de danszaal, ik woonde er zowat.... Onze tracks gingen zo van de mengtafel de dansvloer op...zo we konden meteen uitvinden of ze werkten.

Uit die periode stammen nog enkele oude werken, sommige vond ik op oude casettes, zoals Kiva en Elemental Dance. Komen die nog op CD uit, of is er een andere manier waarop mensen aan die muziek kunnen raken?
Nee...dat is helaas heel moeilijk,want het waren kleine oplages in cassette vorm...maar nog steeds online in de verzamel en verkoop sites te vinden... Elemental dance is een Trance dance project dat ik met vrienden in Ojai California heb geproduceerd.. Dat is nog wel op cd te krijgen, online, in America. Er zijn meer cds van deze formatie te vinden in de catalogus van het label 'Soundings of the Planet'. Ze wonen nu in Sedona,en heten "The Sedona Shapeshifters".

Kilian en Eskinasi zijn een speciaal label'Xingu Records' gestart om deze oude werken opnieuw uit te brengen...dit in de nabije toekomst.
http://www.myspace.com/professortranceandtheenergisers

Je brengt een nieuw album uit onder de naam Brainscapes. Hoe is die ontstaan?
Toen HigherOctave in 2000 verkocht werd aan Virgin,had ik net mijn platencontract vervult en ging terug naar Nederland, om daar een studio te bouwen. Ik raakte betrokken bij een bekend Brasilectro project "Electrococo" waarmee ik n jaar of 5 getourt heb..M'n New Age projecten geraakten een beetje op de achtergrond....maar nooit helemaal. Als je, zoals ik, elke dag muziek schrijft en opneemt, zit er af en toe een stuk meditatie muziek bij. Maar ach, daar had ik toch geen recordcompany voor, dus ik legde die stukken op de plank. Nu, 9 jaar later, had ik er zoveel bij elkaar, dat ik Oreade muziek in Nederland benaderde, die het album meteen aannam. Het duurt een tijd om zo'n album te creeeren....het vraagt veel aandacht en liefde. Daarom breng ik niet zo vaak wat uit met Brainscapes. Maar nu...heb ik nog 3 concept albums op de plank liggen....
http://www.myspace.com/brainscapes

Wat zijn je toekomstplannen? Wat kunnen we nog van je verwachten?

Voor zowel Brainscapes als Professor Trance liggen er een behoorlijk aantal titels klaar voor release. Als Brainscapes doe ik Healing concerts en draai als DJ op healing music-festivals, en hoop dit meer te gaan doen. Ik werk ook op dit moment samen met Kailash Kokopelli, een zeer getalenteerd soundhealer en stichter en organiser van het Hamsa Healing music & Sacred Arts festival, dat elk jaar in Zuid Zweden plaats vind.. Kailash speelt op de nieuwe Brainscapes albums, en ook ben ik zijn nieuwe cd album aan het produceren.
http://www.myspace.com/kailashkokopelli

Naast het produceren van albums werk je ook als live DJ, klopt dat?

Klopt,.. ik ben in clubs en op de podia als DJ Raskinoisy te beluisteren. Ook ben ik deel van n DJ collectief,The Dubious Brothers,waarmee we een aantal maandelijkse Dubstep,Reggae en Brasil parties in en rond Amsterdam organiseren.
http://www.myspace.com/alaineskinasi